興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

請教相機高手...

想換相機, 睇中下面三部, 但有無人可以話過我知, 邊一部好dd??

Oylmpus e-pl1___

Sony NEX-5___

Pentax K-X___

邊部機配咩鏡~ 話埋我知呀!!! 我主要係用黎影兩個女的[歲半 & 兩歲十一個月] thanks!!! thanks!!!!!
兩個寶貝囡~ 每日更新blog~

http://hk.myblog.yahoo.com/kevinjoey-family/

以 生 命 享 受 生 命 !!

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

影小朋友, 部機的反應時間好重要, 我一定會揀 DSLR

三部之中, 只有 PENTAX 係 DSLR, 不過我未用過, 唔知佢對焦快唔快

有無考慮下 Canon 的 550D ?

男爵府

三部當中, e-pl1 對焦應該係最慢 (更新後對焦可以快D)
不過人地用 kit 鏡影貓貓
f5 1/100秒 ISO1000 可以影到咁都算唔錯囉

**pic borrow**

**pic borrow**

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

上過 show room 試過 Nex,  對焦比普通 DC 快不了多少。

原帖由 joeyjoey711 於 10-7-21 12:30 發表
請教相機高手...

想換相機, 睇中下面三部, 但有無人可以話過我知, 邊一部好dd??

Oylmpus e-pl1___

Sony NEX-5___

Pentax K-X___

邊部機配咩鏡~ 話埋我知呀!!! 我主要係用黎影兩個女的[歲半 & 兩歲十一個月] ...

一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

首頁

尾頁

跳至