懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

產檢通常都係半日完成,請問各位媽媽會請半日假定係全日假?
除左西醫產檢,睇中醫可唔可以都當產檢請假?

別墅

我去政府多數請全日假~~
所以私家就會留番星期六放工先去~~

男爵府

我拎半日假,不過政府產檢半日通常好趕
不過我覺得做產檢已經要拎好多假,唔好意思拎全日咯

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 好媽媽勳章 醒目開學勳章

我返健康院, 多數請全日假..因為如果半日既話,返公司一來一回都幾遠.....同埋上一胎我次次都同姑娘講明我唔要到診紙, 咁佢地就會安排我入醫生房見醫生,要佢寫返張"醫生証明"比我...因為請假去做產檢,我公司唔接受"到診紙",只接受醫生証明書~

另外,如果私家既話.....就算有醫生証明,我公司都唔會受理....佢地只受政府...所以私家產檢,我通常book 放工後or星期6~

大宅

原帖由 hitomiykk 於 10-7-6 21:00 發表
我返健康院, 多數請全日假..因為如果半日既話,返公司一來一回都幾遠.....同埋上一胎我次次都同姑娘講明我唔要到診紙, 咁佢地就會安排我入醫生房見醫生,要佢寫返張"醫生証明"比我...因為請假去做產檢,我公司唔接受"到 ...

你公司好鬼刻薄呀~我產檢攞半日假,因為我boss照當我有返工,唔洗我比到診紙

複式洋房

根據香港法例57章33條3(a)段:凡在懷孕中或分娩後的女性僱員,須接受產前檢查或產後治療者,其因接受該項檢查或治療而缺勤的日子,均屬病假日。,即係係法例上,醫生或醫院比你既到診紙係可以當一日SL計,但有d公司係接受到診紙當半日病假計,(因有D公司病假日係計4/5人工),所以睇下你公司係點計la,,我公司唔會扣人工,但到診紙只當半日SL,所以都要返半日,,,

珍珠宮

原帖由 yuribaby1112 於 10-7-6 21:45 發表
根據香港法例57章33條3(a)段:凡在懷孕中或分娩後的女性僱員,須接受產前檢查或產後治療者,其因接受該項檢查或治療而缺勤的日子,均屬病假日。,即係係法例上,醫生或醫院比你既到診紙係可以當一日SL計,但有d公司係接受到診 ...

我公司就都幾刻薄, 我問過講明半日sl咋, 如果全日要扣人工...

男爵府

所以真係好睇公司係點........

大宅

咁其實有到診紙又番半日, 咁當一日糧定半日糧呢?

男爵府

原帖由 freakymama 於 10-7-6 22:07 發表
咁其實有到診紙又番半日, 咁當一日糧定半日糧呢?

唉...如果我比到診紙公司,都會扣假/扣糧....
所以我一定要拎醫生紙~

男爵府

好媽媽勳章

我多數請半日假~ 真係好攰果日先會請全日, 不過都好似試過一兩次係咁咋~

水晶宮

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

政府就請1日,C+就放工先去,唔使請假。

首頁

尾頁

跳至