跳至

首頁

尾頁

大宅

如題

禁止訪問

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

唔駛唸, 一定係12網
幾多南區人寧願誇區讀書, 都唔願留o係18網既學校

版主

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 育兒性格勳章 2016畫展勳章

全港最好係11區,但12區點都好過18區~

見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!
所以......你估我唔到!

版主

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 育兒性格勳章 2016畫展勳章

雖然我係南區大,但我唔係好覺有D咩好學校,可能係傳個家長要求都唔同~
見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

FrankieFUNG 發表於 11-6-8 11:24
全港最好係11區,但12區點都好過18區~

好多人都話12區好過11區, 因為好學校多, 如果唔堅持入"龍頭學校", 其他ST FRANCES, ST PAUL'S CATHOLIC, 軒官, 擺第一都幾乎必入, 咁正, 邊度搵!

版主

回覆 Charlotte_mom 的帖子

都係......但12區近CWB果邊D學校差D囉~
見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!

王國長老

有幾間啦, 但一線有marymount, st jo, 華仁
之後(都好多人做首選, 只要放棄以上3間, 是但揀一間都必入)有st francis, 跑馬地st paul, 聖雅各, 軒上, 軒下, 寶血

如果家長唔堅持要揀頭果3間, 揀邊間都直入, 所以根本無需要擔心入到唔想要既學校(係要搏, 就無計啦)

11網有般官, ssgs, 聖心, 聖彼德等, 但未似12網咁好, 只要play safe一定有好結果

洋房

引用:有幾間啦,+但一線有marymount,+st+jo,+華仁

原帖由 Charlotte_mom 於 11-06-08 發表
有幾間啦, 但一線有marymount, st jo, 華仁
之後(都好多人做首選, 只要放棄以上3間, 是但揀一間都必入)有st ...
18網一定不及11、12網。睇下每日有幾多小朋友係南區等校車返中西區或灣仔區就知啦omouth:

大宅

引用:有幾間啦,+但一線有marymount,+st+jo,+華仁

原帖由 Charlotte_mom 於 11-06-08 發表
之後(都好多人做首選, 只要放棄以上3間, 是但揀一間都必入)有st ...
你好,聖雅各派中學也很好嗎?
另外我想問,佛教黃焯菴,寶党,李陞大坑,保良局張凝文,東華三院李賜豪,邊間無咁好要留意下?

王國長老

lovelytoki 發表於 11-7-23 14:00
你好,聖雅各派中學也很好嗎?
另外我想問,佛教黃焯菴,寶党,李陞大坑,保良局張凝文,東華三院李賜豪, ...
聖雅各近年走勢好勁, 以我所8到似乎唔擺第一都無機會你講既幾間都唔係12網家長首選(正如之前講, 好學校太多, 就算唔搏, 2線好學校都好多), 我仔有同學入左李賜豪, COMMENT唔錯, 人唔多, 小班, 有愛心, P1定P2已經操TSA, 似乎都係想上位, 唔肯定功課方面會唔會越黎越多同埋深

大宅

回覆:Charlotte_mom 的帖子

咁又係,其實我住果區係16網,照咁睇,我寧願留在16好過,12 一定好多人跨區,好多人爭。
同埋想問下,小學派位係咪完全depend on luck 使唔使操下佢的interview skill? Or other things else?

Charlotte_mom  如果你只考慮派位, 就唔駛train(希望唔需要叩門)  發表於 11-7-28 14:44

大宅

好媽媽勳章

回覆:請問12區校網好d, 定18區好d呢???

我係12區嘅,但我小朋友都係得15分,如果想日後第一至願派到華仁/st Jo ,係咪無咩機會呢?另外高主教難考嗎?

王國長老

cyhh 發表於 11-7-28 13:23
我係12區嘅,但我小朋友都係得15分,如果想日後第一至願派到華仁/st Jo ,係咪無咩機會呢?另外高主教難考 ...

st jo華仁應該15分無望, 要靠大抽獎(記住只可揀一間, 2間都無可能擺第2, 盞side機會)
高主教, 應該唔係超霹靂難考, 另外st louis評價都非常唔錯

大宅

好媽媽勳章

回覆:Charlotte_mom 的帖子

唔該晒呀^^

大宅

好媽媽勳章

另外想問問,知唔知軒小幾時轉全日呢?

大宅

好媽媽勳章

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

cyhh 發表於 11-7-28 18:28
話就2014, 都要睇聖雅各幾時搬得番去原址, 讓番個校舍出嚟!

大宅

好媽媽勳章

回覆:Anpanmama 的帖子

你係指用聖公會聖雅各小學嘅校舍?咁聖雅各搬去邊呀?

王國長老

我朋友個仔之前讀軒上(已升中), 佢又話D家長嫌ST JAMES個CAMPUS唔近地鐵WOR! (而家已CONFIRM?) 所以等成事都唔知要等幾耐

首頁

尾頁

跳至