婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

BB女未出世, 99已經講定想送隻玉鈪俾BB, 叫我地自己去買, 佢俾返錢; 我地去睇, 成$4000幾, 我唔多想bb戴玉鈪, 一來怕整爛會受傷, 二來唔喜歡唔信"定驚"的意義 (基於我兩公婆的宗教信仰). C6已同99講明買咗都唔會戴, 不如認購某件用品仲實際, 但佢都堅持要送.

其實我99係個好人黎嘅, 我地暫時無婆媳糾紛, 佢出發點係惜bb, 但老人家錢唔多, 又花錢買呢d我兩公婆都認為無用嘅野. 我地好似好唔領情咁...係咪好衰呢?

有無邊度可以買到幾百蚊嘅玉鈪?

禁止訪問

別墅

我去開永安購物, 經過樓下d玉石專櫃之麻...都無去金舖睇過...

老實講, 幾百蚊最好啦, 希望99收貨, 佢一向好豪嘅...反正我地兩公婆都唔想bb戴鈪, 主要不是宗教原故, 雖然我細個我阿媽成日話玉係"辟邪"嘅...

玉石市場係邊?

男爵府

金舖買都有幾百啦...
4000幾

水晶宮

哇…你睇咁貴,會唔會你99都冇諗過咁貴架?一陣你買左咁貴,佢肉痛架!

學你講會易整爛,真係幾百蚊貨仔,真係盡架喇!

果d賣玉既舖仔…應該都有架la…
當帶黎好睇都好丫!

伯爵府

我阿媽都有買玉鈪俾我個囡.除咗辟邪仲可以定驚架,不過佢買佰幾蚊一隻咋,因為小朋友手仔周圍"fing",好易爛.阿囡都帶爛咗2隻

別墅

原帖由 shannnb 於 10-5-22 19:36 發表
哇…你睇咁貴,會唔會你99都冇諗過咁貴架?一陣你買左咁貴,佢肉痛架!

學你講會易整爛,真係幾百蚊貨仔,真係盡架喇!

果d賣玉既舖仔…應該都有架la…
當帶黎好睇都好丫! ...

4000幾, 雖然唔係我俾錢, 但梗係唔買啦...c6問過佢要買幾多錢嘅, 佢唔肯講...我都唔知點解大家唔開門見山, 要我地估估下...我都話, 幾百蚊貨仔, 幾好呀

別墅

原帖由 fattymama 於 10-5-22 19:37 發表
我阿媽都有買玉鈪俾我個囡.除咗辟邪仲可以定驚架,不過佢買佰幾蚊一隻咋,因為小朋友手仔周圍"fing",好易爛.阿囡都帶爛咗2隻

係呀, 我怕會割損手...唔好話小朋友, 我自己以前都戴爛過玉鈪啦

別墅

既然99堅持送比BB就由佢,一番心意,通常老人家都係鐘意送玉器,我結婚時99都送左一塊玉吊咀比我,帶就唔會帶架喇,我覺得唔好在意實唔實用,係心意!

怕會割損手,一係放係屋企做個紀念

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我個女出世時,奶奶都送左玉佛鍊咀連金鍊..除左滿月果日帶過下,都無帶過啦....

我覺得無咩用,如果4千幾蚊,買條金鍊仔仲好啦...起碼保值嘛....

同埋如果樓主去金鋪買,記得要講價....玉可以講好多架....

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

玉鈪仔好多地方都有得賣啦,平至百零蚊都有交易,玉鈪打爛都極少機會整到手嘅,亦同宗教無關,我都留低咗2隻鈪仔係仔女細個時戴過,第時比番佢地做紀念,呢d係老人家心意,唔係咩大件事姐。

公爵府

你99送玉俾你bb, 唔係迷信, 應該係當佢寶貝先至送唧, 寶玉嘛. 何必將自己/你媽媽既睇法(僻邪)加諸在奶奶上呢?

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

唔好去玉石市場買啦, 你唔識睇玉, 好易買到假野嫁, 我C6就以前話幫我辟邪買過D又貴又假的玉比我戴過~(因為以前戴開我阿姨比我的古玉, 但幫我擋咗一野之後有個指甲印, 所以唔敢再戴), 我個仔都戴過兩隻, 一隻都係$130-$150咋, 在荃灣街舖的賣玉器舖買, 第一隻買到好細, 但都要6個月先戴到(佢單骨), 戴到歲半啦, 愈戴愈通透, 無爛過, 我會留比9月出世的細佬, 之後再戴隻大少少, 但佢果時開始大啦, 隻手成日都拍野, 最後拍爛咗隻玉鈪, 但佢一爛就一分為二, 所以都無整親阿仔, 我個人唔係好信神彿(雖然撞過唔少), 但戴住玉鈪的BB我覺得好得意, 佢又會成日拎起自己隻手黎睇! 反而大個少少戴就無咁得意啦~

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

我細佬女朋友送俾我個仔既玉鈪都係$150咋喎, $4000幾太貴喇...
仲有, 我都冇俾我個仔戴玉鈪, 只係擺埋一邊咋...

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

玉扼好平咋喎, 我係周大福買, 百幾至四百幾都有, 百幾蚊就好快玩完, 四百幾0個隻, 成年幾兩年都無事, 都埋唔會割手0既, 日日沖涼都會睇下有無裂,一裂就唔要, 除非跌到,
我囡由出細到而家都爛0左十隻八隻, 都未試過整到手~

大宅

佐敦廣東道個面成條街都係賣玉架.
近既就去睇下, 係廟街個度仲有個玉器市場.

31week <1.37Kg>     34week <正常>
36week < 2.174kg偏細> 37week<正常>
37week4days <2.8Kg合格>

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

好多街市都有玉器檔啦,幾百元可以買到好靚嘅啦,其實行街留心吓都會見到呢類店鋪。

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

本身我自己好鍾意玉器ga!!係囡囡未出我世我已經諗住會買隻玉扼俾佢!!之後99話老公細個帶個隻玉扼仲放左係保險箱,可以留俾呀囡。隻玉扼依家囡囡帶緊係手,我覺得隻扼好有記念價值,係佢爸爸細個時帶過留返俾佢。第時又可以留返俾佢既下一代。

p.s我買開玉器個間鋪頭d bb扼由一百至幾百蚊都有...我覺得唔洗買到4000咁貴!你可以行多幾間格下價先^^

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我仔BB時都有呀
都係D百幾既(有幾隻全部都係呀媽送)
好慶幸一隻都無爛過
而家留番比肚裡面既BB.

別墅

最新發展, 我搵到隻$180嘅玉鈪, 幾靚, 話俾佢聽, 佢話唔好...改變主意, 要買金器!!!!

我去咗周大福睇, $2000一隻金鈪幼到好似鐵線一樣, 稍為好樣少少要$3000+, $11200一兩, 有無搞錯, 我覺得而家買金好笨 同99講金好唔抵買, 佢點都話要買

大家請唔好誤會, 我真心唔想99花呢d錢, 事實上, 我明白老人家想留返d有價值嘅野俾bb, 將來記住嫲嫲. 但$180玉鈪同$2000幾金鈪有甚麼分別呢, 對bb毫無分別...

我知99係錫bb, 但物質嘅野對小朋友唔重要囉...可能買件玩具, 小朋友重開心啦.

但我決定唔出聲, 我c6認為佢要豪一次開心的話, 咪由得佢囉. 費事人地話我專制, 99送野都唔領情...

你地99, bb出世有無送野俾bb?

首頁

尾頁

跳至