想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

有一個仔,想要多一個,但心情十分之緊張,之前咩都唔知,唔多在意,又後生,覺得一切都係天意,依加剛開始就覺得困難從從,成日留意身邊朋友既懷孕消息,攪到好似要鬥快咁,成日唸d唔等駛野,我覺得自己心理不平衡.
仔細個時,唔想咁快有;想有時又驚冇,又驚生多一個仔or孖仔……
我太緊張 and唸太多,我要享受我我擁有的
發洩完畢,從新上路

禁止訪問

大宅

Nice to meet you 同道中人,
為左生仔, 日日計住day,我訓著覺,你問我day,我都場答得出,唔想俾親朋好友知道試緊,怕成日問住
有未呀?”,所以都冇同人傾過.

不過,在過這裡發下
“up fung”
心情好似放鬆左

別人既事不要在意,何況自己生育過,要對自己有信心(但係講完後,都好似仲係冇信心咁既haha

原帖由 seababy 於 10-8-3 12:19 發表
我原全同你一樣呀!又係有一個仔,之前諗住等多兩年先生,但最近同老公傾傾下,就覺得而家都ok,所以都開始左,我都好驚想有又有唔到,仲好希望係囡tim~~我地一齊努力啦~~ ...

禁止訪問

大宅

同道中人呀...我都係呀
我有一個囡
但果個囡係結婚之前有左...拿拿聲去結婚
(某程度又唔算係意外...但無計算DAY幾DAY幾0甘嚴格)

今次想生個仔
但人過左30歲就真係好似好難0甘
我用過紅D,但硬係好似唔係好見到傳說中的深粗
亦用其他品牌的試紙, 效果好少少, 但自從粗過一次之後就係一直都淺淺地色

有努力DODO過(一星期),但未見喜色

大家加油呀........(我地兩公婆唔係同住...比較有難度-_-")

禁止訪問

大宅

3 yr old, 早前要面試kindergarten,完全冇諗過呢個問題,依加份工好清閑,成日有時間唸呢d,愈唸愈擔心,可能我以前cycle不大正常掛,雖然唔係大病,但係有d擔心啦.
我唔想有壓力,希望可以吹吹水+不想太多+分散注意力
其實有
一擊即中經驗證明你地質素唔差,唔駛擔心la

原帖由 seababy 於 10-8-3 15:02 發表
我既感覺同你好似,我老公成日話有亞仔都係一擊即中,只要今次又係咁,又好易有....但...我又唔認為係咁law,自己年紀又大多,有既機會又會細左啦,佢都唔明~~我同你一樣,唔敢同家人朋友講plan緊生第二個,驚到時生唔出,都唔知點交代 ...

別墅

唉, 我都係呀, 個仔三歲啦, 自己都努力左半年都係食白果, 真係好心急呀! 紅d又係好似未試過深粗, 蛋清分泌又唔覺有, m又極唔準, 都唔知自己有冇排卵! 兩個月前開始食中藥, 只係上個月m準左, 呢個月又唔準啦, 都唔知想點! 個個月等m黎等bb黎, 真係人都癲呀!

禁止訪問

別墅

原帖由 seababy 於 10-8-3 15:55 發表
絕對同意,上次有亞仔,可能係好彩所以先咁快有咋~~其實我d m都係好唔準,一時好多,一時好少,一時廿幾日,一時多過四十日架~~所以今次.....都唔知會等幾耐,我都知唔會次次都咁好彩啦,上次亞仔好彩完,可能今次要心灰意冷先有,但希望 ...

係啦, 我上次有仔仔都係意外黎架, 估唔到而家想計劃有時就咁難有, 玩野咩!
你有冇睇中醫呀? 我個中醫成日叫我唔好心急, 要慢慢調理, 但我真係心急嘛, 都唔知要食中藥食到幾時呢?! 天喜丸都食埋, 都係唔準! 諗住呢個cycle會試下排卵藥或者Fertlaid, 希望有效啦!

大宅

我生亞囡都係意外黎架, 無計劃之下就有咗, 到依家亞囡已經3歲半啦, 我們都無避成年都未有, 可以年紀大,無咁容易呀!

禁止訪問

禁止訪問

大宅

我都係有個仔仔,今個月3歲啦!我由上年8月試到而家,我要個仔時係有計劃,3個月就中啦!生完m都算準,但今次試咗成年都唔中,過多3-4個月就31歲啦!年紀唔算大,但就係唔中,我有朋友同我同年生仔仔,亦都同時間開工,我朋友而家有咗8weeks啦!仲要係高齡(將近40),我都仲未有,有少少想放棄啦!

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

本來都覺得生過1個易D, 但囡囡都6yrs old, 我就38了, 囡囡3yrs old 開始試, 試了半年,有了流產了1次, 兩公婆都仍未灰心, 因為應該仍有能力. 但休息了3個月,無耐又發現有息肉, hormone 又不協調, 做手術,食藥都攪了半年,再試了半年多,食過排卵藥,都未有. 所以不得不相信不育這個事實了.

有了一個小朋友,有時真是很累, 而這幾年C6&自己工作量都有增加,所以我地都是盡力而為, 可能因為年齡大了,今年開始C6比較積極,肯配合, 年初仍是覺得我傻,攪甘多野,又食藥,又打針. 現在佢都明白同時間的迫切,都有盡量配合. 而我則安慰自己,我有1個已很好,真係要隨緣. 而且現今這樣多獨生兒女,應有他們的方法,不致太孤獨.

大宅

原帖由 seababy 於 10-8-3 21:11 發表
你地會唔會因為想生多個而DoDo多左?我就唔得,一來好少見,二來有有時放工返黎陪完仔玩再訓覺;自己都好累啦!想做都做唔到

我都係唔得呀
因為我同老公響兩地各自返工
根本無0甘多假期聚埋一齊
有小朋友都係我一個人照顧
好在我有屋企依靠咋.......(財力上就要自己諗掂佢了)

就算老公黎香港探我
都未必係排卵期啦.....哎

大宅

我個仔16mths 大, 本來老公想bb返kindergarten先再生, 但我又怕唔知幾時先成功! 順期自然啦!
大家努力呀!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至