母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我個囡一出世就全人奶直至岩岩戒左,而家兩歲8個月,有時身邊都有人問我點解唔食奶粉,,,,,,,,奶粉真係大家諗得咁有營養?咁好?.........唔食就會唔夠營養?我個囡一日3餐正餐,有時飲下鮮奶,一日一粒芝士,佢每餐都食得哂一碗飯/麵,,,,,,,,,佢係細碼b,我同先生都係細粒既~~

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

算啦, d 人中晒奶粉廣告毒... 2歲8 個月, 既然戒左人奶, 有俾鮮奶咪俾鮮奶.

我個仔14個月戒左人奶時, 一日2餐奶係奶粉同鮮奶, 而家2歲, 朝朝飲鮮奶, 我記得咪下午茶俾奶粉, 因為之前掃左好多貨響屋企, 清埋個糧倉d 貨尾之後我都唔買奶粉啦.

我覺得唔飲奶粉冇問題喎... d 鬼仔個個過左 1歲就轉飲鮮奶, 人地咪又係牛高馬大.... 半年前我老公d 朋友見我個仔仲有飲奶粉, 又唔知我個仔朝早有飲鮮奶, 就問我仲乜仲俾奶粉唔俾鮮奶....

你個女食得正餐好, 又健健康康, 咁咪得囉.

大宅

我都想問呀,我個仔係21個月介左,之前一直係全人奶,我就開好比鮮奶(知道奶非必要,但真係唔敢連鮮奶都唔比),但有時D人問自己都會想唔比奶粉比鮮奶會否唔夠好?因為依家D奶粉廣告成日話乜野DHA, AA, PHD。堅持全人奶咁耐一定知入奶好處,只係有時真的會想,其實只係怕對bb唔夠好,想做到最好。(請勿見怪)

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我真係好唔想俾奶粉~~~
如果我女唔食人奶
我都係打算俾鮮奶

大宅

畀面勳章

我會俾豆漿囡囡飲, 唔俾鮮奶or奶粉 (囝囝就唔好飲過量豆漿)

大宅

I give oat milk or rice milk my baby after he quited breastmilk 2 months ago.

禁止訪問

男爵府

其實我個囡幾個月時都試過俾奶粉,但佢唔肯食奶粉.............鮮奶都唔飲得好多..............我前日行街時,個賣廚具既sales問我做咩唔俾奶粉.............奶粉點好咁講.......佢講果d我o係廣告都睇到...........跟住我同佢講"你唔係信哂d奶粉廣告講牙~~"跟住佢就冇再講,,,,,,,,我唔明我同佢3 9唔識7,都要理我有冇俾奶粉,,,,冇就好似有問題咁~~~~~~其實我覺得過左兩歲,,,出哂牙仔,,,,已經可以從固體食物中吸收足夠營養,,,,,,點解成日要咁依賴奶粉??兩歲其實已經可以戒奶........以前d人餵奶粉大既都唔會食奶食到好大個架,,,但係而家好多好大個都仲食緊...................我個囡雖然好細粒但佢好少病架~~~~

男爵府

外國BB一歲後就飲普通鮮奶,兩歲BB只要日常飲食均衡,根本唔需要各式助長奶粉。飲一般鮮奶/普通奶粉/豆漿吸收鈣質,食魚就有DHA同omega-3,如果個小朋友正常食三餐,再飲兩三杯助長奶粉,好易營養過剩。

大宅

英國呢邊一歲後都叫我比鮮奶,不過我都後後期有咗小B先同大女轉飲一餐奶粉,不過近來都比D人奶大女飲埋一份。。。其實我信牛奶未必對人體好㗎(唔知你有無睇鏗鏘集有關牛奶個集),所以後期補一餐奶粉係因為大女初初食固體食得麻麻,不過佢呢家食得好,就算佢唔飲人奶,我都唔會再比奶粉佢,其實牛奶唔係真係咁幫助到鈣質嘅吸收,反而我會比大女多食綠葉菜,同埋我會比佢食 yogurt 同埋煮嘢落芝士咁囉。。。

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

唔餵人奶之後, 比鮮奶, 咁咪一樣係牛奶製品? 如果唔俾鮮奶, 係咪比豆奶或其他? 係hk邊度有多d/方便d既選擇?( 因為除左豆漿,唔識分豆奶,rice milk/oat milk/others)
請指教.

子爵府

只要飲食均衡, 湯水足夠, 唔好太偏食, 平時無咩病痛,
唔飲奶粉都無所謂
我响英國時, 身邊D朋友响小朋友1歲後都係俾鮮奶多,
好似無咩見過人食奶粉(印象中)
女女唔高, 但好夠秤, 身體又好(touchwood)
佢都無飲奶粉習慣, 間中學校派free sample, 佢自己話要飲咪沖囉...

個人認為小朋友2歲後, 湯水&均衡飲食先係最重要

子爵府

好媽媽勳章

我女兩歲兩個月戒人奶後, 都有食奶粉... 但亦有飲鮮奶, 豆漿, 米漿, 維他奶, 食乳酪, 芝士等... 奶粉最多一日一次...
我女好為食, 唔知點解好鍾意食奶粉, 所以佢想食我都冇所謂, 平常三餐正餐亦食得唔差...

我大女係食奶粉大, 但都係細碼B, 所以唔係食奶粉就一定大隻... 細女依家都係細碼B, 但人o地見到佢食o野個樣, 都冇再講咩... 其實老公細個食奶粉, 一樣係細碼B...

我女戒人奶後...

早餐... 兩片麥包(一片夾芝士, 一片塗果醬)+半杯果汁/豆漿/鮮奶
午餐... 半碗飯/麵+半碗菜+半碗餸
下午茶... 一個生果
晚餐... 半碗飯+半碗菜+半碗餸, 有時加一碗湯
臨瞓... 9安奶(粉), 有時飲鮮奶都冇問題

我想要9999呀...

伯爵府

我就俾乳酪...自制豆漿....同埋鮮奶,奶粉都有,順應婆婆...唉

醫生同我講,可以俾佢飲d 益力x

伯爵府

原帖由 umama 於 10-5-25 11:40 發表
唔餵人奶之後, 比鮮奶, 咁咪一樣係牛奶製品? 如果唔俾鮮奶, 係咪比豆奶或其他? 係hk邊度有多d/方便d既選擇?( 因為除左豆漿,唔識分豆奶,rice milk/oat milk/others)
請指教. ...

我都有呢個疑問,奶粉,鮮奶,芝士,乳酪......唔係同樣來自牛奶嗎

大宅

畀面勳章

原帖由 beernabeer 於 10-5-25 15:03 發表

我都有呢個疑問,奶粉,鮮奶,芝士,乳酪......唔係同樣來自牛奶嗎

我地講唔俾bb食奶粉or鮮奶, 意思係唔會將奶粉or鮮奶當作主糧咁俾bb食, 而芝士,乳酪都只會當小食咁俾bb食下. bb主要營養來源係靠均衡飲食, 所以如果bb偏食就俾什麼加x素, 饍x加, 簡直本末倒置! 咁點解bb要食離乳食物?? 洗乜戒奶??

大宅

好媽媽勳章

我曾經聽過人哋問我: 作咩唔俾阿 b 飲奶粉 gei? 作咩你咁慳啊? 查實我喂人奶每月開支仲大過人哋喂奶粉. 因為我净係租泵都要幾百蚊一個月, 我仲要買d 有益 gei 嘢來食, 所以我都費事解釋俾佢哋聽. 佢哋話我慳咪由得佢哋 lo.

伯爵府

而家明白la~
原帖由 kit1014 於 10-5-25 15:33 發表

我地講唔俾bb食奶粉or鮮奶, 意思係唔會將奶粉or鮮奶當作主糧咁俾bb食, 而芝士,乳酪都只會當小食咁俾bb食下. bb主要營養來源係靠均衡飲食, 所以如果bb偏食就俾什麼加x素, 饍x加, 簡直本末倒置! 咁點解bb要食離乳食 ...

伯爵府

d人成日以為喂人奶慳好多咁,我需然唔駛用泵全埋身,但怕塞(塞過一次發燒) ,所以枕住食卵磷脂,又唔夠鈣,要食鈣片,又試過真菌感染 ,介甜介包之餘仲要日日食益生菌補充劑,想多d奶奶,又要飲多d湯水,條數仲貴過飲奶粉ar!雖然我條喂奶路難行咗dd, 不過我都會盡力喂到ar b至少一歲嘅!
原帖由 tungching 於 10-5-25 17:17 發表
我曾經聽過人哋問我: 作咩唔俾阿 b 飲奶粉 gei? 作咩你咁慳啊? 查實我喂人奶每月開支仲大過人哋喂奶粉. 因為我净係租泵都要幾百蚊一個月, 我仲要買d 有益 gei 嘢來食, 所以我都費事解釋俾佢哋聽. 佢哋話我慳咪由得佢 ...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原帖由 beernabeer 於 10-5-26 19:55 發表
d人成日以為喂人奶慳好多咁,我需然唔駛用泵全埋身,但怕塞(塞過一次發燒) ,所以枕住食卵磷脂,又唔夠鈣,要食鈣片,又試過真菌感染 ,介甜介包之餘仲要日日食益生菌補充劑,想多d奶奶,又要飲多d湯水,條數仲 ...

點解要食卵磷脂? 益生菌補充劑? 仲要戒甜戒飽??

我只係食多左飯, 飲多d 湯咋. 果陣阿媽日日煲湯, d 石油氣費都響番度.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊