自由講場

跳至

首頁

尾頁

等待驗證會員

細個時家境好窮﹐爸爸媽媽為左賺錢﹐無點理我地3兄妹&弟弟。爸爸媽媽無點讀書﹐所以賺錢好辛苦﹐我地有時要幫手工作。細老細我一歲﹐當然我要照顧他啦﹐個時我唔覺得他有咩問題﹐大下大下到宜家26歲﹐我覺得他好似有言語障礙(唔知係唔係)﹐ 講野詞不達意﹐講講下成日發皮氣﹐自己既事唔會同家人講(無論好事定唔好既)﹐我唔知有無同FD講啦﹐他有工返﹐但係我聽返工既人講(我識既)﹐他之前做野好唔專心﹐唔知點解做做下就玩(拿D工具玩)﹐好似控制唔到甘﹐宜家被人罵得多就好少少。他成日好似好躁﹐行路都衝下衝下﹐有時又笑笑下整下你﹐我都唔知他想點。

在家時﹐食飯出黎﹐長期係房哩埋﹐好似電車男甘。。星期6多數唔返 OR 好夜返﹐問他就話做野﹐唔知同FD做咩定幫FD做野﹐講完我都唔明﹐次次問唔成﹐因為問詳細D就發瀾渣﹐我好驚他被人騙﹐因為他好單純﹐他係唔識講大話個種。讀小學成日被人蝦﹐無FD﹐讀書係差架啦﹐因為無人幫他。。。老師同我投訴過他有時D行為好怪﹐不過我個時無諗太多。個時爸爸媽媽都唔知小朋友可以有好多心理生理既問題﹐所以唔可以
怪爸爸媽媽﹐他養大我地3個已經好好好辛苦。
我媽咪成日同我講細老既問題﹐我宜家都唔知點幫他好﹐係唔係要見心理治療﹐定語言治療﹐如果見呢D他一定唔會去啦。。。定係我諗多左﹐其實他無問題? (我緊係希望係諗多左啦)

希望大家比D意見我。。。如果有D有用既資料PM比我。。謝謝

子爵府

識出夜街又唔返屋企點會係電車男,會唔會佢唔想你地煩住晒所以乜都唔想講姐,可能你地平時都好保護佢.

大宅

好媽媽勳章

他是否識關心你地,他是否喜歡玩單向活動,
你地說話會否看着你們,
說話是否只說自己喜歡的,
自理比較差
原帖由 lauwinwin 於 10-5-24 21:00 發表
細個時家境好窮﹐爸爸媽媽為左賺錢﹐無點理我地3兄妹&弟弟。爸爸媽媽無點讀書﹐所以賺錢好辛苦﹐我地有時要幫手工作。細老細我一歲﹐當然我要照顧他啦﹐個時我唔覺得他有咩問題﹐大下大下到宜家26歲﹐我覺得他好似有言語障礙(唔知係 ...

等待驗證會員

希望我諗得太多﹐他唔算係電車男﹐不過成間房D美少女公仔多到好恐怖。。。

大宅

好媽媽勳章

他是否成日都好開心
原帖由 lauwinwin 於 10-5-24 21:38 發表
希望我諗得太多﹐他唔算係電車男﹐不過成間房D美少女公仔多到好恐怖。。。

等待驗證會員

他唔會主動去關心﹐不過你同他講有事他會聽會講﹐不過係勁唔耐煩﹐他得星期6出去﹐放工後其他時間係房間﹐同他講野你望住他的話就眼神開始遊離﹐一係手上玩其他野。是啊﹐他講一D野好似好開心﹐不過我有時覺得係好無聊既野﹐自理係非常差。。。他未買過衣服﹐都係我同媽咪買比他。頭髮係強迫性去剪去洗等等等。。

原帖由 sc221913 於 10-5-24 21:34 發表
他是否識關心你地,他是否喜歡玩單向活動,
你地說話會否看着你們,
說話是否只說自己喜歡的,
自理比較差

等待驗證會員

他又唔係成日好開心﹐因為我都唔知﹐他成日係房。。。

等待驗證會員

還有﹐我地唔係好保護佢﹐因為他唔想我地做任何野煩他﹐想保護都唔得。。

大宅

好媽媽勳章

我點解這樣問你,是因為懷疑你細佬可能是患上亞氏保加症,
他們是智商正常,大多數知自己有些和常人不同,喜歡單向活動和只喜歡說自己的話題而你覺得無聊的野,你想轉話題佢會唔開心和唔出聲甚至發脾氣,自理比較差很怕目光接觸,其實你和家人現在最好耐心簡單地和他說話,太復習他會唔明所以會勁唔耐煩和發脾氣,
最好是盡快和佢看心理醫生斷症,和請教醫生和他溝通方法,
最後我是希望我估錯
原帖由 lauwinwin 於 10-5-24 21:52 發表
他唔會主動去關心﹐不過你同他講有事他會聽會講﹐不過係勁唔耐煩﹐他得星期6出去﹐放工後其他時間係房間﹐同他講野你望住他的話就眼神開始遊離﹐一係手上玩其他野。是啊﹐他講一D野好似好開心﹐不過我有時覺得係好無聊既野﹐自理係非常 ...

等待驗證會員

非常非常謝謝。。。

希望有心人可以提供一些心理治療師既資料

唔知係唔係好EXPENSIVE呢。。。

原帖由 sc221913 於 10-5-24 22:16 發表
我點解這樣問你,是因為懷疑你細佬可能是患上亞氏保加症,
他們是智商正常,大多數知自己有些和常人不同,喜歡單向活動和只喜歡說自己的話題而你覺得無聊的野,你想轉話題佢會唔開心和唔出聲甚至發脾氣,自理比較差很怕目 ...

首頁

尾頁

跳至