論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

比D意見,謝謝!

子爵府

我係STAY HOME MUM, 所以我請OVERSEAS (新加坡做過!

1. LOCAL 完約個D 好簡工, 唔LIKE STAY HOME MUM, 而且已經有自己一套, 唔會係聽教聽話個類!

2. OVERSEAS 雖然隔山買牛, 但佢由新加坡轉到香港人工高左, 假期多左, 福利又好左, 正常會做好份工 !

3. 靠山買牛同有得親自IN過本地完約, 其實都係一搏, IN 既時候佢地可以扼晒所有人, 黎到可以係另一個人! 請本地唯一好處係可以同工人個僱主直接攞REFERENCE, 但呢個唯一好處, 而家好多本地工人都唔能提供, 即係梗有D問題!

如果僱主要返工, 無時間TRAIN 同埋無親人可以帶住個工人, 咁請本地既就熟D 香港人生活習慣同識路, 呢點可能方便D!

原帖由 alohababy 於 10-6-26 23:13 發表
比D意見,謝謝!

大宅

好媽媽勳章

即係請係星加坡做過個D會好D?

子爵府

都係個句, 邊到做過都好, 請工人都係彩數! 但我自己就唔會請未出國打過工既工人, 因為怕佢地思鄉! 新加坡做過既就會較清潔同近似香港人生活習慣! 佢地都會識D 英文, 溝通會易D!

原帖由 alohababy 於 10-6-26 23:46 發表
即係請係星加坡做過個D會好D?

大宅

我家的工作可以話係一份"筍工",我家兩大一小,小朋友返上午,我地兩公婆全日都要返工,而且老人家基本都唔會上來(因為老人家住得好遠). 我間屋又細,不過工人都有自己一間房,所以我唸多數工人都想揀我家呢份工.
我試過隔山買牛,真係怕怕.所以我都係請完約local, interview加試工加聯絡前顧主,大致可以減低風險,不過最後好唔好,都係要看運氣.

原帖由 nc2000 於 10-6-26 23:37 發表
我係STAY HOME MUM, 所以我請OVERSEAS (新加坡做過!

1. LOCAL 完約個D 好簡工, 唔LIKE STAY HOME MUM, 而且已經有自己一套, 唔會係聽教聽話個類!

2. OVERSEAS 雖然隔山買牛, 但佢由新加坡轉到香港人工高左, 假期 ...

大宅

好媽媽勳章

完約LOCAL係唔係好間工?

子爵府

係, 好簡工, 連斷約既都簡工, 你話完約係咪仲簡得緊要!

原帖由 alohababy 於 10-6-27 00:01 發表
完約LOCAL係唔係好間工?

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

真係有D頭痛,唔知點做

大宅

如果你家的工作係一份'筍工",工人揀你,你都有條件揀佢呀.

原帖由 alohababy 於 10-6-27 00:14 發表
真係有D頭痛,唔知點做

大宅

好媽媽勳章

我係stay mom(但成日會出街),黎緊多一件,已經有一件!有room,咁算係荀定唔荀

大宅

唔好怪我直言.你唔使頭痛喇.湊兩件,仲有new born, 係非常辛苦既工作.你不得不請海外工人. 如果大果件仍然係bb,連oversea都唔係個個肯添啊!

原帖由 alohababy 於 10-6-27 00:21 發表
我係stay mom(但成日會出街),黎緊多一件,已經有一件!有room,咁算係荀定唔荀

大宅

好媽媽勳章

複式洋房

你吾使唸local 啦.
local 工人一聽到你係 stay home mami, 便不會選你份工.

因為佢地吾想有人管.....

原帖由 alohababy 於 10-6-27 00:43 發表

大宅

我都係stay home mum,有兩個小朋友,我宜家既工人做咗4年,自問都待佢不薄,佢宜家9:30p.m.左右已經可以休息,但都嫌辛苦,唔肯續約,連份長期服務金都唔吼,佢份新工係湊老人與貓。

我起初都搵local工人,一個簽咗約反口,另一個應承咗又唔嚟,一個又死都要每星期放一日假,結果係要請海外既,希望佢okay啦!

所以我勸你都唔好諗local,佢哋宜家好簡工,都唔知咩世界,唉!

原帖由 alohababy 於 10-6-27 00:21 發表
We live by faith, not by sight............

複式洋房

我唸我同妳差唔多, 而且仲有2個工人添, 一個工人成日發夢想換, 揾agent問, 點知一聽到兩個B & 太太唔駛返工, 佢哋已話好難請, agent話佢地會覺太太隨時返屋企wor!!

大宅

好媽媽勳章

今日見左見LOCAL,已經話晒比AGENT黎緊多一件,佢話冇問題,咁好啦去到IN的時間,問工人佢話介意,(*#&($*&@(*%(*@$(&%,跟住個agent話我頭先先問完你,依家話介意,你都唔洗再坐係度見工啦!

男爵府

我剛請左個oversea, 2年馬來西亞, 3年新加坡.
點知簡單英文都唔識. 佢識講中文, 但佢聽唔明我講咩. 以前係馬拉種菜, 新加坡3年走前一星期先學cooking.
我叫佢7月送返學,佢唔知 July 點解,跟住我one,two,three 數佢知, 跟住佢問我係唔係7個月都要送佢返學.

AGENT 真係唔得.死蠢一名,呢d真係underpaid 貨. 正價比佢又要教餐死,激氣,又要教中文,英文...來了7日都唔識開爐.

Interview 佢根本就係背書. 我覺得in 時真係要問d技巧既問題.
我想我應該應該不會愛你 
為了要努力 努力的不愛你
所以我讓自己那麼喜歡你
這樣你就不忍心和我分離 
我想我討厭 討厭驕傲的你 
也討厭美好 美好的那個你 
於是我要自己假裝討厭你 
那麼你就捨不得離我而去

男爵府

我未請過本地,我賓係overseas,sofar幾ok,唔口多,唔洗教,自動波,唔簡食,清潔幾乾淨 !
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結。

男爵府

車, 就算份cv 寫佢有oversea 經驗, 都可以係假既姐

首頁

尾頁

跳至