自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

剛剛放工, 去到小巴站排隊, 好快有小巴到, 唉!重以為自己好好彩, 點知比個司機激到一肚氣.

我排在最後, 到我上車時, 架車開始流前, 我要行前幾步小巴才再停定, 咁危險我都無出一句聲, 想著多一事不如小一事, 點知個司機係咁話 "你d人係咁追車, 對下一個站的人好不公平"

我回答說: 我並沒有追車, 係你在我還未上車就想開車, 咁樣好危險架.
司機: 我又唔係話你, 你認為係咪投訴我lor.
其他人開始話個司機: 你好開車lor, 明明自己唔arm, 人地未上車, 你便流前, 有mug野去到站頭先講.

有位男士還解釋給他聽他真是不對的, 架車真係在人未上車前流前架, 司機還說:多謝你解釋比我聽

他仍然很覺得自己無問題: 你可能係從後追上來的, 有咩咪投訴我lor, 都唔想做.

我: 我無話要投訴你, 不過我無追車, 不過人未上車就開車真係好危險.

司機: 以後所有追車d人我都不會等的

真係比佢激成, 佢完全唔明白, 人未上哂上便開車是很危險的, 事實上有人衝過班路, 追上了這班車, 不過唔係我, 係我後面那位女仕, 如果他不是流前令我差點上唔車, 那女士應該趕不上.

算了吧! 真是一肚氣, 而家呷完好d, 我不打算投訴他, 始終佢一把年紀, 無為令人無份工, 呻下算.

公爵府

好媽媽勳章

我明白, 如果有得選擇我係唔會搭小巴的
網上世界咩人都有 ,謝絕介紹買賣 ,謝絕代購!

大宅

有得選擇, 搭港鐵 拍埋優惠 只需2元, 不過要行20分鐘到港鐵站, 搭小巴要比4.1, 小巴不用行, 我是大懶人, 而家真係好熱, 行20分鐘很曬的地方會死的

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我會同站長講囉!佢咁嘅渣車態度係吾啱!今次無事如果下次係一位老人家咁點算呢 只係想C机小心啲姐

大宅

其實作為一個司機, 只要他在車輛關門前, 仍然有位, 而追車的人又趕上了, 我不明白為何會對下一站的人不公平. 無論在香港任何地方, 早一個站搭車就永遠都有著數ga la.

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆 1# arnoldmami 的文章

司機和你基本上沒錯.
司機誤會你也是追上來, 所以不願再等, 這是他的理由. 你不需要理會.
反為你應問他為何要流前, 因你已站在隊裏而不是突然追上.
生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

禁止訪問

大宅

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

天口慶

大宅

回覆 4# sfll 的文章

其實乘客是否追車, 反而次要, 最重要是司機的駑駛態度, 任何情況下, 司機必須要顧及乘客的安全

大宅

我都試過, 但我係落車...
當時我仲2座位埋邊個位, 近車尾, 當時全車人得我同女女落車, 我抱住個女, 我自問已經唔係慢, 但當然唔似一個人落車時咁輕鬆啦, 我始終當時係抱住個女, 點知行到近車門時, 個司機溜前, 仲要係冇關門喎, 我單手抱住個女, 一隻手扶住扶手, 我即刻話個司機:你有冇攪錯呀, 開車! 落車即刻睥住個司機, 當時好嬲, 事後心想早d記住車牌去投訴佢!

但係都曾經撞過一d好心的司機~

子爵府

我都遇過和樓主相同的遭遇, 最常發生就是飛站, 明明叫左x x有落, 個司機又冇記性, 再叫他有落, 又比佢閙唔預早叫有落, 好彩每次都有人幫口話司機, 個心才舒服些, 都唔知點解 d小巴司機既態度咁鬼差, 我搭左 n年小巴都未遇過一個有禮貌的小巴司機, 但凡有意外涉及小巴, 那些小巴司機一定唔肯認錯, 成日都話佢地生意難做, 唉...有邊行生意好做架, 香港地個個人都係咁架啦, 剩係佢地辛苦咩! ~呻完~

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我覺得要睇路線。

如果條線有好多老人家/病人 (e.g. 來往醫院,舊區) , D 司機會好D。 否則多數都係好似趕頭趕命, 未坐定就開車, 未落車就關門!

大宅

有時穿長裙, 下車時會好驚比車門夾著, 因為d司機關門關得很怏

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我儘量都唔搭小巴及的士

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

我一定會投訴佢,一把年紀大晒咩? 一把年紀就唔洗顧乘客安全? 既然佢咁得戚話自己都唔想撈,咁就不如等我成全下佢,而家楂住架車你估講玩呀? 樓主你真係好人,但你比佢咁繼續楂車法,我怕日後更多乘客會受害呀.

大宅

唉! 有得選我都唔搭, 收咁貴!

原帖由 simple430 於 10-6-26 19:43 發表
我儘量都唔搭小巴及的士

首頁

尾頁

跳至