懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

好想聽下大家的原因...如果有得再簡過~你地會選擇開刀定順產?thanks

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

I have hypertension.. I dont want to risk my own life.. better chose c/s

男爵府

我原本係諗住順產,但係bb個頭一路都唔係好落盆骨,又話胎盤老化,醫生話就算作動順產成功機會都唔高,已經book埋期催生,我唔想痛完又一輪又開刀,所以我係差唔多到預產期先轉軚開刀
再揀我應該會等過埋預產期都無動靜先開刀

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

未有bb前已經決定要開刀~ 因為我唔想有那種陣痛, 穿水, 臨急臨忙入院生仔... 開刀時間自己定好, 我覺得唔錯

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

我係早產(35w)突然穿羊水入院緊急開刀, 生完後, 醫生話bb個肺較弱, 要瞓箱. 果刻, 我慶幸即刻開刀冇試自然分娩, 否則, 焗親bb都唔知點算.

子爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 YuenC9 於 10-7-27 18:46 發表
好想聽下大家的原因...如果有得再簡過~你地會選擇開刀定順產?thanks

我是在無得選擇情況下開刀的,因為開到8度唔在開,如有得選擇,當然是順產,我第一胎是順產的,生完已經建步如飛

男爵府

原帖由 YuenC9 於 10-7-27 18:46 發表

好多野可以自己控制, 例如時間, 因為開刀通常係預產期前兩星期, 知道就嚟要入院可以準備好啲, 老公可以攞定大假, 好似我咁預產期係7月1日假期, 如果真係呢日作動, 醫院埋單就貴囉, 所以我兩次都係開刀

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

第一胎時一直諗住順產,點知去到34W,醫生先話BB無轉頭,而且無機會再轉,最後要開刀,臨開刀前,醫生照多次超聲波確定,BB依家坐係度,頭仔向上mouth:
第二胎時,醫生有問過,試唔試順產,但同老公考慮過後,決定開刀比較安全,因為我2胎既時間隔得耐,而且,因為曾經開刀,子宮既傷口,如果經長時間陣痛,會有機會爆裂,所以,我都選擇開刀!
如果我有得選擇,我會選順產。
My Two Princess

大宅

唔想等, 唔想痛, 唔認為需要經歷十級痛才算好媽媽.

複式洋房

我想順產...不過因為亞B係大B, 醫生怕我生唔出, 唔想痛到死先緊急開刀...所以choose預產期先開刀囉...

複式洋房

聽到大家咁講 我更加15 16 ><

因為順產好似要剪下面~咁下面米會好闊囉變到~

開刀~我又怕生完復完得唔好~同屋企人反對

珍珠宮

原帖由 kerkermui 於 10-7-27 21:08 發表
I have hypertension.. I dont want to risk my own life.. better chose c/s

我都係一樣有血壓高,
我怕中風
如果唔係有血壓高, 我諗我會揀順產

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

其實問順產定開刀
大多數人都會話順產好的
因為對bb同孕婦的健康都好
不過,開刀就可以控制時間
方便自己同無咁痛囉
我自己本來一直都想順產
因為39周時bb仲未落盤骨
面仔又向天
所以最後都要緊急開刀
其實,好多嘢都係天意
就算你揀順產
最後都可能因為種種理由未必可以順產
不如順其自然啦
btw,順產要剪少少下面
不過聽說唔會太痛(因為陣痛比剪果下仲痛)
同埋傷口好快埋
反而開刀傷口就要3-6個月(入面)先可以完全復原囉

原帖由 YuenC9 於 10-7-28 15:34 發表

子爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 YuenC9 於 10-7-28 15:34 發表

剪完會幫你縫反架麻,在講下面只是一層皮,你又估下你肚皮有几多層,你話邊樣會難覆原d,生唔到就話姐,生到點都係順產好,我一直都有個信念,呢個世界日日都有咁多人生仔,人地生到,我都可以,我生完2個鍾已經洛床去廁所小便,跟手吃飯,我生第一胎時已經係39歲

侯爵府

我本來想順產架,後尾知道有個大水瘤.一路陀一路驚佢爆,最後都無事,開刀生,順便割埋佢。

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 2# acomcom88 的文章

你好叻呀^^"

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 16# YuenC9 的文章

我開刀生架,因為當時37week呀女冇轉頭so要開刀生,如果俾我簡我都想試順產~~

禁止訪問

畀面勳章

別墅

其實都係睇情況 同埋自己想點. 我就一直都選擇順產因為家姐同弟婦都係順產, 而且過程順利同埋唔係痛左好耐 (2 個鍾左右). 但身邊的朋友個個都選擇開刀, 重係咁遊說我開刀, 話一定頂唔順. 因為身邊有 2 個好例子, 所以係都要試下先算.

自己都好好彩, 一切順利, 而且只係大痛左大約半個鍾左右, 之前都唔係好痛. 但係弟婦生第2胎時因為無轉落正確位置, 所以要開刀.

順產係真係好快就復原, 但之前等生同埋穿水咁就真係好輪盡, 老公重要反緊工急 call 佢.

禁止訪問

畀面勳章

首頁

尾頁

跳至