夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

前陣子,在 “老公對我有幾好”標題裡,有網友提議我開個標題叫做 "我對老公有幾好" 。一直找不出借口開第一個樓層做樓主。今天找到一刻機會了。

..................

大家吃完飯,三小朋友在廳玩,我剛吃完雪糕批,飽到產起條腰坐在飯桌旁,簡直唔想動,老公正一口一口地享受他做的果醬加花生醬三文治。
大女 恩惠 (我給她的網名):“唔:tongue: 溫順 (細 B ) OR 屎啊!”
老公問:“系唔系啊?”

恩惠:"系啊. 我聞到她的 Butt 好臭啊!"

我望向老公滿口都是 果醬加花生醬三文治, 雙手都仲拿住塊三文治。 我粒聲唔出,馬上彈起身拉住溫順只手入房換屎片。

老公還同我講:“唔該。”

.............

請大家都分享下你們對自己配偶有多好的例子拉。如果想不出,就要多花時間反思下了。
為了沒有性別歧視,所以我標題用配偶。

男爵府

好媽媽勳章

尋日我唔舒服去左睇醫生,本身諗住帶埋b女去6299間舖度,然後自己去睇醫生(o係附近),點知因為一d原因冇帶到b女,老公放lunch打電話黎:"你等緊睇醫生拿??bb女o係媽咪度?"我話冇帶bb女,俾左bb女俾太嫲睇,老公好似好失望咁... 因為老公放lunch會買野去舖頭食~~

老公話"仲以為lunch可以見下bb女timmm"(事實上,佢放工返到屋企都會見到,只不過...佢好錫bb女,bb女又好鍾意佢...佢地好痴纏架 )

之後,佢放工打電話俾我,我就帶左bb女去佢返工地點同我地屋企之間既商場,等佢早少少見下bb女喇 跟住一家3口去左行商場~~好人真係有好報架~~ 因為我終於買左老公話我生日送俾我既禮物--自己揀既手袋一個~原來我話將個budget放落我地暑假去旅行個budget度,去遠d~老公之後都係決定去近d,要我買個手袋~~ (其實我都有好多個袋,只係個個都大袋咁滯,今次買個好細果隻,淨係裝到手機,purse,pocket tissue,mp3果d,因為同佢出街,所有野都係佢拎晒,連我手機,purse,tissue都o係佢度,有時好唔方便~~所以要個細袋 )

呢個都唔知係佢對我好,定我對佢好喇~~
um....我地都對大家好掛?!?!

子爵府

原帖由 unicath 於 10-7-6 12:18 發表
尋日我唔舒服去左睇醫生,本身諗住帶埋b女去6299間舖度,然後自己去睇醫生(o係附近),點知因為一d原因冇帶到b女,老公放lunch打電話黎:"你等緊睇醫生拿??bb女o係媽咪度?"我話冇帶bb女,俾左bb女俾太嫲睇,老公好似好失望咁 ...

LEE 個故事梗入圍啦。一聽老公話掛住個女0姐,就拿拿臨出計仔,出力去滿足他要0既。抵讚!

如果我對耳仔可以學你0甘有聆聽力就好了。 我老公就唔使0甘什我氣了。

今天開台吃飯,我想幫老公做三、四件事,例如,用微波爐 ding 熱 D 菜,要 ding 幾耐,結果老公一邊交代我,一邊要做埋,要我倒奶給小朋友的杯樹給她們飲,講了已經熱過了,我還要聞熱左未。最後還漏了做一件事。老公都無發燜。

侯爵府

唔,其實都有好多架,咁就講吓呢個啦:

老公話多謝我同佢生咗個可愛女女,話送樣嘢比我作奬勵,叫我自已選6位數字嘅禮物,我就上網搵咗心儀嘅禮物,不過我就用咗大半嘅錢買咗一份教材比女女,我同老公講吾洗買嘢比我喇,D錢用咗係女女度,上個月老公送咗我心儀嘅禮物比我,價值仲多於女女份教材。

我老公搵錢吾算多,D錢係佢儲返嚟,我並吾係用錢去衡量老公鍚我同女女嘅程度,我係想講 佢講得出就一定會做嘅精神令我好欣賞,多謝老公!

侯爵府

好媽媽勳章

Oh............ no..........
想不出對自己配偶有多好的例子.......
.
.
.
.
.
.
I give him a son and a daughter (is this ok?)
It is because I tell him that my responsibility is to take care of my 2 kids for the first 10 months (before 生). Then, his responsibility is to take care of them in the coming 18 years!

原帖由 ndw 於 10-7-6 12:00 發表
前陣子,在 “老公對我有幾好”標題裡,有網友提議我開個標題叫做 "我對老公有幾好" 。一直找不出借口開第一個樓層做樓主。今天找到一刻機會了。

..................

大家吃完飯,三小朋友在廳玩,我剛吃完雪糕批,飽到產起 ...

洋房

你地真係覺得你對他好?

"I give him a son and a daughter " That's not your babies?

"佢放工打電話俾我,我就帶左bb女去佢返工地點同我地屋企之間既商場,等佢早少少見下bb女" if that is the best thing on how you treat him?

"換屎片。" That's your babe too. 你不換忍心嗎?

我不是要懷疑你對老公有多好, 男人也要人關心、体諒, 疼愛. 用心去愛他不問回報才是愛. 你對他好不好是應由你老公說.

希望你們是你老公心中的一百分, 永遠一家幸福快樂

大宅

我都講一個例子。
有次我同佢跟團去韓國旅行﹐其中一餐晚飯係去東海岸食刺身(順帶一提﹐好抵食﹐HK$250﹐飽到幾乎行唔郁)﹐所有團友就圍住個師傅喺中間﹐個師傅就將D海鮮現宰。
到食八爪魚﹐個師傅搞氣氛﹐突然拎起隻八爪魚向食客噴水﹗大家都嚇一跳﹐即刻用手擋住﹐因為唔知有無墨﹐雖然最後發覺係無。
突然我旁邊個團友好大聲咁望住我話﹕「咦﹖點解你係背脊濕晒嘅﹖」其實係﹐因為我第一時間嘅本能反應係用個身擋住我太太﹐所以個個人濕晒前面﹐而我係濕晒後面。團友當中有好多其他夫婦同情侶﹐佢地知道之後﹐D女團友就全部好大聲咁對D男伴講﹕「搞錯呀﹗你睇下人地﹗又唔見你幫我擋﹗」

matthewconnielo  笑左.....    發表於 12-9-5 16:00

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 ickate 於 10-7-6 22:19 發表
你地真係覺得你對他好?

"I give him a son and a daughter " That's not your babies?

"佢放工打電話俾我,我就帶左bb女去佢返工地點同我地屋企之間既商場,等佢早少少見下bb女" if that is the best thin ...

唔係小事一點一點累積??

男人究竟又需要咩呢? 點為知覺得老婆對佢好呢?

我都Quote唔到例子, 不過我知佢覺得我對佢好好, 因為佢越來越痴纏.

matthewconnielo    發表於 12-9-5 16:01

子爵府

回 ickate 問:

ickate問: "你地真係覺得你對他好? That's not your babies?"

好好的提醒。 謝謝!

其實,我唔覺得自己對老公好0羅。 更加唔系覺得個女自己有無份0羅。所以,老公同我講“唔該”時,我都覺得他唔需要講。不過,我明白我老公,他同我講唔該,就是因為他覺得我在這事上對他好,所以才講唔該。 LEE 個是他個人的表達方式。

夫妻做事合拍,默契。

雖一句簡單的快快彈起身的動靜,爭住照顧小女,卻代表了, “等我來,你享受下。我願意為你”的心。

雖一句簡單的“唔該”卻代表了他無愧接受又感謝的心。

相反,如果我老公彈起身,我在吃甜品,我也會心地說“唔該”。

我唔會對他說,“個女你都有份0嫁,唔好以為自己對我好好啊! 望咩望!0家陣唔使做啊!c6!” 實被人話我痴線。

我們應該從實際情況出發。

好似在家,如果誰打爛碗碟,就誰不許動,要對方來收拾殘件,清理好場地已保護對方不受傷害。

我的點系,兩夫妻無計較。

我想帶出的點還有: 不要先看配偶對我有多好,要先問自己有沒有對配偶好。不要求對方對自己付出有幾多,只看自己要付出了幾多。 我們不要求人的回報而做,而是為神交給我們美好的事情去盡心做好它。

matthewconnielo  講得好, 正!   發表於 12-9-5 16:02

子爵府

原帖由 sshoi 於 10-7-6 23:41 發表
我都講一個例子。
有次我同佢跟團去韓國旅行﹐其中一餐晚飯係去東海岸食刺身(順帶一提﹐好抵食﹐HK$250﹐飽到幾乎行唔郁)﹐所有團友就圍住個師傅喺中間﹐個師傅就將D海鮮現宰。
到食八爪魚﹐個師傅搞氣氛﹐突然拎起隻八爪魚向食客噴 ...

抵讚!
我想我老公都唔會行動得0甘快0甘敏捷. 他有六尺四寸高,在小地方時不敏捷是有的。我都唔想他為了檔住我而扭傷腰骨,或撞傷了腿,或者搞到正個身子軋曬落我身到,連凳子都柵欄埋。 結果還要我背起他回酒店,休息幾天,哪裡也去不成呢。

我唔會叫我老公學下人地,我會說,“老公,下次我們要醒目 D,帶定張塑膠台布一棄檔水。”

子爵府

Yeah, I think this count. Woman deliver children take a certain risk on their lives. For some woman, this risk is particular high. In the old days, many woman die from child born.

qoute BK網友 renren :"女人唔係付出大咩?除左男人做左果d,仲要大住個肚番工,大住個肚迫巴士搭地鐵,腳踵面踵,承受生產時極度痛楚,產后生材走樣,流走鈣質,荷爾蒙一下子大兜亂,患上產后抑鬱......,"

Thank you for sharing.

原帖由 ac321 於 10-7-6 20:45 發表
Oh............ no..........
想不出對自己配偶有多好的例子.......
.
.
.
.
.
.
I give him a son and a daughter (is this ok?)
It is because I tell him that my responsibility is to take care of my ...

珍珠宮

好媽媽勳章

我老公份工好辛苦,要成日企,有時返到屋企見到佢累到唔想郁,見到都心痛,有時我會幫佢踏下骨,針杯水比佢飲咁,佢都有同我講唔該,其實我都覺得唔需要囉,2公婆有咩所謂
尋日我老公返到屋企已經好夜,返到來咩都唔理就訓左係sofa度唔郁,見到佢熱到面都紅埋又唔除衫喔,跟著我渣渣林走左去廁所洗條面巾幫佢抺下塊面,抺下d手手腳腳,等佢無咁辛苦,跟著我幫佢抺完面佢係度笑,見到佢個種笑容係同平時唔同架,仲講左一句,點解我老婆對我咁好既

男爵府

好媽媽勳章

你地真係覺得你對他好?

"佢放工打電話俾我,我就帶左bb女去佢返工地點同我地屋企之間既商場,等佢早少少見下bb女" if that is the best thin ...

我想講果日我係病左架囉,我病左都帶住bb女早d去見佢~~呢樣係我果陣唯一可以做到既~俾你咁話我都真係好無奈~

當然我唔係話呢件事係我對佢咁耐,對佢最好既事啦~因為有d已經唔記得喇!!乜你做人,對自己伴侶好既事,你會樣樣記住計住架咩~~:;pppp:

其實冇必要同你解釋咁多,大家都冇必要同你解釋~~學你話齋,我地o係自己老公心目中係好老婆就得啦~~輪唔到其他人去評囉~~~(如果輪唔到我地自己話好,更加輪唔到一個唔識我地既你話好定唔好~~唔該晒!!)

其實我覺得以上大家所講既都係屬於對自己另一半好架~~小小事都算~同樣地,對方為自己做小小事都應該感謝佢~如果小事唔看在眼內,大概唔識得感恩喇~一個唔識得感恩既人只會苛索對方,唔會欣賞對方為自己付出既,咁樣,相方都唔會開心~~

ps我地冇話除左呢d之外冇俾過關心,体諒, 疼愛俾我地老公,我地亦冇話佢唔需要....係咪有咩誤會?

子爵府

原帖由 hellomag 於 10-7-6 13:16 發表
唔,其實都有好多架,咁就講吓呢個啦:

老公話多謝我同佢生咗個可愛女女,話送樣嘢比我作奬勵,叫我自已選6位數字嘅禮物,我就上網搵咗心儀嘅禮物,不過我就用咗大半嘅錢買咗一份教材比女女,我同老公講吾洗買嘢比我喇,D錢用咗係女女 ...

謝謝分享! 我老公都是,講得出,就一定做得到。所以有點事如果我真是不想他為我做,我就一定要直接同他說不用。也不需要他強持著要為我做。我老公有 LEE 樹好,他好容易溝通,不會強持著用自己的方法來為我。
如果他需要我為個家做點什麼事,他會直接問我可不可以做什麼什麼的。我很少 say no。 但一定要留意聽他說他想點做,然後照做。唔好多問。 唔知0甘算唔算體貼老公呢?

子爵府

原帖由 寵壞了 於 10-7-7 12:11 發表
我老公份工好辛苦,要成日企,有時返到屋企見到佢累到唔想郁,見到都心痛,有時我會幫佢踏下骨,針杯水比佢飲咁,佢都有同我講唔該,其實我都覺得唔需要囉,2公婆有咩所謂
尋日我老公返到屋企已經好夜,返到來咩都唔理就訓左 ...

LEE 個故事無得頂啊! 我都好耐無同老公按摩了。自從女女出世後。今日我又同樣想到老公日日企住來做事。好辛苦! 我希望我出來做事揾收入的日子可以盡快有個終結,可以代勞老公現在當的職。等他不用這麼辛苦。

子爵府

原帖由 unicath 於 10-7-7 12:57 發表

我想講果日我係病左架囉,我病左都帶住bb女早d去見佢~~呢樣係我果陣唯一可以做到既~俾你咁話我都真係好無奈~

當然我唔係話呢件事係我對佢咁耐,對佢最好既事啦~因為有d已經唔記得喇!!乜你做人,對自己伴侶好既事,你 ...

.......

...ps我地冇話除左呢d之外冇俾過關心,体諒, 疼愛俾我地老公,我地亦冇話佢唔需要....係咪有咩誤會?

回得好,I think ickate 這樣開場白和問的方式會另一些讀者誤會了我們的 點 miss our point。
不過,唔緊要啦。

子爵府

...我不是要懷疑你對老公有多好, 男人也要人關心、体諒, 疼愛. 用心去愛他不問回報才是愛. 你對他好不好是應由你老公說.

希望你們是你老公心中的一百分, 永遠一家幸福快樂 ...

謝謝! 我都希望我是我老公心中的一百分, 永遠一家幸福快樂。
老公好耐以前話過我是最好的一個,又是最差的一個,因為我是他唯一的一個。點都好,無得退貨。

"男人也要人關心、体諒, 疼愛." LEE 個,對於我來說,到現在都是一個難題? 唔知點先之另我老公覺得他有我的 關心、体諒, 疼愛?

侯爵府

好媽媽勳章

Thanks for your support.
To some sisters, give birth of kids may be a easy job .......... but not to me.

Due to some reasons (about 99), we planed to have our kids when I was over 30 (my husband was late 30).
My husband loves kids very much. We had 2 kids in two years. However, due to my personal health condition(I 開刀 in the hospital due to other health problem before) , I should 開刀產 for my son and my daughter =>i.e. 開刀 2 times in 2 years + 1 times in history in the same place ..................

To me: deliver children take a certain risk on my lives. That's why I need my husband's promise =>to take care of the 2 kids until they are 18+.

原帖由 ndw 於 10-7-7 04:56 發表
Yeah, I think this count. Woman deliver children take a certain risk on their lives. For some woman, this risk is particular high. In the old days, many woman die from child born.

qoute BK網友 renren ...

大宅

好媽媽勳章

好欣賞呢個TOPIC, 亦覺得為對方做事, 唔理大或小, 最緊要你感恩..!

最近亦發生左件事,SHARE 下先:

前幾日腸胃炎完,加上阿囡發燒,搞左幾日無得休息 (日ALL水夜ALL水無哂神氣果隻), 到岩岩好返無ALL 果晚, 老公半夜2點幾響到叫, 話佢全身好痛, 訓唔到...(佢返第5日工) 跟住好痛苦甘DIN來DIN 去...
我雖然累到震, 幾日無教好訓, 但仍然起左身, 出去拿左支按摩油, 入房叫佢扒響到, 同佢全身按摩, 由腳按返上頭..., 唔知按左幾耐, 到按完, 就叫佢SLEEP, 到第2朝,我問佢有無好D, 佢話, 好好多了, 按完唔痛, 即時訓著, 雖然都係唔夠訓, 但起馬都叫訓得到...

我好開心, 起馬佢唔痛,訓得到, 因為我知返工真係好辛苦 (我無返工係全職MAMA)

可能有D 人覺得唔係咩一回事, 因為我可以訓到幾點都得, 但我覺得自己都算做得唔錯, 我諗唔係個個人都肯半夜起身幫老公按摩...HEHE (自己讚自己) 而且我仲有個1歲大既BB 要照顧, 有時我想訓, 個BB 都唔比我訓呢...

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 candynww 於 10-7-8 02:21 發表
好欣賞呢個TOPIC, 亦覺得為對方做事, 唔理大或小, 最緊要你感恩..!

最近亦發生左件事,SHARE 下先:

前幾日腸胃炎完,加上阿囡發燒,搞左幾日無得休息 (日ALL水夜ALL水無哂神氣果隻), 到岩岩好返無ALL 果晚, 老公半夜2 ...

我明呀!我生左bb之後都少左好多自己既時間,有時想睇下書都冇乜時間咁...有時bb喊,我明明做緊野,洗緊奶樽都要放低,tum下佢先~~

首頁
12345...6

尾頁

跳至