心聲留言

跳至

首頁

尾頁

子爵府

現實版的灰姑娘

昨晚聽收音機,有一個中一的小妹妹打電話上去同主持人講,佢父母離左婚,哥哥跟媽咪,佢自己跟爹地。後來爹地再結婚,這個姨姨本身亦有一個女。只此之後,呢個小朋友就活係成日比姨姨同姐姐蝦的環境中長大。例如,姐姐同佢一齊洗碗,姐姐打爛碗會話係妹妹打爛;姐姐又成日整爛佢的衫,好似尋晚佢一路同主持人講,一路縫補剛比姐姐整爛的新裙。主持人問佢爹地訓左未?佢話佢地係房度訓晒啦,趕佢出廳訓,係廳度無冷氣好熱。佢亦同主持人講自己同爹地有關姨姨同姐姐蝦佢的事的時候,爹地亦只會話佢唔岩,唔會幫佢。

如果小朋友講的全部係事實,真係好慘﹗點可以有咁樣的親生爹地? :-( 主持人教佢同學校社工講,請社工幫到佢,希望佢真係會咁做﹗

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

Re: 現實版的灰姑娘

如果我係佢,我一定打比自己親生媽媽。
佢只是跟Daddy,佢媽媽未死嘛,佢媽媽知道一定接番個女。

等待驗證會員

麟媽媽 寫道:
如果我係佢,我一定打比自己親生媽媽。
佢只是跟Daddy,佢媽媽未死嘛,佢媽媽知道一定接番個女。

別墅

可能亞媽不嬲唔錫佢,鍚亞哥,
佢先會跟daddy姐........
希望佢早日搵到王子啦~

:party: :-D

男爵府

在故事中灰姑娘, 媽媽係死左, 現實版佢媽媽又未死, 我相信佢媽媽亦會帶佢出去玩, 為什麼主持人唔叫佢同媽媽講, 等媽媽同爸爸講, 或者接返囡囡同自己住.

子爵府

奇怪既係點解哥哥跟媽咪,個女跟爸爸!!

大宅

BK Milk勳章

中一比人咁蝦都唔出聲???這個年紀的細路,好易胡思亂想的,可能自己作個故仔都唔定。我亦都希望唔係真的。
[img][/img]

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

現實中認識一個已離婚朋友, 個囝跟左媽媽, 爸爸亦盡了父親責任, 俾足膳養費, 亦承擔送他出外讀書的費用; 但人越大, 思想愈偏激, 書是自己讀唔成, 成日頂撞爸爸, 叫人激心。
所以"愛"是小朋友成長階段是最重要的。
千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

公爵府

育兒性格勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

真的,每個人的經歷都不一樣,希望她長大後,不會存有陰影.
俊曦網頁[url=http://hk.myblog.yahoo.com

複式洋房

好慘呀!:-( 我好想幫下佢。

男爵府

雨霖鈴媽媽 寫道:
可能亞媽不嬲唔錫佢,鍚亞哥,
佢先會跟daddy姐........
希望佢早日搵到王子啦~

我都係咁諗...如果唔係,個女仔冇理由唔搵媽咪

侯爵府

個女仔尋晚又打電話到電台,佢話:原本母親節想打電話比媽咪架,但係,爸爸唔比打,爸爸重話姨姨都係你媽咪,你要同姨姨慶祝.

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

diana 寫道:
中一比人咁蝦都唔出聲???這個年紀的細路,好易胡思亂想的,可能自己作個故仔都唔定。我亦都希望唔係真的。

我比後母蝦,都係去到中一先敢離家出走(從來都唔敢報寸,or鬧番佢),一個女仔夜媽媽走到公園行幾個鍾,又唔敢搵親戚求救,又驚比佢地搵到我....我都唔想再提~~~

講真,我覺得d男人係信自己既女人,都唔會信自己個女啦

大宅

琴晚我都有聽到,我唔明佢老豆同個老婆分開左,點解唔比個女係母親節同佢親生媽媽講電話。 話晒都係親生呀。 攪到個女好可憐。

另外,主持叫個女仔同學校社工講,唔知佢敢唔敢講呢????

大宅

我都係好想幫下佢.

sasa0717 寫道:
好慘呀!:-( 我好想幫下佢。

男爵府

好媽媽勳章

冇媽咪照顧既小朋友真係好慘呀...有爸爸又點呀..都唔當佢係囡,唉.....
"彤豬b"愛"彤豬媽" "彤豬爸"愛"彤豬媽" :-) :-) :pint: :pint: :-)[img align=left]C:\Documents and Settings\User\My Documents\My Pictures\carton[/img]

複式洋房

我跟Mrssliu疑問一樣,大部份女兒都是跟媽媽,為什麽這個女仔要跟爸爸?

首頁

尾頁

跳至