論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

用支票,現金,銀行過數....?
我有出過現金,支票,及銀行過數給她.近幾個月 用銀行過數 諗住方便佢因佢有中銀戶口 是在前僱主己開的,不是我家地址.

昨晚"公主"要求 我攞番passport同contract
佢話BOC卡唔見佐 要去銀行申請一張新的BOC卡
我地諗緊比唔比番佢 ,驚佢拿去借錢. 佢張BOC卡是前僱主地址 而且我唔想佢用我的地址 去做任何事情...
所以唔知比唔佢好呢? 請大家比的意見.....

別墅

原帖由 *Maggie** 於 10-8-6 13:15 發表
用支票,現金,銀行過數....?
我有出過現金,支票,及銀行過數給她.近幾個月 用銀行過數 諗住方便佢因佢有中銀戶口 是在前僱主己開的,不是我家地址.
...

以前個工人我是用銀行轉帳給她的,現在這個因為戶口不同銀行,所以開劃線支票給她,她自己入銀行,總之,一定要經一經銀行。
至於合約及passport,顧主是沒有權代工人keep的,就算工人寫授權書給顧主代存,他日工人告你,都會話顧主迫佢簽授權書,工人要借錢,是無得防,唯有多d留意佢收信的種類:
(1) 一般銀行或財務的月結單都會用窗口信封的
(2) 如果欠款已轉交追數公司,追數公司會用普通白信封寄信給工人,因為追數公司的追數員的學歷有限,個信封面當然寫得唔整潔,仲雞乸咁大隻字

大宅

我出 cash + 簽收糧單.

珍珠宮

除咗出現金, 其他方法都試過.

侯爵府

我以前出cash,今年開始先出cheque。
提醒你 keep工人 passport係犯法架。

伯爵府

轉帳/支票,一切要有銀行記錄。

然後再馮receipt/ cheque,證明出左糧,要工人簽返糧/假簽收。

大宅

我有試過出支票俾佢,佢話有個 港幣轉返印尼幣會有個EXCHANGE RATE 而且要等2-3個工作天先用到. 後來佢先告訴我她有BOC A/C
宜家又話唔見佐張卡,反而銀包,ID又没有唔見喎.如果我唔去同佢開番張卡(我最唔想佢a/c用我屋企地址) 出支票俾佢入印尼銀行 是否有個EXCHANGE RATE收呢?

大宅

好媽媽勳章

一定唔會現金過手, 仲要係 receipt 到mark 抵該月ge day off 要佢係day off 日子簽收!!!
瓜瓜哇哇哇

大宅

銀行過數。

大宅

我都係現金 + 簽糧單

大宅

我試過比CHEQUE 但我無現金票果種,,,比人彈返轉頭

大宅

我家姐姐係用我的地址黎開戶口,不過我一早聲明個地址除咗用黎開呢個出糧戶口外,唔准佢用我地址做任何其他野,除咗家書之外,我唔會幫佢收任何信,收到亦唔會比佢。我亦無比信箱KEY佢,我唸咁樣可以杜絕佢用我地址借錢。

首頁

尾頁

跳至