跳至

首頁

尾頁

複式洋房

阿B每餐都食成個鐘(當然中間唔係成日吸, 又掃風,佢又訓下醒下),通常都隔2.5-3個鐘先醒/喊。
想問下大家餵全人奶每餐餵幾耐架? 同埋係咪應該每次只餵一邊呢?
阿B今日突然唔肯埋身食, 又扭計, 好沮喪呀...

男爵府

畀面勳章

我個B一次食15分鐘到,小食多餐.隔一個鐘到就食一次,好辛苦,十一日先重到100克,姑娘話不夠重

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我阿B大概一餐食十五至二十分鐘,隔兩至三個鐘食一次!每次食一邊(如果未清曬第二次會由未清果邊開始)阿b重得幾好!
試下飲章魚花生雞腳/木瓜花生雞腳湯都好上奶
任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我個B 唔定架, 初初食20-30分鐘, 食到兩邊. 而家佢1星期大, 可能上到奶易吸左, 佢食10分鐘左右就訓著, 整極都唔起身, 佢冇啜清d 奶就訓, 有時隔3個鐘都唔醒時我就會推醒佢去食奶.

大宅

WAH~ 樓主我都有同你一樣呀...可以我呢兩日開始想埋身餵同埋全人奶..
尋晚就食左3個鐘..兩邊輪食... 跟住就比老公話咁樣呀B 無得訓.你又無得訓..咁辛苦, 唔好餵人奶啦..無所謂啦.. 我比老公搞到我喊左成晚...
覺得好似無人支持咁...
今日就好D 食左1個鐘..佢就訓半個鐘至一個鐘起身再食... 次次都會濕片..仲有兩次都有便便..
我都好想知咁樣呀B係唔係真係無得訓...BB咁樣好唔好....

大宅

原帖由 daiyanyan 於 10-7-29 18:54 發表
WAH~ 樓主我都有同你一樣呀...可以我呢兩日開始想埋身餵同埋全人奶..
尋晚就食左3個鐘..兩邊輪食... 跟住就比老公話咁樣呀B 無得訓.你又無得訓..咁辛苦, 唔好餵人奶啦..無所謂啦.. 我比老公搞到我喊左成晚...
覺得 ...

人哋話馬拉松式哺乳就係咁啦! 我估都冇乜可以做到,只有由得佢啜,攰就會瞓架啦. 我反而擔心失手跌咗亞B落地.
佢晚上由10點幾開始兩邊輪流啜,啜完瞓咗,擺落床又醒,有氣頂住,掃完風又要啜,又再掃風,又再擺落床,又再醒,又再啜........如是者重複到2點幾終於陣亡瞓著.......痛苦.....

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原帖由 daiyanyan 於 10-7-29 18:54 發表
覺得 ...

你老公怕你辛苦o者, 不過佢講d 野可以唔駛理. 你自己唔介意辛苦咪得囉.

唔駛怕 bb 冇得訓! bb 啜啜下會成日訓著, 一黎埋身啜要好花氣力, bb 咀力肌肉仲未夠力不停啜所以會好快攰, 二黎bb 痴住媽媽有安全感自然會易訓著, 三黎初生bb 本身係好鍾意訓覺. 佢係訓得多過我地, 佢想食奶時咪餵佢, 如果佢一直訓, 頂多 2-3小時就叫醒佢食奶.

複式洋房

我都係餵全人奶,每次約15分鐘,兩至三小時一次。
次前發現BB個口張得不夠大,冇蓋過整個乳暈,所以食得好耐~~
但係調整返個咀型後,食得快左好多,同埋重得多左,5天重了11安士啊~~

首頁

尾頁

跳至