家事百科

跳至

首頁

尾頁

別墅

有冇朋友買了OSIM IECOLOGI,好唔好用呢??

我想買。。。但又怕買了後。。會後悔??各位朋友。。好唔好用呀!!因為都幾貴架??

別墅

Re: 有冇朋友買了OSIM IECOLOGI,好唔好用呢??

ds111,

你間屋有幾大呀?

別墅

Re: 有冇朋友買了OSIM IECOLOGI,好唔好用呢??

唔係好大咋!!6百幾尺...但屋企有兩隻小狗!!現在自己大緊肚,我想遲點bb出世後可以有個清潔的家庭!!因我想小狗和bb共存呀(我唔會放棄兩小狗)!!

但又怕買了後.....唔係太啱用!!

別墅

咁呢部機的確係好衛生的,吸塵方面係勁乾淨。不過我覺得部機都幾重,由其係果條管。開一次出黎都幾大陣仗,屋企大都制得過的,我屋企 only 489 呎,好似大陣仗左 d。

不過由於成日會有小朋友黎我屋企玩,所以我最後都買左,主要用黎 steam 個地板,因為 d 細路鐘意爬地下。好處係steam完即刻吸返乾個地,唔使慢慢等個地下乾。 又唔使用1:99消毒。

不過,steam 緊的時候,間屋會有好多蒸氣,同好熱。用完要洗返乾淨個前面個水箱。

廚房去油漬方面,我就好少用,因為我好少煎炸,所以個廚房無乜油漬。

另外,我唔鐘意佢送果 d 香薰油,我寧願用清優味白花油。

總括黎講,衛生程度就very good,係嫌佢重 d 囉,尤其每次切機果陣,我建議你去門市度試渣下上手,睇下接唔接受到個重量。

別墅

wongleelee

唔該哂你!!
我就係最怕買完後懶用。。。但我老公話幾好喎!!仲想問

別墅

ds111,

Osim,都應該係公價的。

我好耐之前以經用 osim 吸塵機架啦,不過果部機壞左,咁諗住換機囉。

如果唔係壞左部舊機,我就會等跌價先買,因為一定會跌價的,我以前買左部舊機後就一真係咁跌價。

我將之前果部trade返比佢,都要成6000蚊,其實真係好貴,不過比起 Rainbow 就算平,因為 Rainbow 要成17000蚊。

我知道有 d bk媽咪會買左另一個牌子:karcher,價錢平好多,好似 2千幾。你都可以參考下:

click here

我建議你真係去試清楚同比較下先買,唔好淨係聽個 sell屎講,因為我覺得咁貴買部機,點都要試真 d。

希望幫到你啦

別墅

wongleelee

我睇完KARCHER的TOPIC。。。其實只得蒸氣都冇吸塵的功能!!好似IECOLOGI會好點呀!!
我想問

別墅

ds111,

我覺得係好乾淨架,因為真係無咩塵。同埋 2合 1 好慳位,不過話明 2 合1 就一定會重 d 架啦。不過我用開 Osim,反而唔慣用其他吸塵機。

仲有樣野,部機因為吸力好強,所以如果開到最大,都會幾嘈,有d 人就接受唔到,但我就覺得 ok。

我平時會隔日吸塵同 steam 個地,每星期就會全屋 steam。 耐不耐又會吸下個冷氣機,原來冷氣機都好 dirty架,吸完之後 d 水黑蚊蚊架。

有次我唔覺意踩偏左隻大蟑螂,好核突,咁我開機吸走條屍之後用廁紙抹一抹個地,之後開最高溫 steam 返個地同拖鞋。我有時唔小心倒寫水,都係開機吸晒 d 水,所以建議唔好將部機收得太偏僻。

如果係吉之島買同埋用渣打信用 card,仲有免息分期。另外,佢應該有個箱(唔記得係咪要加100蚊),可以放部機同配件入去,個箱類似化妝凳咁,黑色的,可以坐架。

如果你真係買,我建議你約師傅上黎示範(免費的)咁,師傅會教你點用。我都係買左一個月咁上下,我都未約師傅,就快會約架啦。

我 d 朋友就話我「side」錢,咁貴買部吸塵機。但我同我老公就幾鐘意,我老公話平過請工人喎。買電器 gei 野,最緊要係你地兩公婆鐘意,同埋考慮經濟問題。買完返黎,如果萬一唔識用,一定要問到識,其實唔難用的,係慣唔慣的問題。

別墅

wongleelee

真係好多謝你!!比在咁詳細的說明!!我諗。。 我會買呀!!
Thank You Very Much!!

別墅

唔使唔該,如果你有咩問題,可以 pm 比我

別墅

wongleelee

我買

別墅

ds111,

哇,咁快買左啦,用完好 clean,恭喜你呀!

你老公用起來都幾累,應該係個姿勢用得唔好,快 d 約個示範出黎教下你地用啦,會好好多架。

珍珠宮

醒目開學勳章

wongleelee
想請教吓你點用部機吸下個冷氣呢???
用邊一個配件??
要唔要 steam??

別墅

chilli,

我其實係做清潔果陣,順便吸埋個冷氣機表面,我完全無拆開個冷氣機,淨係吸,無 stesm,都吸出好多塵,d 水黑蚊蚊。

不過,我知道有 d 媽咪會拆個隔塵網,steam 下個隔塵網,除菌除嗅。

chilli 寫道:
wongleelee
想請教吓你點用部機吸下個冷氣呢???
用邊一個配件??
要唔要 steam??

珍珠宮

醒目開學勳章

wongleelee

tks! 我尋日走咗去 osim 問, 佢教我用 u 型果個配件, 吸下就得. 隔塵網就可以拆出黎 steam.

首頁

尾頁

跳至