論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

原帖由 sweetcouple 於 10-5-22 11:52 發表
背景:

1. 我家BUN姐, 11月20號左右約滿。此人大學程度, 英文能力唔錯, 有耐性陪我囡睇書, 做清潔OK, 但不主動工作, 一做晒野就坐響廚房發夢, 亦唔會主動出黎陪我囡玩......煮食係奇差 (係冇心學, 2年來唔單止冇進步 ...

我同意你既諗法,就係請過個新人,無謂咁多不明朗因素,而且佢又唔係做得好好,好值得留同等。

男爵府

我會換。原因:

留佢響樹 100%唔放心, 換個新人返黎都仲有得博50, 50。

原帖由 sweetcouple 於 10-5-22 11:52 發表
背景:

1. 我家BUN姐, 11月20號左右約滿。此人大學程度, 英文能力唔錯, 有耐性陪我囡睇書, 做清潔OK, 但不主動工作, 一做晒野就坐響廚房發夢, 亦唔會主動出黎陪我囡玩......煮食係奇差 (係冇心學, 2年來唔單止冇進步 ...

大宅

Change la. You see my other thread. If your maid is not good enough, change without hesistation.

背景:

大宅

我的情況跟我家的工人一樣, 我都決定換人啦! 快D換啦!

續約後會更差, 更冇心機做, 我家工人就是一個好例子啦!

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

其實會唔會倒番轉諗, 工人唔知唔你有左 ?

如果知, 你唔會唔直接一次過同佢講續約上安排 ? e.g. BB 10 尾出世, 你會比佢遲 D 返鄉 .... 等試試佢反應, 我驚佢無諗住續, 你會麻煩 D.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

背景:

你個工人有大學程度, 來HK做工人, 自覺委屈咗自己, 成日覺得要做專業人仕, i.e.教書, 所以有耐性陪你女睇書. 如果你當佢係補習先生, 教唔教到你個女? 但中文一定教唔到. 可以同佢續約. 因$3580補習, 幾好的.

另外再講多個揍baby.

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 joli3bb 於 10-5-22 12:09 發表

續約後會更差, 更冇心機做, 我家工人就是一個好例子啦!

m3 !!!!!!!!!!!!!! after back fr indo... then resign ....
waste one more ticket $$ and $2000....

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

好媽媽勳章

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

原帖由 sweetcouple 於 10-5-22 13:14 發表

哈哈....你呢個講法都好有道理.....

不過, 算佢唔好彩, 佢阿MUM我偏偏就係教書, 仲要係自問中英數理商樣樣都掂果種........(文科, 我有老公包底)!

要補習, 排隊未到要請佢........呵呵!!!!! ...

That's very good, you're a Miss, you can 心安理得轉工人.

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 sweetcouple 於 10-5-22 13:18 發表

我就係見到好多呢D CASE, 加上個工人又點講都唔算係"好"果種, 所以先諗住先下手為強......如果遲早一樣跌錢, 我豪三千五炒咗佢, 好過到時俾佢撬起請唔切人囉......

嚴格黎講, 我其實唔憂細B出世後冇人用, 因為已 ...

甜甜
話時話...你件野可能個心無想過會同你續約...佢根本都唔甘心係你樹做helper...佢覺得佢應該係黎教書...之前你得1個佢D performance都唔係好...你唔驚佢會拿你細b出氣?小boo就話大d識報串姐...

伯爵府

好媽媽勳章

只係, 我性格又衰O既, 我心諗: 要我"TUM"你續約, 又要我"NGAI"你唔好放假住, 仲要我冒你放我飛機的風險.......你條友, 又唔係咁值得我搏啫....-->
之前你又扣佢$$...e+要"ngai"返佢轉頭...佢實吊高黎賣

珍珠宮

背景:

我都會睇吓佢心地如何先再諗.
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

男爵府

換~換~換~

珍珠宮

減齡達人勳章

SC,
if i were you get a new helper asap! if you hire now, may come before Aug, then you still have time to train her up ah!
by the way, i may need a part-time to cover up the gap between my old helper gone before my new helper arrive. so can i ask your part time help me as well.
原帖由 fc1668 於 10-5-22 14:43 發表
換~換~換~

水晶宮

好媽媽勳章

你個工人換左佢把啦.....
反正你都已經有人幫手睇細b.

慢慢再搵過都仲得....
再唔係連工人都唔要,長用鐘點冇咁煩

原帖由 sweetcouple 於 10-5-22 13:18 發表

唔憂細B出世後冇人用, 因為已經情商咗之前幫過我的好好萬能鐘點姐姐出手幫我 (我個鐘點, 30歲出頭咋, 有文化又溝通到, 整餸都好味, 最重要係我唔需要陪月員, 只係想有個信得過的人每日幫我看住細B幾個鐘, 俾我抖吓氣就夠).....
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

大宅

我情形同你一樣個印教極煮餸都煮得好難食,而且冇記性我老公話罵都冇用,因為冇心做就是交這種貨色,而且亦是做完家務就話在房溫cook book、 學廣東話 ,其實就在房發夢,睇住cook book 來煮都係咁,所以已經暗中找新姐姐6月上工,所以我舉腳贊成換人,以免到時你坐月无人幫手,对住佢影響情緒.

大宅

醒目開學勳章

原帖由 sweetcouple 於 10-5-22 13:12 發表

我連同佢講都費事......因為其實我都衰O既, 我一開始去AGENT度搵人, 就已經諗多數換走佢......既然會換走佢, 我係咪有咗都唔關佢事囉......

丁佢走, 比我都換. 睇完你講, 又唔係放心比佢揍, 佢又唔係勁喜歡小boo, 仲要成日day dreaming (好似我果個咁), 煮又唔係醒過人, 找不到半個reason 叫自己再續佢喎.

首頁

尾頁

跳至