懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我上網睇資料, 發現好多嘢大肚婆都唔吃得, 咖啡, 奶茶唔在講, 蝦, 蟹, 哈蜜瓜, 蜜瓜, 荔枝, 芒果, 杮,羊, 蛇, 田雞....一大堆, 我暫時只會戒凍嘢, 咖啡, 奶茶, 可樂, 朱古力, 木瓜, 苦瓜, 其他乜都吃, 否則真係乜都唔洗吃

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 jessiechen 於 10-7-3 17:25 發表
我上網睇資料, 發現好多嘢大肚婆都唔吃得, 咖啡, 奶茶唔在講, 蝦, 蟹, 哈蜜瓜, 蜜瓜, 荔枝, 芒果, 杮,羊, 蛇, 田雞....一大堆, 我暫時只會戒凍嘢, 咖啡, 奶茶, 可樂, 朱古力, 木瓜, 苦瓜, 其他乜都吃, 否則真係乜都 ...

紅色字個d全部都有食
今日lunch仲飲埋紅豆冰
荔枝我今年仲食左好多

子爵府

原帖由 寵壞了 於 10-7-3 17:29 發表

紅色字個d全部都有食
今日lunch仲飲埋紅豆冰
荔枝我今年仲食左好多

我都有吃茘枝, 啱啱仲吃咗雲吞, 有蝦, 我唔理, 我估最緊要營養均衡, 無可能乜都唔吃架嘛, 咁bb咪仲唔夠營養

子爵府

我係網上搵到:
大肚婆禁食表:
魚生,汽水,雪糕,有咖啡因飲品都唔可以飲.

西瓜,香蕉,山竹,榴槤,菠蘿,芒果,柿子,柑,馬蹄,綠豆,豆漿.

鵝,鴨,羊.蛇,蝦,蟹,竹筍,青椒,紅椒,黃椒,田雞.

子爵府

懷孕禁忌食品

以下食品多具活血作用,容易導致胎兒不穩,應小心慎食,可免則免。

薏仁:具有利水滑胎的作用,可造成催產。吃太多有機會增加流產風險。

螃蟹:屬較寒涼食物,同具活血化瘀作用,進食過多易致流產。

山楂:活血化瘀、促進子宮收縮,食用可增加流產的機率。

海帶:進食過量海帶,可能會影響胎兒的甲狀腺發育。

韭菜:具有興奮子宮、增加其收縮作用,準媽媽食用太多,易增加早產或流產的機會。

常用安胎中藥

生薑:性溫,味辛。有溫肺止咳及安胎功效,對妊娠嘔吐,食慾不振均有效。因較溫燥,用量不宜太多。

砂仁:性溫,味辛。能化濕行氣、溫中止嘔、止瀉、安胎。適用於妊娠初期胃氣上逆所致之胸悶嘔吐、胎動不安等。

杜仲:性溫,味甘。具補肝腎、強筋骨及安胎作用,適用於肝腎虧虛之胎動不安、出血及習慣性流產。

續斷:性微溫,味苦、辛。有補肝腎、續筋骨、通血脈及安胎之效,可緩和肝腎虛弱、沖任失調之胎動情況。

竹茹:性微寒,味甘。具清熱化痰、除煩止嘔及安胎之功,可改善因懷胎蘊熱產生的胎動不安。

大宅

我之前冇咩點戒口GA, 連可樂都照飲. 女女出咗世精靈活潑, 皮膚仲好靚TIM

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我覺得蝦, 蟹,羊,芒果,菠蘿,蛇就唔好食喇!其他過左3個月可以食少少..綠豆要睇你本身體質係點?如果無咩事臨少少食d綠豆沙都唔怕!
我陀我大仔有食山竹榴槤同燒鵝後來7個月開始清胎毒,腐竹雞蛋糖水幾好架!
我仔仔出世皮膚好白...今年我同佢曬下太陽可以黑少少點知d人仲話佢皮膚白=.=

複式洋房

魚生(我過左3個月就已經有去食,不過食得唔多),汽水(剩係冇飲可樂),雪糕(間中會食少少),有咖啡因飲品(即奶茶,咖啡)都冇飲.

西瓜,榴槤,菠羅,芒果,柿子,綠豆(呢幾樣我一向唔食既),香蕉(呢個唔敢食,因為以前見過細佬全身抽筋,人地話食左bb第時如果發燒會抽筋),山竹(都冇食),柑,馬蹄(都有食過),豆漿.(依家一日一支)

鵝,鴨,羊.蛇,蝦,蟹,竹筍,青椒,紅椒,黃椒,田雞.(呢0的我又係全部都唔食既)

其實係我自己有好多野都唔食,所以我唔覺得有左戒口係太大件事......

別墅

好媽媽勳章

我冇咩點戒口

大宅

蝦(有食)蟹,羊, 蛇, 田雞(依D本身都唔鐘意食)哈蜜瓜, 蜜瓜(最近成日食)
荔枝, 芒果, 杮,榴槤,菠蘿(都冇食,怕熱氣同燥)凍嘢冇嘜點戒, 咖啡(冇飲) 珍珠奶茶, 可樂, 朱古力(有時飲)豆漿(依個成日都飲,因為我飲奶會肚痛,所以用豆漿代替) 木瓜, 苦瓜(都冇食)

子爵府

係中醫角度, 好多嘢都要戒, 但西醫就無乜

1. 我一定唔會飲/吃有咖啡因的嘢, 因為已經證明咗飲得多會對bb有影響

2. 凍嘢都唔會

3. 榴蓮, 蛇, 羊 本身唔吃

4. 其他會照食, 但會吃少少

5. 木瓜 苦瓜唔吃, 因為西醫都話唔好

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

我咩都有食 無戒口!魚生、凍飲、雪糕都食唔少
My Two Princess

子爵府

原帖由 pigpig 於 10-7-3 20:51 發表

嘩, 咁你而家陀緊? 定係小朋友已經出咗世啦?

子爵府

叻叻勳章 畀面勳章 親子達人勳章

我都冇戒口 奶茶,可樂,蝦蟹,蛇,魚生,雪糕都有食

公爵府

畀面勳章

原帖由 pigpig 於 10-7-3 20:51 發表
me 2

複式洋房

凍野同雪糕我都有食,不過試過兩次飲珍珠奶茶後唔舒服,唔知係咪因為d奶精,,,以後以後唔敢再飲!!!

大宅

我都無咩點介口 , 魚生、可樂、雪糕、榴槤、凍檸茶......都有食/飲 , 但量唔多 , 其實最緊要營養均衡 , 食小小鍾意食o既嘢個人都開心啲 , 對bb都好啲
我問過產檢嗰個醫生 , 佢話如果食飯人哋請你飲紅酒你都可以飲兩啖 , 唔多就得~~

子爵府

原帖由 moniz 於 10-7-4 16:31 發表
我都無咩點介口 , 魚生、可樂、雪糕、榴槤、凍檸茶......都有食/飲 , 但量唔多 , 其實最緊要營養均衡 , 食小小鍾意食o既嘢個人都開心啲 , 對bb都好啲
我問過產檢嗰個醫生 , 佢話如果食飯人哋請 ...

同意呀, 個人開心, 對bb都係一件好事, 大肚啫, 又唔係病, 無必要搞到自己太辛苦

男爵府

豆漿飲得架, 營養師一定要我飲高鈣豆漿, 因為我唔飲奶, 不過頭3個月就唔好飲, 去到中期/後期係可以飲架

蝦我都有食呀, 蛋白質高, 不過就唔好食太多, D人唔食蝦係怕BB出世皮膚敏感, 不過我覺得樣樣都要食D, 佢係你個肚時未試過, 出到來食可能反而會敏感仲唔定啦

原帖由 jessiechen 於 3/7/2010 17:35 發表
我係網上搵到:
大肚婆禁食表:
魚生,汽水,雪糕,有咖啡因飲品都唔可以飲.

西瓜,香蕉,山竹,榴槤,菠蘿,芒果,柿子,柑,馬蹄,綠豆,豆漿.

鵝,鴨,羊.蛇,蝦,蟹,竹筍,青椒,紅椒,黃椒,田雞. ...

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

原帖由 jessiechen 於 10-7-3 20:56 發表

嘩, 咁你而家陀緊? 定係小朋友已經出咗世啦?

我細B已經出左世,依家6個半月大,好健康!無問題。
我陀緊時,咩都食,完全無戒口,其實,只要均衡飲食就無問題。我果時,仲經常成筒雪糕甘食,好誇張
My Two Princess

首頁

尾頁

跳至