自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問FutureTense

幾時同" is going to"?
幾時用"will" 呢?
已問了很多朋友都不能解答
Thanks!

水晶宮

如果小四...係咪應該全部future tense都改用哂will黎代替going to呀?我見我囝今年小四既英文課本,全部都係教緊will,反而無再講going to 喇喎...

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

is going to>>>呢個有計劃咁PLAN去做一D野

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

"is going to"係有計劃去做, 大多會實行....

"will"就係只係話將會, 但未必一定會實行, 有機會改變...

原帖由 琋琋BB 於 10-6-6 18:35 發表
請問FutureTense

幾時同" is going to"?
幾時用"will" 呢?
已問了很多朋友都不能解答
Thanks!

男爵府

啊女上學期就學is going to,
但係下學期就學will
所以攪到我好亂

男爵府

Thanks!
妳既解釋我明白
但係啊女英文作業
一個plan去玩既就用is going to
另一個plan去玩既就用"will"
唉~都唔知點教啊女

原帖由 77777 於 10-6-6 18:55 發表
"is going to"係有計劃去做, 大多會實行....

"will"就係只係話將會, 但未必一定會實行, 有機會改變...

男爵府

下, 係點架, 其實兩個意思係相近, 不過, is going to, 一定係she/he用, 因佢係is going to, 如果係I 咪一定要用will, 因唔可以I is...會唔會係咁??

原帖由 琋琋BB 於 10-6-6 18:57 發表
Thanks!
妳既解釋我明白
但係啊女英文作業
一個plan去玩既就用is going to
另一個plan去玩既就用"will"
唉~都唔知點教啊女

翡翠宮

畀面勳章

原帖由 77777 於 10-6-6 19:01 發表
下, 係點架, 其實兩個意思係相近, 不過, is going to, 一定係she/he用, 因佢係is going to, 如果係I 咪一定要用will, 因唔可以I is...會唔會係咁??

I 、we 、they 用shall?

水晶宮

原帖由 mother904 於 10-6-6 19:03 發表

依家已經唔再係喇...依家所有代名詞都係用will,唔用shall喇. 用shall既話依家多數變成係應該同埋變成疑問詞咁邀請人做某些事至會用囉.我仔本英文書已經係咁教,全部都係用will.

男爵府

而家I, we, they可以用will架,不過用 shall係加強語氣, 應該要咁做....

原帖由 mother904 於 10-6-6 19:03 發表

翡翠宮

畀面勳章

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-6-6 19:06 發表

依家已經唔再係喇...依家所有代名詞都係用will,唔用shall喇. 用shall既話依家多數變成係應該同埋變成疑問詞咁邀請人做某些事至會用囉.我仔本英文書已經係咁教,全部都係用will. ...

下?咁我太out啦

水晶宮

原帖由 mother904 於 10-6-6 19:12 發表

下?咁我太out啦

我都係最近至知咋...以前我都係I、you、we用shall的.

大宅

回覆 1# 琋琋BB 的文章

is / am / are going to:

1. 一早有計劃 / 决定
2. 肯定會發生的事 eg 黑雲 ->下雨

will:

1. on the spot decision
2. 不肯定

琥珀宮

對。

英文真係好睇講者既意思,如果講者決定去實行一個計劃,就用上verb to be+going to 。

如果講者意思只係諗住會做,而未有決定,未必會成真,就用will/shall.

原帖由 77777 於 10-6-6 18:55 發表

男爵府

多謝咁多位意見
我諗我都要再仔細理解下先

首頁

尾頁

跳至