自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

宜家d人拍拖, 係咪興食飯AA制, 我同事得嗰21歲,第一次拍拖, 佢男朋友之前未搵到嘢做, 去街食飯,我同事都係比番自己嗰份。最近佢男朋友搵咗份$15,000嘅工, 又淨係需要每個月比$3000屋企, 但就話嚟緊拍拖食飯都要AA制, 因為要儲錢, 又話而家男女平等,佢同之前2個女朋友都係咁, 最多間中請一兩餐喎。我同事每個月搵$10,000, 同佢男朋友講每到月尾d錢都會好緊, 佢男朋友話咁我哋就食平d咪得囉。佢問我宜家一般嘅男仔拍拖係唔係咁興AA制? 我點知喎,所以上嚟bk問吓大家。

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我同 ex 及 c6 拍拖時, 我地係…

一人一餐, 即係我比午餐, 佢比晚餐;
如果只係食一餐, 就多數男性比;
如果係睇戲及食飯, 就我比戲票 $, 佢比飯 $

我亞媽由細教落, 未係人家老婆前, 唔好全部野都叫人比晒 $, 最好係 AA 制, 分清楚 D, 費時撞到小家種, 到分手前就搵野來講

公爵府

好媽媽勳章

唔關事興唔興ka噃
係個人問題!
我同老公拍拖時都係AA制
我唔想用 去維繫我哋嘅感情!
我以前同佢講過:想養我就要同我結婚
(同EX HB離婚後亦唔會要佢一個仙 )

你的人格如何,你的人生亦必如何!

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我同C6拍拖時就會一人比一次,又或者邊個有$時就邊個比...

如果每次食完飯夾返就好攪笑,所以你比食飯就我比睇戲之類,如果午餐係我比,晚餐就佢比禁...

對我來講,唔係平唔平等又或者搵多定搵少,係個個都有頭家要負擔,總有唔夠$洗日子......

不過大家願意AA制,其實都無咩所謂!!!

水晶宮

我所有拍過拖嘅男朋友全部好闊佬
我會覚得哩d叫風度
你冇錢我唔介意同你食魚旦粉
但斤斤計較唔係我杯茶
不喜勿插

少奶奶的身份,丫頭的命...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 ada.y 於 10-7-23 15:25 發表
宜家d人拍拖, 係咪興食飯AA制, 我同事得嗰21歲,第一次拍拖, 佢男朋友之前未搵到嘢做, 去街食飯,我同事都係比番自己嗰份。最近佢男朋友搵咗份$15,000嘅工, 又淨係需要每個月比$3000屋企, 但就話嚟緊拍拖食飯都要AA制, ...

好多外國人都係咁 ~ 到結左婚都係咁。其實都無乜所謂既,最緊要雙方都受呢一樣野o者!
我自問就唔制囉

大宅

吓,我真係好港女wor

通常係男朋友出哂d飯$$
Shopping就梗係自己俾
而我就會送返小禮物

禁止訪問

侯爵府

醒目開學勳章

我都未試過aa制的. 只係2, 3餐飯我會主動俾一次錢咁的. 我亦唔會叫男友買野俾我的. 但我唔可以接受aa制. 好似咩都要計到好清楚咁.......未結婚都要計到咁清楚, 結左婚都唔方會大方得去邊.

我唔可以接受d 女仔好貪錢要男友買呢樣個樣, 同樣亦唔接受d男仔講到明係要aa制的.

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 54heima 於 10-7-23 15:38 發表
我所有拍過拖嘅男朋友全部好闊佬
我會覚得哩d叫風度
斤斤計較男仔唔係我杯茶
不喜勿插
ME2.... BUT我好衰KA...唔係我杯茶我唔會要佢俾 ...
我現任老公就因我咁嘅性格而LIKE我
佢送小禮物我會收,BUT貴啲嘅我就C 都唔要...
佢只對自己"斤斤計較"KA咋.....

侯爵府

AA制就好似唔係咁好睇. 我果時就興佢出雞我出鼓油囉, 我出少佢出多, 即如早餐我比, 晚餐佢比咁囉, 睇戲就通常佢比囉.

買野就當然自己比返喇! 我都睇唔起屈男人買野既女人.

伯爵府

睇個人性格喇,唔好話同d ex男友食飯我未比過錢,我連同d男性朋友食飯都好少要AA制既(唔係我唔比,係佢地唔收我錢/比我出錢),有d朋友知佢一直都係AA既我就會即刻比錢/比返錢佢囉~
大b駿逸細b駿晞

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 happypiano 於 10-7-23 15:43 發表
我都未試過aa制的. 只係2, 3餐飯我會主動俾一次錢咁的. 我亦唔會叫男友買野俾我的. 但我唔可以接受aa制. 好似咩都要計到好清楚咁.......未結婚都要計到咁清楚, 結左婚都唔方會大方得去邊.

我唔可以接受d 女仔好貪錢 ...
咁係女人提出AA制呢?又點睇?
我好MIND人哋話我"白飲白食"嘅,SO係我提出AA制
好多男人亦未必制KA......面子問題!
BUT我好堅守自己原則KA
想養我咪結婚先囉,唔想咪就咁拍拖囉

大宅

原帖由 EVA222 於 10-7-23 15:41 發表
新一代係咁,最主要大家收入相約,我女話等人全包會唔好意思,AA就唔會,多數男請兩餐女請一餐.
我話八十年代唔係咁架,男請女好應該,女唔會唔好意思喎.
証明現今男女平等. ...

係呀, 我哋八十年代拍拖係男朋友比哂, 最多有就食好D, 冇就食魚旦粉。宜家拍拖係點就真係唔係好知囉, 所以答我個靚妹仔同事唔到, 索性上bk問吓d年青媽咪

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 1013angel 於 23/7/2010 15:51 發表
咁係女人提出AA制呢?又點睇?
我好MIND人哋話我"白飲白食"嘅,SO係我提出AA制
好多男人亦未必制KA......面子問題!
BUT我好堅守自己原則KA
想養我咪結婚先囉,唔想咪就咁拍拖囉 ...

我都係KA,點我都要比番一半LA
我覺得唔係老馮男友出錢MA
人地打工你又打工點解要搵埋比埋你嗰份
就算以前結左婚未生呀仔時我都會佢一餐我一餐咁比
而家做左全職老公比家用我都有時係我比KA

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 ada.y 於 10-7-23 15:25 發表
宜家d人拍拖, 係咪興食飯AA制, 我同事得嗰21歲,第一次拍拖, 佢男朋友之前未搵到嘢做, 去街食飯,我同事都係比番自己嗰份。最近佢男朋友搵咗份$15,000嘅工, 又淨係需要每個月比$3000屋企, 但就話嚟緊拍拖食飯都要AA制, ...

係咪外國返黎?

外國人拍拖係AA制, 一D都唔核突.

公爵府

如果係每餐食完AA 我就接受唔到

間中你比下 我比下就OK

不過故事中男主角講到明就唔洗恨 (不喜勿插)

大宅

原帖由 kc_01k 於 10-7-23 15:58 發表

係咪外國返黎?

外國人拍拖係AA制, 一D都唔核突.

應該唔係, 係香港人

大宅

um.. 話實我同ex及老公拍拖時期... 食飯都係男方比錢多... 咁佢地生日呀咁就我比囉... 男方無投訴... 同埋知道佢地手緊就食好平都無所謂... 可能我都港女... 但我真係接受唔到講到明次次都AA... 大家仲係學生我OK囉... 有工返.. 仲要搵得多過我的話就唔係咁好囉... 都一樣.. 不喜勿插...

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

吾好話拍拖,同男性食飯我話比返佢都無人收

首頁

尾頁

跳至