興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

邊種Destop 耐用d?
有無推介?
(只上網、不打機,不睇電視、不需大HD )

HP好似同COMPAQ一樣公司?d單張COMPAQ=HP

子爵府

好媽媽勳章

睇緊:有無咩評語?

Dell:
處理器:1.5GB athlon
記憶體:2gb DDR2
硬碟:320gb
$3999

Compaq
處理器:2.93GB pentium dual-core
記憶體:2gb DDR3
$3599

IBM:
處理器:2.7GB pentium dual-core
$3199

IMB
處理器:2.93GB pentium dual-core
硬碟:500gb
$3699

男爵府

好媽媽勳章

價錢差不多,當然係揀DDR3既機~

子爵府

好媽媽勳章

DDR3快好多?
因為我電腦仲用緊DDR渣
原帖由 迪迪仔 於 10-4-23 05:05 發表
價錢差不多,當然係揀DDR3既機~

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 beverly@mim 於 10-4-23 06:49 發表
DDR3快好多?
因為我電腦仲用緊DDR渣

唔係話快好多,普通上網更加唔會有咩分別,不過妳俾既資料太少喇,4部機價錢只係相差好少,DELL個部CPU太慢喇,唔明點解反而最貴,係咪MINIPC黎架?另外個3部都差不多,要睇埋其他野,DDR3而家係主流,既然差少少當然係買DDR3既機,連帶主板都會新D麻~
P.S. 唔係1.5GB...應該係1.5GHz呀

大宅

朋友, 再冇IBM既desktop機, 依家係 Lenovo. 不過, 個production line同support team都係前 IBM. 所以, 以上幾個牌子, 都係 Lenovo既Support比較上係好d. 其實, 幾隻牌子機既Hardware唔會有太多分別. Service既 quality就係Lenovo好.

子爵府

好媽媽勳章

sorry,係我攪錯左,應該係lenovo先豈,thx指正

即lenovo服務好d啦 考慮考慮之一

原帖由 loneyfox 於 10-4-23 09:58 發表
朋友, 再冇IBM既desktop機, 依家係 Lenovo. 不過, 個production line同support team都係前 IBM. 所以, 以上幾個牌子, 都係 Lenovo既Support比較上係好d. 其實, 幾隻牌子機既Hardware唔會有太多分別. Service既 quali ...

子爵府

好媽媽勳章

我唔係好識野的

dell果部係平時街見到果d細機箱既再細1半

咁買電腦仲要睇埋d咩?因為單張上既資料都唔多,仲有d咩顯示卡、光碟機,網絡介面、USBx6,音效既資料,不過完全唔識,
光碟機,網絡介面、USBx6..........應該部部機都一樣架啦
顯示卡
音效
我見無數字做比較 唔識

原帖由 迪迪仔 於 10-4-23 07:00 發表

唔係話快好多,普通上網更加唔會有咩分別,不過妳俾既資料太少喇,4部機價錢只係相差好少,DELL個部CPU太慢喇,唔明點解反而最貴,係咪MINIPC黎架?另外個3部都差不多,要睇埋其他野,DDR3而家係主流,既然差少少當然係買DDR3既機,連帶主板都會新D麻~
P.S. 唔係1.5GB...應該係1.5GHz呀

子爵府

好媽媽勳章

dell慢,唔選了

dell慢,唔選了

Compaq
處理器:2.93GHz pentium dual-core
圖像卡:intel graphics media accelerator X4500
光碟機:16xDVD (可8.5GB雙層DVD+R)
網絡介面:10/100 Base T
USBx6
音效: integrated high definition audio 5.1
$3599

IBM:lenovo
處理器:2.7GHz pentium dual-core E5400
圖像卡:intel graphics media accelerator X4500
光碟機:16xDVD (可8.5GB雙層DVD+R)
網絡介面:100/1000 Gigabit Ethernet
USBx6
$3199

IMB lenovo
處理器:2.93GHz pentium dual-core E6500
硬碟:500gb硬碟:320gb
顯示卡:intel GMA 4500
光碟機:雙層DVD+/- RW)
網絡介面:10/100 Gigabit Ethernet
USBx6
$3699

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

mimi:

Long time no see....how are u??

I'm also planning to buy ar...Any decision? If yes, please share with me la..thanks.

★★★★

子爵府

好媽媽勳章

hi boma
好耐無見啦

你電腦壞了?
你會唔會買砌機架?
原帖由 bobomami 於 10-4-26 14:45 發表
mimi:

Long time no see....how are u??

I'm also planning to buy ar...Any decision? If yes, please share with me la..thanks.

男爵府

好媽媽勳章

3部機都差唔多,尤其第1,3部CONFIG差不多一樣,第2部就平幾百用DDR2,買邊部真係除妳鍾意,或者揀外形岩心水0個部吧~
砌機當然可以考慮,$3500可以砌intel i3 cpu了(amd $3000都可以),比e6500效能當然好好多,e6500都係時候退位架喇,不過廠機有正版win7,砌機當然要另計,各有好處~

子爵府

原帖由 beverly@mim 於 10-4-27 17:28 發表
hi boma
好耐無見啦

你電腦壞了?
你會唔會買砌機架?

Still thinking...how about u???

If 砌機, my c6's 同事 / 我同事 can help me to do so, 但如要維修, 要自己抬上整 / 麻煩同事. 唉

★★★★

子爵府

Found at Fortress:

Lenovo IdeaCentre H220 57-120741 $4,199

語言 : 繁/簡/英
作業系統 : Microsoft® Windows® 7 Home Premium
處理器 : Intel Core 2 Duo E6500 (2.93GHz)
硬碟 : 640GB
晶片組 : Intel G31
記憶體 : 2048MB DDR3
顯示卡 : nVidia Geforce GT310 (512MB) with HDMI
光碟機 : DVD Super Multi Drive, DL
網絡介面 : Integrated 10/100 BaseT network interface (Broadband Ready)
快速記憶體 : 3MB
音效卡 : Realtek High Definition (HD) Audio
擴充咭槽 : 6 x USB + 1 x SP + 1 x PP
其他裝置 1 : PS2 Eng Keyboard
其他裝置 2 : Wireless 802.11b/g
其他裝置 3 : IEEE 1394
維修保養 : 1yr

★★★★

子爵府

好媽媽勳章

boma

今日好倦,明天回你
近況咪我受傷囉

原帖由 bobomami 於 10-4-28 09:20 發表

Still thinking...how about u???

If 砌機, my c6's 同事 / 我同事 can help me to do so, 但如要維修, 要自己抬上整 / 麻煩同事. 唉

子爵府

好媽媽勳章

你買了未?
原帖由 bobomami 於 10-4-28 09:20 發表

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 迪迪仔 於 10-4-27 20:07 發表
3部機都差唔多,尤其第1,3部CONFIG差不多一樣,第2部就平幾百用DDR2,買邊部真係除妳鍾意,或者揀外形岩心水0個部吧~
砌機當然可以考慮,$3500可以砌intel i3 cpu了(amd $3000都可以),比e6500效能當然好好多,e6500都係時 ...

外形無乜心水,因為我要實際
因為差不多,所以先睇黎睇去都無買到
砌機唔考慮,因為要煩friend幫手,砌完又要搵人幫手拿回家(我自已拿不到),之後如果整機就仲
同埋win 7都幾貴
算啦,所以又迫住用廠機

thanks你意見

子爵府

好媽媽勳章

will you buy this one?

原帖由 bobomami 於 10-4-28 11:01 發表
Found at Fortress:

Lenovo IdeaCentre H220 57-120741 $4,199

語言 : 繁/簡/英
作業系統 : Microsoft® Windows® 7 Home Premium
處理器 : Intel Core 2 Duo E6500 (2.93GHz)
硬碟 : 640GB
晶片組 : Intel ...

首頁

尾頁

跳至