單親天地

跳至

首頁

尾頁

別墅

今天準備同囡囡溫中文默書,明天去行山,
上午還去買了很多她喜歡吃的東西,準備行山時吃,大家都好開心,下午飯還聽她的話去街食。

下午就温默書,點知同佢默書時,【我發現她出貓!】她用紙細寫好要默的生字放在手裹,她用來偷睇....我知道後...個心好痛....一直喊....我同囡囡講媽媽個心好痛...
你這樣做在學校老師會罰你同記過,唔識默讀多兩次,點解要【出貓】,你這樣做媽媽好傷心....

我應該點教,我教佢方法有問題,点解六七歲人仔會【出貓】,我好怕....我無想過佢會這樣做...我只想過佢會唔做功課,佢會講大話,今次我比佢氣到崩潰,我唔識面對佢....我一直在房喊,佢在門外喊講媽媽對唔住,我個心真好痛,我無開門我怕我見到佢我會打佢...你哋話比我,我点做...

大宅

原帖由 美瑩 於 10-5-1 18:44 發表
上午還去買了很多她喜歡吃的東西,準備行山時吃,大家都好開心,下午飯還聽她的話去街食。

下午就温默書,點知同佢默書時,【我發現她出猫!】她用紙細寫好要默的生字放在手裹,她用來偷睇.. ...

佢仲咩咁曳曳 ? 等pooth ee 聽日打佢pet pet 先......
快樂時 要快樂,等到落幕人盡寥落,
醉下來 休醒覺,美夢如酒醉了後更寂寞。

別墅

原帖由 pooth 於 10-5-1 19:12 發表
佢仲咩咁曳曳 ? 等pooth ee 聽日打佢pet pet 先......

pooth

唔好同佢講野,我已經同佢講明天唔會帶佢去行山....

侯爵府

環保接龍勳章

現在我幾歲人仔比起我們以前醒好多,佢地太聰明啦.... ....
我們可以做到的,是出...煩音功...叫佢乖...教佢地行番正路....nelnel咪一樣叻呢樣同講大話,我都 左不知幾多獲勁的,比佢知道我有幾心痛....
近2個星期都好左少少,無欠功課(有進步)....而且因為老師減左佢dd功課,佢做得開心左...

原帖由 美瑩 於 10-5-1 19:59 發表

pooth

唔好同佢講野,我已經同佢講明天唔會帶佢去行山....

我係亞四...越忙越開心!上山下海樣樣佳能....

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

美瑩,

小朋友有時係會激到你嘔血架啦,我個大小姐細個個時都係咁架啦...佢地識既古惑野重多過我地...你女女可能對讀書無信心所以先諗到用呢d古惑招....你唯有同佢講多d耶穌囉,勞氣完就算啦,同個女不時傾下,鼓勵下佢啦,佢知道你咁嬲都會知驚既,咁你就不時提住佢囉...我唔讚成我地天日係佢提呢件事,唔係佢會嬲你講比咁多人知架...咁會弄巧反拙

原帖由 美瑩 於 10-5-1 18:44 發表

下午就温默書,點知同佢默書時,【我發現她出猫!】她用紙細寫好要默的生字放在手裹,她用來偷睇.. ...

別墅

聽落佢都知衰喎! 其實佢出貓係為左應付妳定恨去行山呀? 如果可以係行山中同佢温D生字,同佢講學識比100分重要,佢吾識媽媽會同佢一齊努力,總好過你同佢困於一室一齊情緒低落幾日吖!

大宅

好媽媽勳章

其實你最好等大家都泠靜落嚟之後問番佢點解要出貓, (因為或者她的出發點只是想你開心), 同埋解釋番俾佢知道這樣做是不對的, 而且這樣會令你好心痛.

別墅

原帖由 vane 於 10-5-1 21:28 發表
現在我幾歲人仔比起我們以前醒好多,佢地太聰明啦.... ....
我們可以做到的,是出...煩音功...叫佢乖...教佢地行番正路....nelnel咪一樣叻呢樣同講大話,我都 左不知幾多獲勁的,比佢知道我有幾心痛... ...

vane
我個囡幼稚園已有講大話,我都做左好多工夫,但今次出猫是第二次,上次已講左好多野比佢知,但又重複再做!之前做左d野好似白費,如今次原諒佢,我只怕佢中有一天在學校出猫,這時點救.....

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

喂, 我記得細個嗰陣都有出過貓仔架窩...都係寫紙仔架窩, 我記得嗰時係... 因為懶囉... 唔想溫書囉...hmmm...想快啲有得玩囉...仲有...若果無比老師發現...嘻嘻...好大成功感架窩...

喂, 講真呀... 你地細個嗰陣, 真係有無出個貓或者"裝"隔離呀, 有無比人發現過???
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

別墅

原帖由 moon_moon 於 10-5-1 21:51 發表
美瑩,
小朋友有時係會激到你嘔血架啦,我個大小姐細個個時都係咁架啦...佢地識既古惑野重多過我地...你女女可能對讀書無信心所以先諗到用呢d古惑招....你唯有同佢講多d耶穌囉,勞氣完就算啦,同個女不時傾下,鼓勵下佢啦,佢知 ...

moon_moon

【出貓】都比你改為【古惑招】,你真是非常人類。

吓!無氣!已同佢講左耶穌,但我還未能下氣,佢知道明天無得去行山,好唔開心,喊到瞓左...見到佢個心又好酸,是否之前教得唔好,現在又錯多一次,傾吓...會,但未想到點傾...等自己開心返先,等佢明天吃自已!

別墅

原帖由 jc4358 於 10-5-1 21:56 發表
聽落佢都知衰喎! 其實佢出貓係為左應付妳定恨去行山呀? 如果可以係行山中同佢温D生字,同佢講學識比100分重要,佢吾識媽媽會同佢一齊努力,總好過你同佢困於一室一齊情緒低落幾日吖! ...

jc4358
佢係知衰架!不過我到現在還未問佢點解要出貓,因我出街行了一個圈,返來講比佢知,因出貓所以無得去行山,佢就喊到瞓左,我當然知佢恨去行山,所以要今天温好中文默書,明天就可以玩,星期四已同佢相量好時間表,現在做錯事,罰完再講!

別墅

原帖由 豬仔珊 於 10-5-1 22:39 發表
其實你最好等大家都泠靜落嚟之後問番佢點解要出貓, (因為或者她的出發點只是想你開心), 同埋解釋番俾佢知道這樣做是不對的, 而且這樣會令你好心痛. ...

豬仔珊
我知道!等大家冷靜後,我會問番佢出貓原因..
但唔會係今天...

伯爵府

原帖由 美瑩 於 10-5-1 23:25 發表

jc4358
佢係知衰架!不過我到現在還未問佢點解要出貓,因我出街行了一個圈,返來講比佢知,因出貓所以無得去行山,佢就喊到瞓左,我當然知佢恨去行山,所以要今天温好中文默書,明天就可以玩,星期四已同佢相量好時間表,現在做錯事,罰 ...

剛剛的聖誕, 仔仔喺學校比晒錢, 報咗名去廸士尼, 另外, 坐開蓬巴士睇燈飾.....出發去廸士尼前一日, 仔仔喺學校發脾氣, 打老師等等....

如果, 我地全部冇去...

呢個可以係懲罰的方法, 但係, 要配合其它, 先至有效的....

仔女一日一日長大, 我地就一日一日都會面對新的問題, 係咪? 我諗你要預咗....

你估上次罰佢冇得去玩, 咁嚴重...唔係錢的問題, 我講過, 幾百蚊, 如果可以教好個仔, 好抵...但係, 你估我的心情係點?

我而家學精咗, 唔好比佢的行為, 影响到自己的情緒....
緊急求助熱線 / 中西醫藥網址 / 單親或情緒支援網址 請按我的頭像進入!
老朽若偶有行善, 只為受人恩惠太多, 嘻嘻 !

恕本人設定為不接受任何PM

水晶宮

我第一次出貓...小一..
果陣一心諗住 咁寫左出黎 貼係櫃, 唔識咪可以睇囉...

好多小朋友出貓都係因為怕唔識, 可以check, 唔放心自己答左既 唔岩...

別墅

原帖由 catfitfit 於 10-5-1 23:02 發表
喂, 我記得細個嗰陣都有出過貓仔架窩...都係寫紙仔架窩, 我記得嗰時係... 因為懶囉... 唔想溫書囉...hmmm...想快啲有得玩囉...仲有...若果無比老師發現...嘻嘻...好大成功感架窩...
喂, 講真呀... 你地細個嗰陣, 真 ...

catfitfit
我細個嗰陣時好怕死,好多嘢怕,邊會做...
好聽就叫乖,其實咪叫死板板又名〝死蠢〞,
一句講晒,叻過頭,教死人!

別墅

原帖由 酸棗仁 於 10-5-1 23:39 發表
剛剛的聖誕, 仔仔喺學校比晒錢, 報咗名去廸士尼, 另外, 坐開蓬巴士睇燈飾.....出發去廸士尼前一日, 仔仔喺學校發脾氣, 打老師等等....
如果, 我地全部冇去...
呢個可以係懲罰的方法, 但係, 要配合其它, 先至有效 ...

仁哥
如果今次唔罰佢,我怕日後佢唔知做錯事要成擔後果,今次在家出貓是第二次,第一次無罰佢,只講耶穌,想不到佢會做第二次,今次罰佢之外,我還要通知學校班主任,等老師知道外還留意吓佢行為,希望幫佢改善....
除了這方法,我還未想到再好d....

伯爵府

原帖由 美瑩 於 10-5-2 00:02 發表

仁哥
如果今次唔罰佢,我怕日後佢唔知做錯事要成擔後果,今次在家出貓是第二次,第一次無罰佢,只講耶穌,想不到佢會做第二次,今次罰佢之外,我還要通知學校班主任,等老師知道外還留意吓佢行為,希望幫佢改善....
除了這方法,我還 ...

冷靜d, 最緊要學會, 唔好比佢的行為影响自己的情緒, 因為咁樣, 對成件事都冇幫助的.
緊急求助熱線 / 中西醫藥網址 / 單親或情緒支援網址 請按我的頭像進入!
老朽若偶有行善, 只為受人恩惠太多, 嘻嘻 !

恕本人設定為不接受任何PM

別墅

原帖由 shannnb 於 10-5-1 23:40 發表
我第一次出貓...小一..
果陣一心諗住 咁寫左出黎 貼係櫃, 唔識咪可以睇囉...
好多小朋友出貓都係因為怕唔識, 可以check, 唔放心自己答左既 唔岩...

shannnb

我知小朋友出貓是有原因...
但我唔想再有第三次,
第一次我可以講耶穌,講後果,
第二次我喊到心痛,
第三次我怕我會打死佢...
我係一個脾氣唔好媽媽,因做功課我會打佢,
現在改左好多,出貓這個行為問心我接受唔到,好怕教得佢太慢,後果會好嚴重....
可能我特別緊張....

別墅

原帖由 酸棗仁 於 10-5-2 00:07 發表
冷靜d, 最緊要學會, 唔好比佢的行為影响自己的情緒, 因為咁樣, 對成件事都冇幫助的.

仁哥
我情緒真係差差地,我可以點做,才對成件事有幫助,請你比個方法來....

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

教小朋友我都無咩經驗..不過見過好多時...你越緊張越唔想佢地做既野...佢地越係想做....仲有既係好多時我地會係發生左事之後....先會講多D道理...其實道理係分分秒秒都要講....就等於你會係你個女未被人攪大個肚...就會教定...不停提佢....同佢分析...而唔係佢大左肚你同佢反面...佢做錯有時自己知但始終細....好想得到你諒解....希望你可以真心接受同原諒佢既錯....唔好覺得佢會再錯....同佢講無論佢有幾多分....媽媽都係甘愛佢.....~~~~
原帖由 美瑩 於 10-5-2 00:19 發表

shannnb

我知小朋友出貓是有原因...
但我唔想再有第三次,
第一次我可以講耶穌,講後果,
第二次我喊到心痛,
第三次我怕我會打死佢...
我係一個脾氣唔好媽媽,因做功課我會打佢,
現在改左好多,出貓這個行為問心我接受唔到,好 ...

首頁

尾頁

跳至