跳至

首頁

尾頁

複式洋房

6個月可以食薯蓉?點整?駛唔駛加其他材料?

原帖由 wgcw1210 於 20-7-2010 08:21 AM 發表
係囉~ 一係試粥仔
再唔係薯蓉都得呀~

男爵府

我通常煲完, 再用搞拌機將d粥打到好似糊仔咁. 仔仔好鍾意食.

原帖由 Chingwoo 於 10-7-19 14:16 發表

會唔會你煲 d粥太稀 ? 我個囡都唔鐘意食稀既粥, 食幾嗒就唔食, 如果杰 d 佢就 20分鐘食晒成碗 ... 或者 bb 太眼瞓都唔會食, 我每次都等佢瞓醒先餵佢的 ! ...

子爵府

好媽媽勳章

烚左d薯仔, "顏"成蓉
加d奶(人奶/奶粉)

鐘意加d西蘭花都得~
之前有媽媽晌第二條thread教過~

原帖由 longnoma 於 10-7-20 15:15 發表
6個月可以食薯蓉?點整?駛唔駛加其他材料?

別墅

回覆 2# littlemonkey 的文章

is it just plain congee? or mix with something else?

複式洋房

原帖由 littlemonkey 於 10-7-20 15:47 發表
我通常煲完, 再用搞拌機將d粥打到好似糊仔咁. 仔仔好鍾意食.

d 粥放落攪拌機攪, 怕唔怕有風架??

大宅

我諗就係尼個POINT,
我煲完粥仔
無用搞拌機搞..我仲係見到一粒粒米 (不過個樣爆晒花咁)
係咪因為咁所以BB唔鍾意食呢?D 粥唔夠棉

原帖由 littlemonkey 於 10-7-20 15:47 發表

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

我估你個b鍾意食奶, 糊仔用奶開所以肯食, 啲粥冇奶味就冇乜興趣....不如你試吓薯蓉, 因為都係要加奶
原帖由 qooqoobaby2010 於 10-7-19 16:48 發表
Chingwoo :
唔係呀, 我d 粥都煲到好杰...唔稀架
佢之前食糊仔都無問題, 可以食一碗
但一轉左食粥仔就係咁
我好頭痕..試左幾款粥仔都係咁.

男爵府

唔覺bb食左肚仔多左風喎~

原帖由 qooqoobaby2010 於 10-7-21 15:30 發表
我諗就係尼個POINT,
我煲完粥仔
無用搞拌機搞..我仲係見到一粒粒米 (不過個樣爆晒花咁)
係咪因為咁所以BB唔鍾意食呢?D 粥唔夠棉

大宅

我想問節瓜可煲粥,點煲請教各但叻叻媽媽

大宅

我通常煲節瓜雞肉粥, 先將節瓜同雞肉切丁粒, 然後蒸熟, 再將已煲好嘅粥加埋節瓜雞肉, 放去攪拌器攪成杰糊狀, 我個仔就好鍾意啦, d節瓜雞肉已經攪碎到睇唔到, 好易消化, 佢去大便都冇問題, 你可以試下
原帖由 chungchung2010 於 10-7-23 12:00 發表
我想問節瓜可煲粥,點煲請教各但叻叻媽媽

男爵府

請問大家點樣煲三文魚粥? 我今日煲左(跟米一齊煲)但好鯹, 阿仔唔肯食

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 甄叮噹 於 10-7-23 12:02 發表
我通常煲節瓜雞肉粥, 先將節瓜同雞肉切丁粒, 然後蒸熟, 再將已煲好嘅粥加埋節瓜雞肉, 放去攪拌器攪成杰糊狀, 我個仔就好鍾意啦, d節瓜雞肉已經攪碎到睇唔到, 好易消化, 佢去大便都冇問題, 你可以試下
...

我同你的煮法一樣,亞囝都係勁中意食,ha~~~:D

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 littlemonkey 於 10-7-23 14:18 發表
請問大家點樣煲三文魚粥? 我今日煲左(跟米一齊煲)但好鯹, 阿仔唔肯食

三文魚我就未煲過,其它咸淡水魚我就唔會放落粥度一齊,煲左粥,d魚蒸熟去骨攪蓉再加落d粥度

大宅

你買大條即場切果d好好多, 我係又一城/奧海城百佳都買到, 我會先用三文魚出水20分鐘, 再用d魚水煲粥, 留大幾2匙三文魚肉壓成蓉, 食時先溝落d粥度, 我亦試過整三文魚菠菜粥, 雞蛋仔都好鍾意
原帖由 littlemonkey 於 10-7-23 14:18 發表

子爵府

好媽媽勳章

會唔會買刺身好D呢?

大宅

好媽媽勳章

我今日用大眼雞煲.... 都有少少腥, 不過BB又無抗拒喎.... 你BB會唔會因為其他原因唔食呀? 例如味道淡...

男爵府

我已經係用刺身來煲家啦~

原帖由 wgcw1210 於 10-7-23 21:24 發表
會唔會買刺身好D呢?

男爵府

平時都係魚加肉, 今次都係一樣, 只係魚種頪唔同左. 可能我隻B比較怕鯹~

原帖由 ik2006 於 10-7-27 00:26 發表
我今日用大眼雞煲.... 都有少少腥, 不過BB又無抗拒喎.... 你BB會唔會因為其他原因唔食呀? 例如味道淡...

別墅

my method of making congee is a bit different to you guys. below is my steps. pls tell me what u think ar..
1) use blender to blend rice (uncooked), usually we blend a lot, for the whole week
2) use meat to make soup (boil for 45 min), throw away the meat
3) use the soup to make congee (using the blended broken rice)
4) put in some vegies, e.g. zucchini, tofu, spinach etc

洋房

原帖由 rollinghoi 於 10-7-28 00:32 發表
my method of making congee is a bit different to you guys. below is my steps. pls tell me what u think ar..
1) use blender to blend rice (uncooked), usually we blend a lot, for the whole week
2) use m ...

我都係用呢個方法煲粥仔,最初仔仔唔多鍾意,經過一番研究,終於煲到同糊仔一樣,依家佢不知幾喜歡,各位媽媽努力呀!

首頁

尾頁

跳至