論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我未請過工人, 請大家比d 意見呀. 我家有個72 year 婆婆, 兩個小朋友, 一個歲半, 一個即將出世. 我地兩公婆要返工.

問朋友請工人意見, 多數叫我請個未來過香港, married bun, 有oversea singapore 或 taiwan 經驗. 最緊要有new born 經驗. 搵左幾間agent, 原來要符合以上條件的竟然好少, 有時咁啱睇啱, 又比人請左.
而家唯有退而求其次, 中左大部份都ok 啦.

昨日係agent 度見到呢個 file, 唔知大家會唔會考慮.
married Bun, 37 year, 一個歲半小朋友
2 year Singapore 經驗.
1995 - 2001 香港某一僱主照顧 new born
2001 - 2007 香港某一僱主照顧 7 year 小朋友
有香港僱主的reference letter, comments 係 up-to-standard, 不過無電話又無地址reference,
就咁寫左個地區.

我約左佢來緊interview, 不過我又有d驚佢係香港做左12 year, 會唔會成精呢? 同埋佢對上個份工
只係2 個大人加一個7 year 小朋友, 應該會舒服好多, 唔知會唔會好像我上次interview 個個工人
咁揀工呢? 再者佢37 year, 會唔會老左d 呢? 我地未請過工人, 婆婆會唔會比佢蝦呢?

如果係你地, 你地會唔會請呀? 我係咪顧慮得太多呢?

別墅

好媽媽勳章

原帖由 nicksonma 於 10-5-3 09:49 發表
我未請過工人, 請大家比d 意見呀. 我家有個72 year 婆婆, 兩個小朋友, 一個歲半, 一個即將出世. 我地兩公婆要返工.

問朋友請工人意見, 多數叫我請個未來過香港, married bun, 有oversea singapore 或 taiwan 經驗. ...

37歲年紀比較大,加上係HK咁多年揍NB,佢一定有自己果套。

我覺得妳要考慮幾樣野
1)自己既性格:因為每個人做事都未必達到自己要求,如果妳性格剛烈既佢就未必岩妳,太溫柔又會俾佢蝦。
2)婆婆既性格:係唔係順得人定係都係剛烈既....
3)佢可能成日掛住1 1/2years既小朋友喎....

我覺得真係隔山買牛,都係睇下彩數,不如in咗先再算啦!

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我諗我都算係性格剛烈掛. 因為婆婆同老公都好就我, 我話乜就乜. 有時婆婆d行為唔啱( 例如偷偷地比話梅仔仔食) 我會好嬲同話佢. 我就係驚咁樣工人會蝦婆婆. 但有時我控制唔到自己情緒, 希望盡量控制到啦.

不過我鐘意工人自動波, 唔鐘意我成日提佢叫佢做乜佢先做. 我諗我係鐘意醒d的人. 因為公司有d同事蠢到死, 我教佢o個排真係想死. 相反, 有d同事幾醒, 一點即明, 唔使我日日提佢要做乜做乜, 我好 appreciate, 同埋我唔鐘意日日問佢地做左乜, 做成點. 唔知教工人係咪都係咁?

原帖由 小喵媽咪 於 10-5-3 10:17 發表

37歲年紀比較大,加上係HK咁多年揍NB,佢一定有自己果套。

我覺得妳要考慮幾樣野
1)自己既性格:因為每個人做事都未必達到自己要求,如果妳性格剛烈既佢就未必岩妳,太溫柔又會俾佢蝦。
2)婆婆既性格:係唔係順得人定係都係剛 ...

侯爵府

醒目開學勳章

我反而覺得呢個local 工人肯唔肯同你做先係最大既問題.

婆婆72歲, 當唔駛照顧佢. 但係你屋企都有2件咁細既, 再加埋有個全日係屋企既老人家係度, 係香港做左12年既工人, 應該都唔會so你的. or 好快就resign.

原帖由 nicksonma 於 10-5-3 11:26 發表
我諗我都算係性格剛烈掛. 因為婆婆同老公都好就我, 我話乜就乜. 有時婆婆d行為唔啱( 例如偷偷地比話梅仔仔食) 我會好嬲同話佢. 我就係驚咁樣工人會蝦婆婆. 但有時我控制唔到自己情緒, 希望盡量控制到啦.

不過我鐘意 ...

大宅

37 yrs 係就係年紀大左d , 不過佢有個 1 1/2 yrs 既小朋友都會好想搵錢返去養大個小朋友既..

你同佢 interview 果陣你同佢及 agent 講明唔可以用自己既一套去湊 bb 同埋提你一樣野 bun 係多數會放星期日架..你係 interview 道問埋佢放假問題啦...

我覺得我既性格都有點兒同你一樣.. like 自動自覺講左一次就自己記著唔會成日提...蠢個 d 真係會教到無氣呀 ..

希望你搵到個好工人啦!!!!
原帖由 nicksonma 於 10-5-3 11:26 發表

不過我鐘意 ...

伯爵府

我怕係個工人唔肯做你份工....

侯爵府

我都係咁擔心. 你揀人, 人揀你. 屋企有個老人家睇住好多都唔鐘意. 最驚佢當我係踏脚石來左香港先博抄唔做, 我就真係c 啦. 到時又就來生. 所以interview 時我會留意佢態度, 盡量同佢講到明要做乜. 合則來, 不合則散. 千祈唔好來到先搵我笨呀! 不過而家都未約到幾時interview, o個 agent 話佢地唔係係馬尼拉, 係鄉村地方 (Isabella), 要搭好耐車先到省城先可以video-interview. 暫訂係呢個星期六. 等agent 通知.

原帖由 mylulu007 於 10-5-3 11:59 發表
我怕係個工人唔肯做你份工....

大宅

咁仲有無其他選擇呀..!!!!
原帖由 nicksonma 於 10-5-3 12:12 發表
我都係咁擔心. 你揀人, 人揀你. 屋企有個老人家睇住好多都唔鐘意. 最驚佢當我係踏脚石來左香港先博抄唔做, 我就真係c 啦. 到時又就來生. 所以interview 時我會留意佢態度, 盡量同佢講到明要做乜. 合則來, 不合則散. ...

侯爵府

未知呀. 我留左email/mobile 比左我o個區同埋附近o個幾區d agent 啦.( 差唔多掃晒啦, 除左陽X, 得X 唔够敢上去之外) 等佢地email 通知.

原帖由 beebee123 於 10-5-3 12:28 發表
咁仲有無其他選擇呀..!!!!

大宅

陽x ....得x 唔洗諗啦...最 like 介紹埋 d 斷約既好野比僱主架... 我揀工人都係就咁入去 agent 道睇file 架喎...唔洗等 email....
原帖由 nicksonma 於 10-5-3 12:53 發表
未知呀. 我留左email/mobile 比左我o個區同埋附近o個幾區d agent 啦.( 差唔多掃晒啦, 除左陽X, 得X 唔够敢上去之外) 等佢地email 通知.

侯爵府

佢地比的file 睇晒啦, 而家係等佢地見到有啱既再email 我.

原帖由 beebee123 於 10-5-3 14:11 發表
陽x ....得x 唔洗諗啦...最 like 介紹埋 d 斷約既好野比僱主架... 我揀工人都係就咁入去 agent 道睇file 架喎...唔洗等 email....

洋房

don't consider "terminated" maid no matter what the agent said or whatever reasons.

more than 4 years' maids (working in HK) are very difficult to control. Do you have so much money to waste?

for your case, my suggestion is: as you are a 2nd child mother, a maid haven't been to HK is suitable because u can teach her how to take care the baby to fit your reqirement (it's not difficult for young maid less than 25 yrs to learn new things) just trouble for few weeks better than trouble for dealing with bad maid.

禁止訪問

別墅

妳諗過其他啦!佢係香港做咗咁多年,一定唔會順晒你意思做,好多時佢有佢做,妳有妳講, (係經驗話我聽),佢唔鍾意仲隨時唔做架!

侯爵府

多謝大家的意見. 我都係唔好抱太大期望. 睇下其他agent 有無好的file. 其實so far 我都見過兩個file 幾好架, 可惜都比人請左啦. 我仲有個concern, 就係婆婆唔識講廣東話,
英語, 係識國語遮. 所以有singapore/Taiwan 經驗的我會prefer 多d, 因為識國語的機會多d.

原帖由 peggy6650 於 10-5-3 18:41 發表
妳諗過其他啦!佢係香港做咗咁多年,一定唔會順晒你意思做,好多時佢有佢做,妳有妳講, (係經驗話我聽),佢唔鍾意仲隨時唔做架!

禁止發言

回覆 15# nicksonma 的文章

大宅

原帖由 nicksonma 於 10-5-3 09:49 發表

問朋友請工人意見, 多數叫我請個未來過香港, married bun, 有oversea singapore 或 taiwan 經驗. ...

37歲 Bun Bun又要在香港做過12年好煩。 因為佢地會覺得妳年紀細過佢, 經驗無佢咁多, 所以不會受妳教, 又會同以前D僱主比較。加上妳性格剛烈, 可能會看不過佢不聽妳講。

我覺得佢會接受妳的offer, 因為佢地想到香港工作, 所以不會理會那麼多, 到咗先算, 不合到時遲職。

禁止訪問

別墅

好媽媽勳章

如果可以等得既話,真係唔好急lor...

我家姐姐其實都係我既second choice黎架... first choice俾人早一步請咗,我先會請依家果個,真係唔係好多overseas同singapore exp.架...如果請咗first choice可能都未必咁lucky架...

上次send俾你個agent有冇妹妹係手吖?上次我都搵咗幾間agent架....不過我都覺得send俾你果個好D lor...x盈果間好似唔憂做咁....通過一次電話就乜都冇lor...冇follow....

首頁

尾頁

跳至