跳至

首頁

尾頁

大宅

救命呀..好耐之前買定個廁所仔比佢
前排開始熱就諗住同佢戒片
點知佢唔肯坐..咁就冇戒
直到近期買左potty比佢..諗住佢肯坐啦
點知都係唔肯..琴日的起心肝同佢戒
哄左佢好耐..佢肯坐上potty
但係佢坐上去就忍屎忍尿..點都唔柯
岩岩又係咁..明明下晝已經聞到佢放屁好臭
都估到佢係時候開大大..點知坐上去就話冇
坐左幾次都唔柯..岩岩一放返佢落黎唔夠1分鐘
同我賴左2次尿同1次屎..
有冇人救我呀..我本身已經唔係好脾氣
我驚我再係咁我會發癲呀..

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

戒片呢樣野係要比d耐性, 同時間...我覺得想成功, 有幾個point可以try:

1. potty放當眼地方, 等小朋友習慣了, 當佢好似一張椅咁, 唔好驚咗佢, 2來, 開頭驚佢去唔切potty, 如果放太遠
2. 唔成功時, 唔好鬧佢, 好聲好氣佢同佢講"下次再來", 記住你個樣都唔好變...佢地識睇..
3. 小朋友真係賴咗, 唔好立即同佢change(ngng另計), 由佢feel吓幾咁唔舒服...
4. 佢地開頭係死忍, 唔坐potty, 當見到佢好急好急個樣, 立即抱去potty, 之後唔比佢走, 不過唔好用武力, distract佢, 比tv佢睇, 有趣玩具etc,
5. 成功了, 要讚, 獎, 多d都唔怕...
6. sacrifice你d時間, 因為要"釘"住佢, 睇佢幾時急...

希望你成功

大宅

原帖由 stinkyrabbit111 於 10-6-19 08:23 發表
戒片呢樣野係要比d耐性, 同時間...我覺得想成功, 有幾個point可以try:

1. potty放當眼地方, 等小朋友習慣了, 當佢好似一張椅咁, 唔好驚咗佢, 2來, 開頭驚佢去唔切potty, 如果放太遠
2. 唔成功時, 唔好鬧佢, 好聲好 ...

講得好好, 教小朋友去vv真係要好有耐性,唔好怕煩發皮氣, 成功要贊,

大宅

我都係順其自然, 起初同佢戒片都好難, 因為佢坐係到唔痾, 但係離開左個痰罐就痾, 好似隻狗仔咁周圍痾尿, 煩到死, 後來冬天至放棄, 而家學識左啦, 除左訓覺, 基本上都唔洗用片

大宅

原帖由 zeke 於 10-6-22 19:31 發表
我都係順其自然, 起初同佢戒片都好難, 因為佢坐係到唔痾, 但係離開左個痰罐就痾, 好似隻狗仔咁周圍痾尿, 煩到死, 後來冬天至放棄, 而家學識左啦, 除左訓覺, 基本上都唔洗用片 ...

唉,.所以我依家都唔迫佢啦..
費事自己煩...呢排我仔真係好百厭
可能真係太過勞氣喇
搞到依家有血壓高..仲要食藥
唉,,,,我老公係咁叫我放鬆
但我真係驚到佢返學都仲戒唔到
9月開學喇..依家6月尾..
真係好難想像..

別墅

我囡囡起初同佢戒片都有同樣問題, 每一次叫佢呵佢就唔呵, 但係一放佢落地就立刻賴出來。後來我買咗combi的厠所比佢, 佢就好喜歡, 佢當車仔來玩, 之後我同佢解釋這個是佢去vv 同poon poon 的地方, 你之後要去vv 就要在這裡了, 她試咗一次賴咗之後就知道時間的掌握, 之後佢每一次叫vv都會自己去到個combi厠所前叫同佢vv, 現在佢哋已經2歲7個月, 佢哋已經明白我哋講的事, 所以可以教的,慢慢來...唔好心急,做唔到返學,佢見到小朋友做,到時佢都會做到的, 放心啦

大宅

原帖由 peggy8422 於 10-7-9 09:14 發表
我囡囡起初同佢戒片都有同樣問題, 每一次叫佢呵佢就唔呵, 但係一放佢落地就立刻賴出來。後來我買咗combi的厠所比佢, 佢就好喜歡, 佢當車仔來玩, 之後我同佢解釋這個是佢去vv 同poon poon 的地方, 你之後要去vv 就要 ...

多謝你呀..我會再繼續試下...

複式洋房

原帖由 emma_lws 於 10-7-9 16:38 發表

多謝你呀..我會再繼續試下...

係呀, 其實佢地係只道的, 只係肯唔肯做. 到佢地覺得唔舒服就自自然然會自己做. 不過急唔黎....
記得亞仔係 2月果時比佢戎尿尿既, 但因為果時熱時凍就放棄左. 之後到3月左右就同工人講, 就算通屋都係都唔好比佢用尿片. 戎既開始果一星期真係好辛苦. 定時會比佢去尿尿, 但佢唔去轉頭一出黎佢就尿到成褲都係, 都不知一日要換幾多褲仔呀. 後尾有一,兩次佢做到就勁讚佢同獎勵佢.
到左第10日就自自然然戎左, 因為尿濕佢地都唔舒服架...

開大都係, 我只係大人廁板上加個小廁板. 開頭佢都唔肯坐, 又係攪到周圍係, 後尾又係不斷試law. 開大就耐d, 攪左成個月, 宜家除左zzz外都唔駛著.
我2個仔都係咁就戎左, 要比d時間同耐性重有恆心...加油

首頁

尾頁

跳至