懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

有子宮瘤既媽咪, 生左/未生都分享下

想問下有冇生左或未生既媽咪有子宮瘤? 我有左bb7個星期, 因為有好多個瘤, 最大果個有4cm, 而且仲大緊...好擔心呀, 醫生話比較容易小產同早產, 有冇媽咪可以分享下經驗? :-(

男爵府

畀面勳章

Re: 有子宮瘤既媽咪, 生左/未生都分享下

January
唔使太擔心既, 我都有個肌瘤, 不過就得一個, 真係大得好快架, 我依家15wk已經有8cm喇, 我初時都好擔心架, 醫生話會跟住個bb 大, 同埋會肚痛, 肚痛我試過喇, 醫生只係俾d 止痛藥我食, 但食左都唔係好得, 後來睇完中醫就無事喇!! 你唔使太擔心架, 中西醫都過唔會有太大問題, 不過你係12wk前要自己小心d 呀!!

洋房

January,
我都有纖維瘤,仲唔止一個呢!
當我第8週做產檢時,才知道它的存在,十分驚慌,成日憂心忡忡。因為在懷孕期間,如有此情況實在不妙,會容易導致小產或早產,所以我十分擔心。後來,醫生告訴我在懷孕初期,要放鬆些,一直觀察瘤的情況,以免影響bb。終於,我捱到現在32週,並約了下個月開刀,希望一切順利。
記緊放開懷抱,小心飲食,不要吃燕窩、雪蛤膏等食物,有一次我誤食含薑的食物,仲攪到個瘤勁痛!要小心d呀!
不用怕,我為你代禱吧!

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

唔使擔心喎,我以前有囝囝時,都有個肌瘤7cm, 現在我的囝囝
都已經5歲了.

大宅

Don't worry, it would not help
My 子宮瘤 was about 4cm - 1st pregnant - it did not grow much - 自然分娩
then it was about 8 cm - 2nd pregnant - 開刀
Now, coming 3rd baby, 9cm! all my babies born in gov. hospital.
My experience is: it will shrink after birth, as long as it
is not too big, u don't need any take special care.
Take 2nd opinion from your family pratitioner if u want to know more. 子宮瘤 is very very common!
:-P
god bless you

大宅

我剛懷孕時去照超聲波, 醫生話我個子宮仲好靚(點解"仲"? 因為我是高齡產婦!), 一個瘤都無。

對上個次, 約16周, 又去照超聲波, 子宮仍然好靚, BB可以有好多空間伸展!

今日, 20周, 去做詳細超聲波, 卻突然發現多

洋房

Dear Kammy,
你個醫生同我個醫生一樣,懷孕初期會幾留心個瘤嘅增長,現在到了後期,就叫我不要太介意它的存在,其實,這樣做都啱,因為佢冇野可以做到,醫生叫我放開些,對bb好d至啱。而我應該等生完後半年後才考慮割唔割嘅問題......

大宅

more about子宮瘤....
pls do think carefully about割唔割嘅問題,無謂"無lala整l達la". In gov hospital, they will keep monitoring and keep checking the size regularly rather then 割.
割子宮瘤是手術, a wound exists there, what if u want to pregnant again?
also, if u 割 this one, there is NO garantee that u will never have another one later. Just like pimple on your face! As long as the 子宮瘤 is NOT a harmful one, do think twice before u take any action about it

洋房

thanks for your advices, cgefamily.
did you do the operation to remove the fibroid?
some BK mama said that "chinese doctor" can help them to eliminate the fibroids......so amazing!

大宅

Karen_Lam
"did you do the operation to remove the fibroid?"
Answer: No, Everytime i discover these (or this)fibroid, i was pregnant, it is no way I can 割 unless I don't want the babies.
In addition the 子宮瘤, may shift up & down as your tummy expand, if it eventually shifted to upper part of your 子宮, u can still 順產!
It is true that this 子宮瘤 will increase your chance of miscarriage & 早產, but bear in mind that there is a lot a lot of miscarriage & 早產 cases that are irrelavant to 子宮瘤,何必太worry, 誰主宰生命呢?
I also heard about 中醫can help minimise it, but I did not try before.Anyway it was much smaller when I had gave birth after 6 months, this time it gets bigger because of the hormone changes during pregnancy!

複式洋房

睛靈勳章

我有2個瘤, 現在14wk幾, 有成4點幾及7點幾大, 我分別睇過三個醫生, 第一個(我以前睇開的醫生 ) 只告訴我有瘤, 很平淡, 沒講什麼, 而我亦唔識問, 後來上BK網看到一些mami 的分享, 有了少少概念就再睇第二個醫生 (我睇過幾次的醫生) 聽意見, 第二個醫生話唔需要注意什麼, 仲話唔會流產及早產, 只擔心到時個瘤有沒有阻住產道, 是否需要開刀, 到第三個醫生 (是 BK mami 介紹的醫生), 都講差不多的東西, 仲安慰我懷孕是喜事, 應該開心, 唔應該擔心, 話需如此, 但眼見2個瘤一次比一次大, 幾時先大到生呢?! 不同的醫生好像有不同的說法! 始終不能不擔心呢 ! 有沒有 mami 在懷孕期間有控制/縮細個瘤的良方? 請分享.

大宅

wong_mf89
"在懷孕期間有控制/縮細個瘤的良方?"
政府醫生話:冇
but mine did not grown much during pregancy,
keep,住8cm! ,still,I have two lovely kids (你都得)
唔好擔心la

複式洋房

睛靈勳章

Karen_Lam,

我都祝你一切順利, 你唔講唔知, mud食含薑的食物,會攪到個瘤勁痛?? 有人教我話如果飲奶飲到悶悶地, 可以轉飲豆漿, 但因豆漿有點寒良, 可加入 一片薑, 我昨天還開始試添!有沒有問題gar?

男爵府

好媽媽勳章

我懷孕初期第1次產檢都發現有個瘤,不過哩個瘤叫"畸胎瘤", 係向卵巢裡的。因為個瘤裡面有好多垃圾(毛髮, 油, 骨骼組織咁), 同埋越黎越大(10cm)唔知幾時會爆。一爆小b就好危險同埋大人都會即時患上腹膜炎, 係超危險的呢!!!所以, 當時醫生(政府)要我排期到小b有三個月大時(穩定d)開刀做割除手術。最後小b平安出世(托賴), 而家快要4個月大勒!!!...我講出黎係想分享經驗, 唔係想嚇大家(個個case都唔同)...同埋, 大肚婆好多時懷孕都會有d水瘤之類, 有的有危險性, 有的生完自然會縮細。只要盡量小心飲食便ok呢, 真的唔好食燕窩!!!!!!!!時刻要開懷d, 你開心d, 阿小b會知道的。同埋, 比信心醫生(當然睇兩個唔同醫生拎意見), 醫生會同你check住架嘛!!仲有, 萬一肚痛要去急症室等醫生望下安心d。

飲鮮奶飲到悶, 可以買孕婦奶粉飲, 安滿哩隻最近似鮮奶, 最易入口的呢!!萬寧有細罐裝, 都係50蚊到, 又有益!!!
【施恩企盼天上賜, 晴空劃破千紅紫。】

男爵府

我都覺得自己好似有咁, but我又好驚睇
★?我家特破7000位客人喇?☆ [/url] ..+°。照咗喇..肚入面嘅小b係女仔嚟咖..+°。

大宅

在上一次懷孕中期,醫生照到除了在一個約四厘米的肌瘤外,還有一個水泡。當時,醫生說要觀察肌瘤會否增大,以及水泡會否爆破,又說一旦爆破,會有劇痛,但最後也叫我不用太擔心,因為機會不大。後來,到三十多週時,醫生說那個肌瘤已消失。醫生說很多人的肌瘤會在懷孕後期消失,很正常。

洋房

wong_mf89 寫道:
Karen_Lam,

我都祝你一切順利, 你唔講唔知, mud食含薑的食物,會攪到個瘤勁痛?? 有人教我話如果飲奶飲到悶悶地, 可以轉飲豆漿, 但因豆漿有點寒良, 可加入 一片薑, 我昨天還開始試添!有沒有問題gar?

當我第8週,知道有第一個瘤時,朋友們就叫我唔好食燕窩,花膠等高蛋白質的食物,後來到了第16週某日,右下腹勁痛,寸步難行,成個肚實晒(其實子宮收縮),便立即睇自己個婦科醫生,佢一睇便話我右下腹有另一個瘤,因我吃了含薑的雞酒(事後十分後悔),令個瘤充血,所以個瘤令我勁痛,好慘........自此我唔敢掉以輕心 :-(

洋房

cgefamily,
我想請教你生完bb,坐月期間,因個瘤嘅緣故,飲食方面,有什麼注意呢?thank you

大宅

Karen_Lam
don't say"請教"....
I think 我是最唔乖的媽媽,大肚唔介口又搬屋,生完又洗頭,嘆冷氣.....,
坐月期間只得閒注意個BB,冇理個瘤,because the doctors said no need to care, so I did not take any special care "law",連普通坐月食療都冇(唔曉),only drank more milk (I breast feed) and took normal diet.
Actaully, I think it all depends on your health, if u 未生/pregnant 都好已經weak,sure u need to take more care on dietary and follow other saying ..."唔吹風","寒涼"....初為人母,there will be a lot of saying & advices, gather all your ? & 問醫護人士
Is 燕窩,花膠harmful to the 瘤?
I also believe that before but later the doctor said, there is no dietry to minimise the瘤 :cry: ,so I took the 燕窩& milk again, suprisingly, I checked with doctor on THU and found my瘤 was smaller ?-( The doctor also advised that now only concern about if this 瘤will 充血,which will be very painful (take panadol), so, I think food or drink that make u feel "hot", increase blood circulation like,薑,curry(?)should be avoided even after u gave birth. She also suggested to 割 if it keep 住5cm or above.....I'll think about it...生完先....(sorry, speaking too much irrelevant...)
pls don't worry la(last time 我都好驚,but this time I totally leave it to GOD....)
As i don't clear your case, pls check with your obe(婦科),mine is quite good in Monkok, let me know if u want to seek her advice. :-P

大宅

各位mami多謝你地既sharing. 我個心都放心好多lu.
噙日9.5wk去左睇醫生, 見到bb有手仔腳仔, 我同老公都好開心, 醫生話bb size幾好. 可以下個月先再去, 不個個瘤就好大, 起碼有四個, 最大個有5cm...攪到我個肚好大. 希望佢地吾好再大太多啦.
醫生話要keep住觀察, 佢話開吾開刀生要睇下d瘤左吾左住生產. 佢話吾會係生bb時割瘤, 因為咁樣好危, 因為子宮生產時勁充血, 吾能夠做operation架.
但係醫生話最worst係早產, 佢叫我一定要多休息, 開心d. 就ok. 我覺得我醫生幾好.
各位有瘤mami, 加油呀!

首頁

尾頁

跳至