自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

阿仔14歲 (佢e+不太喜歡影相, 不論同任何人), 個親戚成日都話要同佢影相, 阿仔已經同佢及其他親人一齊影左幾幅啦, 又要阿仔單獨影同佢影相, 阿仔就話吾再影喇. 跟住就比個親戚話佢衰, 好吾抵..
請大家為我評下理, 係未真係阿仔吾arm ????

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我會同佢講我個仔大個仔啦''唔鍾意''既野係''有權''say no囉,,

仲會大大聲甘講我地教育方針係唔強迫性''操控''人囉

原帖由 bkfans123 於 10-7-19 10:44 發表
阿仔14歲 (佢e+不太喜歡影相, 不論同任何人), 個親戚成日都話要同佢影相, 阿仔已經同佢及其他親人一齊影左幾幅啦, 又要阿仔單獨影同佢影相, 阿仔就話吾再影喇. 跟住就比個親戚話佢衰, 好吾抵..
請大家為我評下理, ...

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

原帖由 bkfans123 於 10-7-19 10:44 發表

何謂勉強無幸福, 點解你 D 親戚唔明既呢.....
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

珍珠宮

好媽媽勳章

我都係咁話, 5鐘意就唔想映, 就係咁簡單

你想映係你嘅事啫~~~

你阿仔無唔啱
原帖由 nikinokb 於 10-7-19 10:47 發表
我會同佢講我個仔大個仔啦''唔鍾意''既野係''有權''say no囉,,

仲會大大聲甘講我地教育方針係唔強迫性''操控''人囉

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

如果唔同人影相就唔掂的, 我都唔掂左幾十年

我只鍾意影人, 唔鍾意俾人影 !!!

公爵府

原帖由 chloepapa 於 10-7-19 10:51 發表

多謝各位的理解.
個親戚見阿仔吾肯影, 就係度偷影, 真係變態

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

唔鐘意影相有咩問題, 只要有禮貎地拒絶對方咪得, 你親戚都唔係好尊重人

男爵府

偷影! 你個仔一定好靚仔 .

原帖由 bkfans123 於 10-7-19 11:08 發表

多謝各位的理解.
個親戚見阿仔吾肯影, 就係度偷影, 真係變態

珍珠宮

我會用開玩笑嘅語氣同佢講:"我都知我個仔好正, 但人地得嗰十零歲, 你唔好成日吸實佢啦!唔知嘅仲以為你有特殊僻好. 而家大個仔, 只係鍾意睇靚嘢, 唔正唔要. 所以咪唔鍾意同人影相囉, 免得順得哥情失嫂意. 我都覺得咁做既大體又唔失禮."

子爵府

原帖由 mizuho 於 10-7-19 11:27 發表
我會用開玩笑嘅語氣同佢講:"我都知我個仔好正, 但人地得嗰十零歲, 你唔好成日吸實佢啦!唔知嘅仲以為你有特殊僻好. 而家大個仔, 只係鍾意睇靚嘢, 唔正唔要. 所以咪唔鍾意同人影相囉, 免得順得哥情失嫂意. 我都覺得 ...

同意呀, 真係答得大方得體又串咀, 其實好多十幾歲既男仔都唔鍾意影相架, 因為佢地開始大, 面對好多轉變. 我覺得你個親戚都幾幼稚.

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

咁岩既, 我都係"好唔掂"WOR
(我細佬妹仲衰, 玩埋相機TIM)
等我搵日返去問下我父母點教仔女先!
原帖由 chloepapa 於 10-7-19 10:51 AM 發表

禁止訪問

男爵府

BK Milk勳章

子爵府

咁大個仔, 自己有權決定同吾同人影相, 吾鐘意好正常啫, 呢D係個人喜好,無得迫,等如自己吾想比人有"身體接觸"(包括父母,親戚,朋友), 我都會直接拒絕啦! 佢真係"好吾掂", 吾識尊重別人意願!

大宅

如果你個仔一張相都唔肯同人影我覺得會無禮貌, 話晒都係長輩, 如果成班一齊影佢唔影, 又有D 講唔通但既然你個仔大圍都勉強影左幾張, 唔肯影根本無問題

水晶宮

似乎唔掂果個係你親戚喎.
天空之城, 快樂之地

大宅

好媽媽勳章

至憎啲人持老賣老以為自己係親戚(or長輩)就可以為所欲為; 你個仔係人而唔係一棵樹一條草, 唔鍾意可以say no ga! 我唔覺得你個仔或者你有唔岩, 你個仔都已經同佢影左幾張相啦, 仲想點? 俾佢帶埋返屋企影餐飽好無?!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

唉.. 我都好憎影相, 但係我老公果邊一家人好鍾意影相, 仲要影完會貼上牆, reject過幾次, 佢地話我怪人, 依家唔鍾意都照影, 攝去後面囉, 咁都有說話聽架, 有次話我矮攝去後面淨係見到個頭不如唔好影, 我心好想答, 我就係唔想影, 你逼我之嘛! (唔只呢樣, 仲有食野都係, 我自己唔食得涼野, 所以綠豆粉絲西瓜涼粉果d都唔多食, 我99同佢d親戚講話我怪人, 揀飲擇食!!)
講野唔好笑又唔識講爛gag
上forum只為吹水唔好同我認真

大宅

你個仔係名星定超級靚仔? d 人又係, 唔影就唔好勉強啦, 仲話人地, 真係教壞細路
天生一對大電眼,仲有立體 4D 勁長鬈捷毛 HAHA  ~
Welcome to PY's Blog      

子爵府

畀面勳章

老實講佢細個既話,佢唔影我都唔會勉強佢.
何況樓主你個仔都已經14歲, 已經有自己既思為. 你個親戚真係唔掂, 偷影人咁冇品-,-

唔洗唔開心丫, 唔好理佢講咩...

首頁

尾頁

跳至