論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

Sweetcouple,

If you don't feel comfortable to leave her alone with little B, then its tiem to fire her lor!

You have made a right choice. COngrats!

禁止訪問

好媽媽勳章

侯爵府

醒目開學勳章

份咁嘆既工都搞唔掂, 仲要話加佢人工, 我真係覺得咁搞法, 真係自動自覺做好工人既都係白痴黎的. 個市若搞到咁爛, 個個都係特登做衰d去等你加人工(記住, 佢地既消息傳遞係快過光速的).

你個工人仲嘆過我啦, 我頭先先自己死去街市買餸(我馮星期日都去街市買d海魚黎食的, 平時叫唔到工人買, 怕佢唔識買買貴野).

無得由市場去訂價咋, 否則, 呢d 咁既工人, 俾2000蚊佢好啦! 請佢番黎當請個門神係屋企看下門口好了.

佢地咩叉都唔駛識都話俾5000蚊佢. 我呢排想轉工, 睇到勞工署有d工係full time的, 得5000蚊咋(仲要有經驗喎), 仲要係文員, 又話要識中, 英, 普, 又打字, 又電腦呀. 呢班咁既衰工人身在福中不知福呀!! (actually 我覺得呢個post既僱主都係忽上腦的, 禁人價禁到咁, 離晒譜的.)

原帖由 sweetcouple 於 10-5-23 17:00 發表

拿, 講真喎, 我又唔覺得我呢份工係值得加錢去留人囉.......

好似我而家呢位BUN姐咁, 佢係可以嘆到買餸有我車佢出出入入, 勞力都慳番唔少......又唔駛去超市抬貨 (因為我用ONLINE訂野)........又唔駛送返學接放學 ...

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

好媽媽勳章

侯爵府

醒目開學勳章

咁你不如請我啦, 起碼慳番d park 車錢. 仲有我識得講價, 好笑, 今日去買鮑魚, 老細話90蚊一斤. 過幾秒, 有個亞嬸(佢既熟客)問佢幾多錢, 老細話你要就計平少少俾你啦. 我即時大叫(當時我揀緊d 鮑魚的(平野黎的)), 我話, 有無搞錯呀, 平俾佢唔平俾我(唔係鬧佢, 炸佢型咁話啦), 跟住老細都..................平埋俾我啦, 仲叫我唔好話俾人聽tim. hahaha

我地之前都試過去個fd 度gathering, 其中一個fd既新工人(2個都係新既), 坐係度唔幫手, 只係睇住佢地既少主(但事實上好多時都係有fd 同個b 玩, 根本唔駛佢點樣睇的). 就係咁, 搞到平時去開gathering既工人不滿(我個工人那天仲要係放假, 7點上到去我fd屋企幫手tim), 覺得一d人就做死, 一d人就坐係度食. 呢d 工人搞到大家都無癮(工人又唔likely佢地, 亦搞到我!! 因為搞到我好唔好意思, 我工人係放假義務幫拖的呀!!)

好啦, 你簽左新工人之後就疊埋心水安胎啦. 舊既垃圾唔去, 屋企無位買新野番黎的呀!!

原帖由 sweetcouple 於 10-5-23 18:19 發表

係架, 我次次見到我鄰居果D工人, 每日行15MIN去九龍城買餸, 再行15MIN返黎, 我就覺得我工人好嘆囉........(我地去土瓜灣街市買餸, 泊車在門口街錶, 佢只負責由街市拎到上車, 然後由屋苑地庫的停車場拎番上屋企, 講 ...

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

侯爵府

醒目開學勳章

最幣係後尾我同那2個懶bun既fd 講番, 佢只係覺得我工人小氣呢. but我又真係唔覺得law, 大家都係工人, 大家都係應該幫手的去開飯洗野. 2個工人點都應該叫一個去幫手開飯洗野呀!! 平時(呢2個新bun未黎時)呢個fd 既舊bun 同另外3個工人(每家人一個)都相處得好容洽的, 大家都互相幫手, 呢個做完野去幫另一個, 又幫手睇人地個少主(雖然唔係bb). 但係我覺得咁樣係好好的. 大家都做得開心, 一路做一路傾計(無dup 波鐘), 好似佢地既gathering咁.

但係呢2個bun 那次就搞到個畫面唔再和"鞋"了(要個老bun 叫佢入廚房先幫手, 仲要食先過其他2個工人). 反而仲要被人話計較, 我先氣頂(雖然佢唔係話我), 但係我覺得2個工人去serve 15人 + 4個工人(連做野2個工人自己), 即係total 19個人, 問心, 真係好甘架. 我地仲要食完主菜, 又食生果, 又飲湯, 又食糖水, 又食蛋糕.............. 樣樣野都洗一轉碗! 仲要屋主個老bun已經準備做左成日(因為要準備食物), 又要煮野, 仲要湊個少主, 因為佢個少主好鬼痴身的. (當然佢亞mum 盡量都抱開佢個仔, 等工人去煮野or 做野. 但係咁咪變相我個屋主既fd 好辛苦law. 我唔想見到我個屋主fd 咁辛苦嘛. 佢除左湊仔, 又之前去買呢樣個樣黎招呼我地, 唔倦既咩. 到我地去到佢屋企, 佢又要繼續招呼我地, 仲要幫手執野, 清潔(當然我都有幫手, 另外既fd都有幫手). 我見到呢d 畫面, 所以我唔想再去law)

工人放假去幫我係佢自願, 亦心甘命抵. 同樣, 當我覺得唔fair時我亦要幫佢出聲, 這就是義氣. 唔係話佢係工人, 由得佢做到死, 唔fair都唔出聲.

上年我無去fd屋企gathering 因為我唔想見到呢d畫面. 可能呢2個bun 改左, 亦希望係啦. 好似聽講都無初頭黎咁則則博.

你那個工人做左咁耐都仲係咁, 真係早炒早著, 唔炒訓唔著啦! 最q 憎呢d 咁q 懶既工人, 真係扮下野, 係個老細面前都郁下手呀, 懶到咁. 真係廢柴!!

原帖由 sweetcouple 於 10-5-23 23:14 發表

岩! 我上次係三個FAMILY聚會, 一共三個工人(兩BUN一印):

主人家果個係老BUN, 乜都識做晒果種, 仲要整完野食都仲有時間餵埋佢家二少(1YR多的百厭仔)食飯仔, 自己先至食D餸尾......

果個印, 平時都唔算好好, 但, ...

伯爵府

恭喜恭喜先~

工人就換左去啦,橫掂湊大b都唔掂,你生多件都係要親力親為,佢主要做清潔同煮食都唔主動又唔上心,仲留黎做乜丫。

續左約一定唔會好過依家,唔鐘意小朋友既,你生多個佢都係唔會理咁多,見佢坐埋一邊,俾著我都會眼火爆。

難得你咁多backup,早d換人,你有時間可以慢慢train,陀bb又陀得放心好多,賠果幾千博一博都算值丫。

伯爵府

(重覆)

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 sweetcouple 於 10-5-23 23:14 發表

岩! 我上次係三個FAMILY聚會, 一共三個工人(兩BUN一印):

主人家果個係老BUN, 乜都識做晒果種, 仲要整完野食都仲有時間餵埋佢家二少(1YR多的百厭仔)食飯仔, 自己先至食D餸尾......

果個印, 平時都唔算好好, 但, ...
甜姐,

咁你呢件Bun就真係好廢勒!我个人而言,因我自己做全職媽媽,工人不需要全能。但起碼佢都要是但有一樣賣点,邊樣我唔介意。牠那一方面有不足之處,我可補上(因我是全能,但只是不夠時間)。

例如,佢煮飯唔掂但凑仔掂,咁咪佢幫我凑仔時,我煮飯囉!又或,佢煮飯掂,凑仔唔掂,咪我凑仔時佢煮飯囉!咁起碼叫做合作到ㄚ!!

但有乜理由我又凑緊細路同時又買餸煮飯,而佢就響樹只做清潔,甚至hea呢??!!!我成日叫我d工人“show off your strength/show off your value to us”,就係想佢地表現下佢材能,咁我找出佢那方面有能力,就可彈性分配佢較強的工作給佢。但佢地往往見太太樣樣都做到,就唔肯學,選擇自認為最着數的方法,就係無強項、唔學就唔洗做。係着數,但咪唔会着長久。太太又点会就咁忍到你完約呢??

我之前几个工人都係咁。無他,以某d民族,佢地不会覺得上進才是有價值,反為你炒佢補一个月先至最着數。最好个个月比人炒一次添!!!

最後,祝甜姐你找到好工人!!

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

好媽媽勳章

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

原帖由 sweetcouple 於 10-5-24 11:02 發表

係呀, 我都最驚就係續咗約仲差過而家.....

所以, 都係保障自己, 早D換咗佢好過....

換啦, 我陀第二胎時, 都遇過甘既問題
最後都係趁未生時, 拿拿臨換過個, 我吾想有產後抑齴, 3千幾元豪比佢law..........

子爵府

好媽媽勳章

甜姐,
in左呢個ok就早換早著! 佢失魂到不可置信! 連小BOO都識講, 佢仲(扮) 傻傻吓, 好離譜呀!
原帖由 sweetcouple 於 10-5-24 10:59 發表

同意到極!!!

我成日都同老公講, 呢個工人, 唔係唔識野, 唔係唔好心地, 但, 最唔好就係不求上進, 對自己完全冇要求.......講真丫, 你係上進的話, 日日見到阿MUM嫌你煮野難食而情願自己煮, 你扮都扮下睇COOK BOOK啦 ...
可唔可以喺相簿加相落個人簽名度?

禁止訪問

好媽媽勳章

珍珠宮

sweetcouple~

原來你有左bb~ 恭喜你!!
你工人本身冇咩賣點, 基本上冇左唔會可惜~ 話事權永遠係自已手最安全, 佢可能話續, 之後反口, 真係吹佢唔涱~ 況且佢跟本呀乜水都可以隨時代替佢~ 比我, 一定早d請定人replace佢~~

首頁

尾頁

跳至