興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

王國長老

王國長老

好唔好用? 速度掂唔掂?
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

大宅

底用! 價錢底!速度快!

王國長老

王國長老

原帖由 loneyfox 於 10-7-14 12:42 發表
底用! 價錢底!速度快!

Thank you!
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

侯爵府

畀面勳章

唔係仲有龜速pxxw約晌身,晨早轉左o太啦

另...可會考慮...BB1000 {視乎覆蓋範圍}

節錄自
2010-04-23電腦科技

安裝FibreHome 1,000三大貼士

如果你決定扑鎚安裝 bb1,000 的話,那就記得睇埋以下貼士。
香港寬頻網絡監控中心助理總監葉廣達,提醒大家必須量力而為:「其實並非人人都適合使用 1,000Mbps,因為電腦硬件不支援的話,下載速度太快是會拖垮系統而死機,所以一定要先了解系統配備。
我們不是叫大家升級電腦去安裝寬頻,但我們希望能使用家行快一步,讓科技來配合我們。」
另外,葉先生亦提醒大家在安裝前應留意以下 3 大要點︰
1. 留意硬碟讀寫速度
2. 網絡卡是否支援光纖
3. 是否在覆蓋範圍

安裝配備建議
Intel Core2 Duo P8700/2.53 GHz 中央處理器或以上
2GB DDR2系統記憶體
64GB SATA II SSD(讀寫速度至少需要 200MB/s)固態硬碟
Window XP或Window 7 100/1000M以太網絡卡或其他不時更改之系統要求

總結︰100Mbps用家不用轉
測試前筆者都極為期待 1,000Mbps 的極速威力,可是經過與 100Mbps 的比較後,發覺速度分別不算很大,特別是大家最關心的 BT 速度根本沒有太大提升,主因還是得看種子數量和位置。所以筆者覺得既有的 100Mbps 高速用家不用急著轉,反而快將約滿,而又用貴月費的普通用家,則可以考慮改玩。唔敢講 FibreHome 1,000 是否性價比最高,但唔使兩百元已有目前最頂級的 1,000Mb 極速,已經抵玩有餘了。

王國長老

王國長老

原帖由 ChunChun_Daddy 於 10-7-14 13:59 發表
唔係仲有龜速pxxw約晌身,晨早轉左o太啦

另...可會考慮...BB1000 {視乎覆蓋範圍}

我見有網友話1000呃人, 其實最快都係100mb, 所以唔敢揀佢住.....

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

原帖由 edea 於 10-7-14 12:37 發表
好唔好用? 速度掂唔掂?

掂 !!!
SERVICE 同速度都OK
如果唔BT 的, 真係幾抵用

王國長老

王國長老

我唔BT, 只會BK

似乎安裝費$380冇得走雞, 都係要俾.

多謝意見!

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我成日bt都冇問題喔。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 chloepapa 於 10-7-16 22:22 發表

掂 !!!
SERVICE 同速度都OK
如果唔BT 的, 真係幾抵用

我有BT, 如果以出公海計, 速度同PCCW 30M差唔多~
Local就真係超快...
試過DL可達6-8MB/s

王國長老

王國長老

謝謝大家意見.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

甘睇 Youtube 呢類外國視頻既速度 ok嘛?

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

家下好似仲有六個月FREE (30個月約), $250惠康coupon.

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章

咩係bt??我都想轉香港x頻,有冇人有斷線情況??

大宅

就約滿想轉BB100, 有coupon 定係free 6 mths??? 仲 有無最新優惠??

禁止訪問

回覆 5# edea 的文章

禁止訪問

回覆 14# nakoko 的文章

首頁

尾頁

跳至