論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

你同工人有無計傾呀?

我個工人成日都唔出聲,有時想引佢傾計,只係笑一笑或者YES,好鬼悶.除咗問佢個仔D嘢,佢就有好多笑容同回答,其實我係咪要同下工人溝通下會好D?定係賓賓個個都唔多出聲呀?

複式洋房

Re: 你同工人有無計傾呀?

我個印 印開頭同佢好 好傾, 點知越做越哀, 而家都費事同佢傾咁多

珊瑚宮

好媽媽勳章

佢會唔會唔係太明白妳講咩呢?因為我印印同我講嘢,我都明啲唔明啲,有時要講多一,兩次先明白.可能佢聽我地講嘢都係咁.
不過我都有問吓佢自己屋企既情況,等佢知道我地都關心佢既,我諗咁樣對大家都有好處.

男爵府

貴花田媽咪
我之前都係請過印印呀,不過唔夠1個月,佢又係鬼咁多嘢問我,之前我覺得佢好差,都係唔鬼理佢呀,我阿嫂話印印係好多嘢講,賓賓就無乜,但我心諗都無理由靜得咁交關呀,就算日頭無乜陽光佢又唔會開燈,我開燈換片,換完佢又關燈,出街開閘又聽唔到聲,BB起咗身食奶,我喺房度都聽唔到.有時佢喺度做家務,我都感覺唔到屋企多個人呀

伯爵府

畀面勳章

同工人無計傾

別墅

貴花田媽咪 寫道:
我個印 印開頭同佢好 好傾, 點知越做越哀, 而家都費事同佢傾咁多

me too.................. :tongue:

珊瑚宮

好媽媽勳章

我初時請個印印都係咁,最後重偷嘢,即刻炒佢,無得留低.

大宅

工人有同我傾計,我去左邊到買野平,都教佢去.佢昨晚仲叫我幫佢做頸繩,我話要收番錢(笑)佢話緊係la 太太…我仲幫佢度頸圍呢!

大宅

mcheung 寫道:
同工人無計傾

me too.

男爵府

有計傾o架 其實了解佢地多d都好o架
Don't worry!Be happy!

男爵府

chingbb
但係有乜話題好傾呀? ?-(

男爵府

開場白可以講o下自己個bb啦! 可以問工人(可能你已經知道)eg.你自己有無bb呀?多少個?幾多歲?老公是否都是印尼人/菲律賓人?老公做什麼職業?有幾多兄弟姊妹?爸爸和媽媽健在嗎?等等
Don't worry!Be happy!

男爵府

得閒或者心情靚, 都會傾少少啦! 只係知道佢啲屋企人啲嘢, 知心說話就沒有囉!

男爵府

chingbb 寫道:
開場白可以講o下自己個bb啦! 可以問工人(可能你已經知道)eg.你自己有無bb呀?多少個?幾多歲?老公是否都是印尼人/菲律賓人?老公做什麼職業?有幾多兄弟姊妹?爸爸和媽媽健在嗎?等等

我已經喺第1個月時問曬以上所有問題啦.......

象牙宮

2021勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

冇乜偈傾ga.

大宅

Two previous maids, I always talked with them.
But the one now, I don't want to know hers thing
anymore. :-x
;-) ;-) ;-) ;-) ;-)

侯爵府

牛年勳章 2021勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

冇~完全冇計傾。

每次吩咐佢做野, 都要講兩次, 仲要大大聲, 都唔知佢明唔明。

點傾計丫?

千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

複式洋房

The first one worked in Singapore and she couldn't speak much Cantonese and learned slowly in Cantonese. She rarely spoke to me. The second one worked in Taiwan and speaks good Mandarin. She learns Cantonese faster than the first one and likes speaking a lot in front of me.
I think it all depends on the person, her personality and her speaking skills. Surely I talk to her when I feel comfortable, asking her whatever about my BB. Ask her to report once what she did in the daytime. WHat she did on her holidays... Talk about her friends in hong kong... etc. ASk her what she can do for BB, like making suggestions on congee, etc.

首頁

尾頁

跳至