論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

陪月勳章

想請工人但係又唔知比佢訓邊點算好,有冇人係冇房比工人訓架?你地會點安排?

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

樓主, 如果你無房俾工人瞓都唔緊要, 廳都可以, 工人OKAY就得.

至於長期外宿, 我就唔建議喇, 因為你要向入境處申報工人留宿安排, 係要住在工作地址內的. 另外, 唔知工人會在出面攪乜鬼(可能做埋兼職都未定), 人多又多細菌, 地方又污糟, 仲會搞搞o下越來越早鬆人.

大宅

陪月勳章

唔該哂各位!原來訓廳都得架我仲以為一定要比佢訓房,咁如果真係訓廳係咪買張可以摺的床定係叫佢訓梳化呢?

大宅

是的, 唔好比房佢地呀, 仲不好呀, 他們會收埋D秘密, 攪到間房好多什物添....! 可以都唔好比呀, 我都後悔, 現在想連張高架床都唔比, 因她們好喜歡收埋D野在張床到, 你那裡有時間成日 Check 呀.....!

比張3摺 mattress 就最好, 沒有空間, 免得痳煩.

大宅

YES, 我個工人罵佢就走入自己room!仲煩!

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

原帖由 cj56_2009 於 10-5-19 09:17 發表
如果你唔想比佢訓廳又無地方比佢訓, 你可以問agent, 佢地有d會有宿舍提供, 個工人晚晚做完野咪去o個度訓囉, 不過你每個月要負責佢既宿舍租金, 由幾百至千幾蚊...一般大agent係無ga, 你要搵細間d既agent ...

咁當佢晚晚都係10點先做完野, 佢10點沖完涼先走呀? 咁佢咁夜出咗去之後如果有意外都係僱主負責架喎. 咁日頭又幾時返屋企呢? 我覺得唔work囉, 如果佢玩野, 一日話病, 一日又話心情唔好失踪唔返黎, 咁點? 有冇其他僱主用過呢個方法比外傭出出過夜?

男爵府

原帖由 noproblemom 於 10-5-20 13:16 發表

咁當佢晚晚都係10點先做完野, 佢10點沖完涼先走呀? 咁佢咁夜出咗去之後如果有意外都係僱主負責架喎. 咁日頭又幾時返屋企呢? 我覺得唔work囉, 如果佢玩野, 一日話病, 一日又話心情唔好失踪唔返黎, 咁點? 有冇其他僱 ...

我無試過,但係我知好多外國家庭佢地都係咁做,有d直情只請佢做星期一三五,其他日子自己穩part time。

男爵府

我打算比佢在廚房睡,
買了榻榻米,
廚房門裝了鎖,
算不算殘忍?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

原帖由 vincymama 於 10-5-20 22:56 發表
我打算比佢在廚房睡,
買了榻榻米,
廚房門裝了鎖,
算不算殘忍?

唔算, 工人在我屋企都係sleep tar tar me at the kitchen.

子爵府

無法LA, 香港地, 地方細, 比足夠時間佢休息就唔算殘忍LA!

原帖由 vincymama 於 10-5-20 22:56 發表
我打算比佢在廚房睡,
買了榻榻米,
廚房門裝了鎖,
算不算殘忍?

男爵府

睇完大家既posts,我完全明白點解甘多工人作反。佢地嚟打工,但就連最基本既物資都無,同slave係無分別。

子爵府

有能力既不如買埋隔離單位比佢住, 咁自己做佢個SLAVE

原帖由 o狂人o 於 10-5-20 23:39 發表
睇完大家既posts,我完全明白點解甘多工人作反。佢地嚟打工,但就連最基本既物資都無,同slave係無分別。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Slave偷野, 比人斬手, 做錯野, 打爛野比人打, 叫極唔聽, 吊死. 何謂最基本既物資? 瞓山洞?著樹葉?茹毛飲血?

男爵府

都係將心比已啫。我亦係住細屋要請工人照顧老嬾既顧主。如果辛苦一日工作到休息時竟然係要瞓kitchen,我會吾好受lor。可能你可以接受到你boss對你甘呵刻啦。但我吾得lor。

大宅

都幾誇張....只係安排唔到一個最舒適, 最堂煌嘅睡床同睡房比佢啫, 噤就叫"連最基本既物資都無"? 食得飽! 有得著! 有人工! 有$洗! 仲可以黑面! 駁咀! 偷食! 偷用僱主d好嘢但無人懲罰佢! 噤都叫slave?? 你其實知唔知以前嘅slave生活係點?

大宅

原帖由 o狂人o 於 10-5-21 00:14 發表
都係將心比已啫。我亦係住細屋要請工人照顧老嬾既顧主。如果辛苦一日工作到休息時竟然係要瞓kitchen,我會吾好受lor。可能你可以接受到你boss對你甘呵刻啦。但我吾得lor。 ...

生活逼人啫! 有邊個僱主唔想間屋大到有工人房? 佢瞓廳或廚房僱主自己都唔方便啦! 但佢願挨, 嚟之前已經知瞓嘅地方係點而佢又agree, 我覺得無問題囉~

我老公有個客, 間屋成1500尺, 自己&d仔女嘅睡房好大, 但都裝修時特定設計個廚櫃底有塊板拉出嚟比工人瞓, 哩d就真係有d刻薄囉......

象牙宮

原帖由 o狂人o 於 10-5-21 00:14 發表
都係將心比已啫。我亦係住細屋要請工人照顧老嬾既顧主。如果辛苦一日工作到休息時竟然係要瞓kitchen,我會吾好受lor。可能你可以接受到你boss對你甘呵刻啦。但我吾得lor。 ...

將心比己, 你老?旣有好多工夫比佢做? 一日做到黑?
我只要佢cleaning, 10 sleep, 8 wake up, 半日洗4塊玻璃, no need cooking. I cook lunch, and I cook more for her. she said "豪豪識". 日食4餐. 我好克薄. 6日掃把, 個期水費$701. 我平時not over $500, just 6 days waste water $200.
A slave who got black face, 駁咀, stupid, slow, thief, dirty, 神經.

大宅

HK is not that bad for them.

A lot Singaporean also don't always let their maids have a room (even their place is bigger than HK). My singaporean friend let her maid to sleep in the kitchen for 6 years, the maid never complains.

To us, a bed is a must and necessary. However, most of the helpers don't even have a bed back in Philippines and Indonesia. Even my helper also sleep on the floor when she was in Philippines.

首頁

尾頁

跳至