自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我爸爸係政府醫院睇心臟年幾, 半年來住咗6,7次醫院, 其間做咗好多檢查, 但爸爸病情一日不如一日, 我想帶佢去睇私家醫生, 為了俾私家醫生更了解病情, 我哋可以要求政府醫院俾病人資料給私家醫生嗎? 手續又係點的呢?

男爵府

我同事個仔仔平時係瑪麗專科覆診, 後來找個個私家醫生去私院做手術. 個醫生出信叫去瑪麗拿返d病歷以觀察病情.
但最好叫個私家醫生出信給你去醫院拿返d病歷. 甘樣可能可以省返幾佰元拿報告費用.

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

可以, 好似每一頁要收幾百

男爵府

咁貴架. 知唔知申請電子病歷又收唔收錢呢?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

親屬申請死者的醫療報告/醫療記錄複本須知 - - 收費表[二零一零年七月十九日開始適用]
I . 醫療報告
有關申請填寫保險公司發出之表格,請將已填投保人仕/申請人資料之表格連同本院之申請表
格一併交回。醫院保留權利填報閣下遞交之表格或提供另一種合適的醫療報告以供閣下備用。
每份由個別診療部門發出的醫療報告基本所需費用為港幣$695元,(收費最高可達港幣$2,780
元,視乎該報告是否需要特別專業處理,如需加收費用,醫院會在提供報告前通知申請人)。
一般來説,完成時間約為三至六個星期。
I I . 醫療記錄複本
要求獲得所需的醫療紀錄複本。需繳付影印費/複製費:
最低費用為165元。
影印費每頁 1 元。
複製X光片、電腦掃描片、腦電圖等每張片/光碟 290 元。
一般來説,醫院會在40日或以內通知申請人領取醫療記錄複本。
I I I . 備註
申請人必須在申請表格內清楚列明所有有關資料及附上下列有關證明文件:
(一) 死者及申請人之身份證明文件真確副本。
(二) 死者之死亡證真確副本。
(三) 證明死者與申請人之間關係的證件真確副本。
(四) 支票抬頭請寫明支付「醫院管理局」並加劃線。如果事後欲取消申請,此等費用將不會發
回。
親臨「瑪麗醫院醫療報告組」辦理有關手續或可寄回「香港, 薄扶林道102號, 瑪麗醫院, S座2
樓」。所提交的身份證明文件副本只作今次用途,手續完成後,將會全部銷毀。

王國長老

大宅

好似唔洗$$!!

如果你睇果個C+ E生有join醫管局個scheme,得病人同意,填張form就ok. 以後你E生就可以用電腦睇返你以前响正苦E院的病歷,而佢每次上去睇,醫管局都会SMS你話E生睇緊你d病歷.
我阿爸個心臟E生就係咁睇返佢以前d資料.

別墅

醫療病歷互聯試驗計劃

公私營醫療合作 - 醫療病歷互聯試驗計劃
http://www3.ha.org.hk/ppp/ppiepr_a.aspx

病人申請表
http://www3.ha.org.hk/ppp/Download/269/Section_2_0a_Patient_1.pdf

參與計劃之私家醫生名單
https://ppi.ha.org.hk/PPI/CollaboratorList_m.aspx?i=1

珍珠宮

腫瘤科一定得.

心臟科可以去問專科門診登記個職員問下.
留一口氣,荒夜裡點一盞風燈,我們一路同行。

每一個結束,都是一個新開始;集合力量,繼續發聲,They can’t kill us all。

男爵府

係呀!有部分醫生係得架!
只要填張表就得。只後醫管局會sms個授權號碼你。你只要俾個授權號碼俾醫生,個醫生用自己的號碼+病人號碼,就可以用電腦開到病人的公立醫院file。而且佢每次開file,病人都會收到sms,咁你就會知道佢幾時開你個file,好方便。
但最緊要係個私家醫生有參加呢個計劃!
原帖由 bbJP 於 10-8-5 10:35 發表
好似唔洗$$!!

如果你睇果個C+ E生有join醫管局個scheme,得病人同意,填張form就ok. 以後你E生就可以用電腦睇返你以前响正苦E院的病歷,而佢每次上去睇,醫管局都会SMS你話E生睇緊你d病歷.
我阿爸個心臟E生就係咁睇返 ...

男爵府

多謝大家回覆.

好似唔係每個醫生有參與計劃.

有冇好的心臟醫生介紹呢? 可以PM俾我. 多謝.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我之前睇骨科醫生, 都有問政府醫生取回醫療密碼, 佢地寄封信俾我, 之後我打番去診所同姑娘講個密碼, 但係事隔差不多一個月, 醫生仍然無任何行動去睇, 我宜家都唔知點好, 又試過打幾次電話去問, 但都未有答覆!這些專科醫生講幾句就收你幾佰元, 又唔洗食藥, 真係覺得好唔抵

大宅

原帖由 candytl 於 10-8-5 15:17 發表
多謝大家回覆.

好似唔係每個醫生有參與計劃.

有冇好的心臟醫生介紹呢? 可以PM俾我. 多謝.

係y_umh provide 左 個link.
我PM左我阿爸睇的那個心臟科e生比你,e個e生真係好有料+細心,最初係我地睇開個好好的眼科e生介紹,佢真係好用心跟我阿爸的病情.我介紹過比好多朋友.

大宅

係呀、但係唔係好多醫生參加計劃、可以到HA到睇你個醫生有冇參加
原帖由 yanlongma 於 10-8-5 14:04 發表
係呀!有部分醫生係得架!
只要填張表就得。只後醫管局會sms個授權號碼你。你只要俾個授權號碼俾醫生,個醫生用自己的號碼+病人號碼,就可以用電腦開到病人的公立醫院file。而且佢每次開file,病人都會收到sms,咁你就會知道佢幾 ...
Sent by GalaxyTab 10.1

首頁

尾頁

跳至