跳至

首頁

尾頁

別墅

我個囡就黎28個月大, 仲係唔識講好多野, 只係講單字, 有沒有過來人好似我個囡咁架, 會唔會番左學會好d ?? (我個囡今年9月番N1)

大宅

醒目開學勳章

我個仔都係咁...我D朋友話唔使担心,一返學就會講唔停

你都好,今年返學,我要出年先讀k1

原帖由 ivytse_20002000 於 10-6-9 00:36 發表
我個囡就黎28個月大, 仲係唔識講好多野, 只係講單字, 有沒有過來人好似我個囡咁架, 會唔會番左學會好d ?? (我個囡今年9月番N1)

伯爵府

醒目開學勳章

我個仔都係咁, 上個月開始返n1, 係比之前多咗嘢講, 但都係單字加bb話多.

別墅

我個b多數都係單字或者詞語, 但久唔久會講下句子

但我d家人已經話佢講野差, 問我使唔使同佢去見下語言治療師. 佢都未咁快返學, 下年先返

別墅

咁你地小朋友係唔係工人揍架, 因為我個囡係俾工人揍架, 可能因為咁, 所以講野比較差D呀 !

大宅

醒目開學勳章

我小朋友係6299湊, 唔知有冇關係

別墅

原帖由 teacats 於 10-6-10 09:40 發表
我小朋友係6299湊, 唔知有冇關係

之前睇過報紙話俾老人家湊講野應該會好d, 因為老人家同佢地少郁動, 但會傾多d計

但都要睇番你6299多唔多野講

大宅

醒目開學勳章

佢地都係睇電視同聽radio 多

有時我放假特登唔理個仔, 我見佢都係自己玩, 6299好少同佢講野

原帖由 iluvchun 於 10-6-10 17:02 發表

之前睇過報紙話俾老人家湊講野應該會好d, 因為老人家同佢地少郁動, 但會傾多d計

但都要睇番你6299多唔多野講

大宅

HELLO,我係CATHY 個FRIEND,同你個仔同月同日,大家交流下.
原帖由 MK2006 於 10-6-9 11:23 發表
我個仔都係咁, 上個月開始返n1, 係比之前多咗嘢講, 但都係單字加bb話多.

禁止訪問

醒目開學勳章

禁止訪問

醒目開學勳章

大宅

醒目開學勳章

其實我聽得明我個仔d bb 話架...不過始終都比6299話佢唔肯講嘢...有時教佢講詞語,佢跟住講,又會話講兩個字有咩用呀...

唉!!!

原帖由 kids411 於 10-6-19 16:46 發表
又開正我果瓣 . . .
我囝囝係 6 ~ 12 個月都係單音, 如 BA, MA,
到左 12 ~ 14 個月有 1 ~ 3 個音, 如 BABA, 車車.
我都係過來人, 見有 D 1 歲已經講短句, 咁又點先 ? 驚 LOR ! 驚乜先 ? 驚佢講得差過人 LOR ! 講黎講 ...

洋房

Yes, keep talking and responding. I will also ask her to repeat words that I don't understand what she is saying and try to guess, then repeat the correct pronunciation. I will also ask her questions and see how she responds.

Also try reading books and singing songs will help.

Add oil!

原帖由 kids411 於 10-6-19 16:53 發表
多野講左係真事 ! 不過都要大人肯比心機聽佢地講, 聽唔明都要聽 ! 仲要有回應 ! 想囝囝好係要比多 D 心機 GA LA !

禁止訪問

醒目開學勳章

禁止訪問

醒目開學勳章

大宅

醒目開學勳章

我會KEEP GOING...努力!加油!

原帖由 kids411 於 10-6-22 03:54 發表
小朋友好早已經聽得明我地講乜 ! 你 6299 咁樣講野, 你囝囝聽到會唔開心, 可能更加唔講野 ga ! 我地果時只會有 D 擔心同 LEE 埋傾下點樣令囝囝講多 D 野, 絕對唔會係佢面前話佢少野.
最后忠言一句 : 唔好理你 6299 ...

大宅

原帖由 kids411 於 10-6-22 03:57 發表
係丫 ! 囝囝 3 個月前都仲係講到 2 ~ 3 個音, 而家瞓之前會唱下歌仔 TIM, 大家加油 !

有同感... 要好比心機和時間去了解佢d bb話(其實係個音唔多準嗟) 佢地好早都聽得明大人講野.. 只要唔係一輪咀的.. 佢地都capture到... 好似我個仔... 叫電視做 "un視".. 叫姨媽做"阿媽".. 姨丈"阿丈".. 玩具又係"un具".. 真係聽c人架.... 但係當你對得佢多.. 不停同佢講.. 經過2,3個月時間.. 以上名詞佢完全講返岩晒... 只要你理解到佢d bb話.. 佢講乜都同佢有問有答.. 又讚下佢.. 佢地會肯講野好多!

好似barney入面d歌.. 佢開頭只係聽到o係度搖下頭.. 踏下腳.. 我晚晚訓覺同佢唱.. 佢開始跟到每句最尾一個字.. 唱下多2個字.. 唱下又多2個字.. 依家佢都唱到6,7成... 大人 一定要比時間心機...

禁止訪問

醒目開學勳章

別墅

我個囡都一樣好鐘意唱歌加跳舞, 有時仲唱埋一份 (即係每句最後一至二個音), 佢見到我同佢一齊唱, 佢都好開心 !!! 佢心情好, 就會出多d野講多野. 不過, 好多時佢都唔願講野, 又或者只係"lee lee lur lur"咁, 指住d野同佢講係咩黎, 佢就絕大多數都唔會跟住講, 問佢野, 都係唔會講, help !!

禁止訪問

醒目開學勳章

首頁

尾頁

跳至