母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 夏盈盈 於 10-6-8 02:09 發表
BB琴日4個月大啦,旦已經20磅,媽媽話4個月就要加其他食物,唔係6個月咩?
我自已開始打算明天加D生果泥比佢食,請問係點樣整家,有咩生果比較好D..?,今日我比左條蕉佢拎住,佢都好喜歡啜啜下.啜晒左左小小
我岩岩買左榴槤去左衣好軟比佢啜可以嗎 ...

...我仔仔又係全人奶..
但而家8個月先差唔多20磅咋.....

如果你要整果蓉果d就最好蘋果..
其次係蕉...但奶蕉係最好o既...
千萬唔好比榴槤bb丫...
因為榴槤好燥嫁.....

Karl  was born on 9th Oct 2009   Lok was born on 29th jun 2011

22:18   48cm long                         18:31   50cm long

複式洋房

如果全人奶, 6個月先加其他食物好d

and, 次序多數先俾cereal -> 菜 ->生果

禁止訪問

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

我囡囡一歲都只得18磅, 你囝囝真係好有份量bor....hohoho....

生果蓉: apple, banana, pear 都可以
米糊都得

但如果佢食人奶咁好, 可以等多個幾月先加其他食品, 等佢腸胃build up 好少少先.

其實就冇話4個月唔得, 我同囡囡去健康院, 醫生話以前過左100日, 人仔就食得飯, 只要食肯都鍾意就得, 但過左6個月先餵, 只係想佢坐好d, 身體完全ready 先試, 等耐少少都唔係壞事呀!

你想佢試榴槤, 係唔係因為糊狀, 所以你想比佢試呢?
我囡囡都係今個夏天先食, 上個夏天佢未夠6個月, 連我都食少左, 怕燥; 不過可能囡囡係人奶中嘗到榴槤味, 佢都鍾意食, 但都只係比佢一啖起兩啖止.
今晚又OT!!!!

複式洋房

...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊