親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

有朋友叫我去, 但又怕會好熱好辛苦, 小朋友會中暑.......有無人試過8月去北京呢?感覺如何呢?

男爵府

好媽媽勳章

我想8月中去, 有無人知呀???

男爵府

我們上年同大仔(9yrs)暑假去, 雖然熱, 但無好似香港熱得黎咁辛苦, 我覺得OK...

原帖由 Mei 於 10-6-24 17:36 發表
我想8月中去, 有無人知呀???

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 830mama 於 10-6-24 17:40 發表
我們上年同大仔(9yrs)暑假去, 雖然熱, 但無好似香港熱得黎咁辛苦, 我覺得OK...

我上年7月尾去,日日天陰,唔覺熱!

男爵府

好媽媽勳章

多謝呀!因為有人同我講話一去個d故宮、長城就起碼要去大半日, 到時又熱, 你想返酒店(我是自由行的)都好難, 有細路(7歲)會好辛苦.

唔知仲有無其他人有經驗呢???又有咩要注意呢?

複式洋房

好難講,08年奧運期間去北京,有3天要穿長褲,但有一天背心短褲加傘都覺好熱,好睇當天有否下過雨

男爵府

好媽媽勳章

謝謝!我都明白, 因為都有D擔心同掙扎, 所以想聽多幾個意見.

大宅

我7月尾一家三口都去北京旅行(跟團),我都怕囝囝會辛苦(7歲),但會帶多幾套背心比佢換,早晚會有少少溫差,所以亦要帶外套... 要飲多d 水+ 太陽帽 + 風扇仔都要準備...

原帖由 Mei 於 10-6-26 11:26 發表
謝謝!我都明白, 因為都有D擔心同掙扎, 所以想聽多幾個意見.
My blog

別墅

原帖由 june_june 於 10-6-26 17:27 發表
我7月尾一家三口都去北京旅行(跟團),我都怕囝囝會辛苦(7歲),但會帶多幾套背心比佢換,早晚會有少少溫差,所以亦要帶外套... 要飲多d 水+ 太陽帽 + 風扇仔都要準備...

Hi,
請問你們跟那間旅行社呀, 我們一家三人都打算7 月中去,但都唔知那裡好呢.....請給少許提意. 都算比較急一d吧.

...

男爵府

好媽媽勳章

唔知仲有無人有其他意見呢?

侯爵府

This is very true.
原帖由 Mei 於 10-6-25 09:04 發表
多謝呀!因為有人同我講話一去個d故宮、長城就起碼要去大半日, 到時又熱, 你想返酒店(我是自由行的)都好難, 有細路(7歲)會好辛苦.

唔知仲有無其他人有經驗呢???又有咩要注意呢? ...
行到水窮處 坐看雲起時

民房

請問旅遊點:故宮、頤和園、動物園....等,有冇BB車租呢?
暑假天氣晧熱,有冇適合小朋友嘅旅遊活動呢?

大宅

我地跟東瀛遊去,7月24日出發, 團費都唔算費,包曬敢多餐,初時我都唔知想去邊度玩, 又要預budget,所以最後決定去北京,我自己未去過,以前讀書時都想去,又想比亞囝增廣見文! 我一家三口去團費都唔過8k,都幾扺呀!

原帖由 TOYRUS 於 10-6-27 13:39 發表
My blog

大宅

我姐姐一家人在北京住了幾年, 其實北京真是一個熱又可熱死, 凍又可以凍死的地方. 因為北京的夏天可以去到40度, 若果撞正天天天晴, 都很要命. 而且很多景點都是遊園, 都很難捱. 若果跟團會好D, 帶細路自由行會好辛苦, 故宫,頤和園,全程露天地方又大, 每個園都要行一日, 帶小朋友都唔易行, 最好租個自助導遊器給小朋友, 他們會無咁悶有多些耐性. 長城在郊區會涼少少. 不過我一家人都很怕熱, 所以我在去年的聖誕去北京, 寧願凍都唔要熱, 不過真的遇上卅年一遇的寒流, 都凍到傻下傻下.
總括而言, 在夏天去北京要心理預備一定很熱.

原帖由 Mei 於 10-6-24 12:49 發表
有朋友叫我去, 但又怕會好熱好辛苦, 小朋友會中暑.......有無人試過8月去北京呢?感覺如何呢?

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 longfung 於 10-7-1 23:13 發表
我姐姐一家人在北京住了幾年, 其實北京真是一個熱又可熱死, 凍又可以凍死的地方. 因為北京的夏天可以去到40度, 若果撞正天天天晴, 都很要命. 而且很多景點都是遊園, 都很難捱. 若果跟團會好D, 帶細路自由行會好辛苦, ...

謝謝你呀!因為小朋友只有放暑假或聖誕才可以去長D的旅行, 聖誕又怕佢地太凍。所以已經唸住避開7月,8月中才去, 睇下有無人會知道會唔會好些少LAW!

首頁

尾頁

跳至