跳至
[2009年] 戒夜奶未?

首頁

尾頁

大宅

我小B仲未戒,佢係全人奶,呢家每晚仍然係三個鐘度起一次身,不過因為驚佢嘈醒大女,所以佢一醒我就餵,唔知係竉壞咗一或佢真係要食奶。。。

大宅

好媽媽勳章

人奶我唔知呀!我bb食奶粉既,滿月時已經戒左.

男爵府

me too

子爵府

好媽媽勳章

hi,唉......我同你情況一樣呀,都係怕嘈醒老公,亞囝一醒就俾人奶佢食,不過我個就無定時o既,有時三個鐘醒,有時五,六個鐘先醒一次,都係慣o左,醒左,其實係半夢半醒之間,佢個動作就好自然o黎穩奶食,穩唔到佢就會用手周圍抓,抓毛巾就食mouth:
都唔知幾時先可以戒...
原帖由 little-angie 於 10-5-17 19:22 發表
我小B仲未戒,佢係全人奶,呢家每晚仍然係三個鐘度起一次身,不過因為驚佢嘈醒大女,所以佢一醒我就餵,唔知係竉壞咗一或佢真係要食奶。。。

大宅

我小B都仲未戒,佢係全人奶,每晚係三個鐘度起一次身,

大宅

好媽媽勳章

我小譽都係全人奶, 不過佢就係用奶樽食, 佢好早已經戒咗夜奶, 你不如試下如果佢醒咗用奶咀, 睇下安撫唔安撫到佢呀~~

大宅

其實大女以前係三個半月時自己戒咗,都係好似比奶咀佢有D嘢寄託吓咁戒,不過細B就唔鍾意奶咀,呢家湊兩個又比較忙,同埋佢都五個月大,要佢食番奶咀會有難度,不過等我搵日有D時間就試吓佢先。

大宅

我個囡囡都戒左呀,我記得好似個半月就已經戒左.但囡囡只係食左三個星期人奶.其實係唔係食人奶快肚餓,所有難戒啲呢........

大宅

阿b食全奶粉, 到現在間中仲要飲夜奶 (3:00 or 4:00 a.m.), 一星期總有一、兩晚. 其餘日子可以由晚上11:00 睡到 next day 6:00a.m. ...

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我個B是半人奶, 半奶粉. 佢係2個半月時自己戒咗夜奶. 佢一般由晚上9點幾瞓到第2朝6點幾7點再飲奶. 不過有時間中都會5點幾醒的.
我個B 有時係半夜醒, 我都會俾個奶咀安撫下佢, 佢又瞓返著.
我諗你個B半夜定時醒, 可能是習慣咗, 心癮起..因為, 我見D Website寫BB由3個月起, 其實已經可以在晚上8~10個鐘係唔需要飲奶的.

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

全人奶係耐少少介
我b食奶粉
差不多滿月時已經自己介左...

比心機呀
我知好辛苦.旦忍埋好快介啦

大宅

我BB以前係半人奶半奶粉B, 因為我個陪月教我臨瞓之前果餐比奶粉飽D可以瞓耐D, 後尾我試下連臨瞓果餐都比人奶, 結果都得, 就變成全人奶B啦。
講返正題,我個B大概係個幾月就自己戒咗夜奶, 當中都有反覆情況,依家就快五人個月,尾餐10PM, 第二朝七點左右起身。

大宅

尋晚佢十點半瞓到差唔多六點我先餵佢,其實佢醒過兩次,不過我見佢唔係大喊,係EE哦哦咁,我又攰,咪開番床頭音樂比佢,結果OK喎,佢又瞓番喎,五個月喇,第一次可以連續瞓六個鐘以上咋!希望今晚都OK啦!

大宅

我囡囡大約2個月自動戒了。不如你試下臨瞓前果餐比多少少佢食,佢半夜喊時比奶咀或比水,有時抱下搖下氹到佢唔喊拖下時間,慢慢應該可以推遲喊0既時間。因我囡囡戒夜奶後有時突然想食返,我奶奶就係咁拖,跟住又冇事喇。
加油。

囡囡14個月喇,開始想跑咁濟,周圍爬上爬落,出街唔願比人拖,要成日捉實佢﹗都幾累﹗仲有,5月細佬會出世喇﹗^_^

男爵府

我個B一個月零一日就介左啦

大宅

我之前都係全人奶, 我個仔個半月就突然自己戒咗夜奶啦

首頁

尾頁

跳至