自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

請問你地有無飲開茶呀?

知唔知有無咩茶啱啲唔係咁受得寒涼嘅人飲架? 因為我有時飲左啲茶會見有小小暈, 有人同我講可能係啲茶涼, 唔知你地有無好介紹呢? 如果可以, 有無啲方便茶包介紹等我可以喺公司沖? thank you!

男爵府

日本玄米茶受唔受得?

侯爵府

好媽媽勳章

If you are 唔係咁受得寒涼嘅人, never drink green tea.

原帖由 lyhv 於 10-5-17 10:48 發表
請問你地有無飲開茶呀?

知唔知有無咩茶啱啲唔係咁受得寒涼嘅人飲架? 因為我有時飲左啲茶會見有小小暈, 有人同我講可能係啲茶涼, 唔知你地有無好介紹呢? 如果可以, 有無啲方便茶包介紹等我可以喺公司沖? thank ...

侯爵府

原帖由 bingzileung 於 10-5-17 11:13 發表
日本玄米茶受唔受得?

唔知呢? 因為我未試過, 唔知受唔受得, 我c6平時又無乜飲開茶, 買左唔啱驚浪費! 咁係唔係即係日本玄米茶唔受得寒嘅人都飲得架?

侯爵府

原帖由 ac321 於 10-5-17 11:17 發表
If you are 唔係咁受得寒涼嘅人, never drink green tea.

我唔識分, 我之前以為普洱唔係綠茶, 點知一飲個人就有小小浮, 不過好像快無事! 後尾先知原來普洱茶重有細分生茶同熟茶, 我飲左個種可能係生茶, 即係你所講嘅綠茶一種!

侯爵府

好媽媽勳章

If you don't know too much about tea.
You can think like that:
for some types of tea, we should have fresh one.
i.e. drink in the same season as it made/produce.
Those fresh tea are usually 'cool'. I like those tea as my body is 'hot' base.
However, some tea should drink after keeping for long time (e.g. keep for 1x -2x years). Thoshe 'old' tea are usually 'warm'. So, you should try those tea.

原帖由 lyhv 於 10-5-17 11:40 發表

我唔識分, 我之前以為普洱唔係綠茶, 點知一飲個人就有小小浮, 不過好像快無事! 後尾先知原來普洱茶重有細分生茶同熟茶, 我飲左個種可能係生茶, 即係你所講嘅綠茶一種! ...

侯爵府

好媽媽勳章

Yes, even the same type of tea leaves, they can have difference methods to 'cook'.

我唔識分, 我之前以為普洱唔係綠茶, 點知一飲個人就有小小浮, 不過好像快無事! 後尾先知原來普洱茶重有細分生茶同熟茶, 我飲左個種可能係生茶, 即係你所講嘅綠茶一種! ...

侯爵府

原帖由 ac321 於 10-5-17 11:46 發表
If you don't know too much about tea.
You can think like that:
for some types of tea, we should have fresh one.
i.e. drink in the same season as it made/produce.
Those fresh tea are usually 'cool'. ...

真係好高學問, 我下次飲之前會再問多啲! 唔該哂你!

男爵府

玄米茶係綠茶加入炒過既糙米,比純綠茶葉暖胃,會唔會有綠茶都唔得?不過都係$2x-$3x一盒,唔得咪比c6飲

原帖由 lyhv 於 10-5-17 11:36 發表

唔知呢? 因為我未試過, 唔知受唔受得, 我c6平時又無乜飲開茶, 買左唔啱驚浪費! 咁係唔係即係日本玄米茶唔受得寒嘅人都飲得架?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

聽人講, 胃寒 / 寒底的人 只可以飲紅茶/黑茶, 尤其"普洱"最合適.

普通超市都有盒裝茶包, 大型超市有更多款式揀連有機茶都有.

原帖由 lyhv 於 10-5-17 10:48 發表
請問你地有無飲開茶呀?

知唔知有無咩茶啱啲唔係咁受得寒涼嘅人飲架? 因為我有時飲左啲茶會見有小小暈, 有人同我講可能係啲茶涼, 唔知你地有無好介紹呢? 如果可以, 有無啲方便茶包介紹等我可以喺公司沖? thank ...

大宅

回覆 1# lyhv 的文章

我飲南非純茶,聽說有很多益處,但對我來最好的是沒有咖啡因,睡前喝一大杯也沒有問題。

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

普通街賣/酒樓既普洱都應該係熟茶黎架喇,生茶(青餅)通常要去d 茶鋪買,靚既青餅貴過熟餅好多。

你會唔會係其他原因所以飲完會浮? 普洱已經係極溫和架喇~

首頁

尾頁

跳至