在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個女就快4星期,好快陪月就走. 雖然生前決定bb出生後做全職媽媽(已沒有做野),但而家好驚陪月走左後自己應付不來,我沒有親人可以幫手照顧bb. 請問其他全職媽媽有什麼好tips給我有關照顧bb和家庭(老公).我真係好驚應付不來  

大宅

原帖由 @kaka 於 10-8-9 11:01 發表
我個女就快4星期,好快陪月就走. 雖然生前決定bb出生後做全職媽媽(已沒有做野),但而家好驚陪月走左後自己應付不來,我沒有親人可以幫手照顧bb. 請問其他全職媽媽有什麼好tips給我有關照顧bb和家庭(老公).我真係好驚應付不來   ...

你有冇請鐘點ee幫手呢? 你先生放工返來, 會唔會幫你一點呢? 如冇, 你要預左會好辛苦! 但有好多媽媽都曾經經歷過. 不是得你一個, 你可放心.

我自己就係一生完沒有做野到而家bb就快2歲, 當時請個鐘點一個星期來清潔, 買送三天, 如他沒有來的話, 我會見BB瞓左時, 推BB車出去行下或者下午出去吃下午茶, 佢可以瞓下, 我可以到商場涼吓冷氣, 又可放鬆下.

你要盡量爭取時間休息, 唔好捱壞你自己. 放鬆些, 煮到埋黎就食la.

大宅

其實BB細好易應付,因為BB只是飲奶,而大人是是但但就可以一餐,食飯盒/外賣等都可以,等熟習了才開始煮晚飯啦!

複式洋房

做做吓就應付到.掂呀.支持你

珍珠宮

好媽媽勳章

無野應付唔黎既!加油啦~
果陣我都好怕自己搞唔掂嫁
但其實,預左做全職媽咪,
就算唔掂都會搞到掂!
習慣左適應左就得嫁喇,熟能生巧丫嘛!
我有兩隻大小魔怪""

水晶宮

初初都好容易的...BB只是飲奶訓覺...越大就越難搞...而且第一胎難D系因為媽媽冇經驗乜事都會緊張一餐...我自己第一個小朋友全部要抱住嗯巨先訓...第二個就好好多擺系度自己玩自己訓...家務方面不要太執著...亂就亂D...留在周末才大掃除...煮食方面就要老公多體諒...有時煮唔到要買食外賣...相信自己一定得...隨住時間一定可以做到得心應手...
有樣也記住...你自己的情緒要擺在照顧BB之上...只有保證到自己情緒才可以更好照顧BB...實在頂唔順...放BB在一個一定安全的環境下...你走開...避開BB喊聲(BB喊一陣唔會有事反而亞媽太緊張會出事)...去廳去廚房食D也飲杯也...自己回一回氣...
我當初曾經因為唔識得放松自己...長期在高壓之下照顧BB...結果搞到要睇心理醫生...現在睇返...其實自己實在不必太執著...
加油...

少奶奶的身份,丫頭的命...

禁止訪問

好媽媽勳章

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

要應付既話, 第一要自己有信心唔好一味想有人幫或者想請工人, 仲有係做野要靈活便通, 唔識就去問去學, 有時間就睇育嬰書去裝備自己 (睇書比上網睇資料有系統, 更能"預知" 你將來可能會面對既情況).

好多人都係冇人幫, 一樣可以理得成頭家頭頭是道, 一個湊幾個小朋友都掂. 你只係湊一個初生bb, 相對地係算容易亦唔辛苦, 亦有好多自由時間,你會好快上手, 加油!!! 到bb 大d, 你就會更加忙架啦!!!

應唔應付到, 都要睇你既要求同埋打理屋企既做法. 我係到bb 8個月大時至做ftm, 咁我係隔幾日買一次送, 屋企有時間至執, 玩具更加唔會成日洗.... 洗衫方面, 我阿媽一早就將bb 衫同埋我地d 衫撈埋放入洗衣機度洗, 咁我做ftm 後都係咁做, 慳時間慳功夫. 我個細b 早排出左世, 都將d 衫撈埋一齊洗啦, 我只係洗番自己既底底就ok.

bb 訓左覺時, 我一係準備晚飯或者讀書, 一係上網relax 下. 你每日要俾一個break 俾自己休息下, 唔好全日不停猛做野, 咁會好好多.

大宅

謝謝你們的鼓勵.我都預左做全職媽媽吾易,但這3個幾星期照顧 bb的日子, 實在令我懷疑自己的能力.bb成日吾訓, 放底落床又喊,成日要抱,行都行吾開,令我好支力..不過我會努力

禁止訪問

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原帖由 @kaka 於 10-8-10 09:27 發表
謝謝你們的鼓勵.我都預左做全職媽媽吾易,但這3個幾星期照顧 bb的日子, 實在令我懷疑自己的能力.bb成日吾訓, 放底落床又喊,成日要抱,行都行吾開,令我好支力..不過我會努力 ...

咁你都係初為人母, 乜都要學, bb 又同你一樣要由零開始咁去學習同埋適應新環境同新身份丫麻. 你唔好俾壓力俾自己, 遲下一切會好好多架啦!!

bb 初初係咪都喊, 你check 下佢係咪肚仔痛, 佢肚痛時係手腳會撐到直晒, 喊聲同肚餓時既喊聲大聲同埋惡d. 如果bb 肚仔痛, 就輕輕幫佢順時針咁搓下肚仔. 如果訓覺時侯喊, 可以用包被/大毛巾包實d bb, 等佢有安全感, 話晒佢響你個肚度住左10個月咁耐, 要俾多d 時間俾佢適應.

湊bb 真係好難行得開, 到佢識轉身時就開始看牛既生活, 我阿媽湊我個大仔時, 趁我未起身返工時就出去買送, 之後佢去toliet或者廚房都要推埋 bb 響門口睇住 (記住bb 車, high chair 等都唔係安全, 可以連人帶車咁翻, 所以唔可以俾bb 獨自一個坐響度) , 睇到實至得.

大宅

原帖由 cincin_ko 於 10-8-9 23:37 發表

我都想請鐘點, 我由bb 3個月大炒左工人自己捱到而家...我想搵個鐘點同我清潔呀1!! 有冇介紹呀!!! 我住藍田ar..

我住小西灣區, 新請的鐘點是在baby-kingdom中的"鐘點工人"刋登廣告, 又唔洗錢, 質數仲好好(呢個無保証, 但我咁啱呢一個好好). 你可試試.

另外, 我反而覺得BB細會比較辛苦(1歲前), 因為他們休息時間不定, 未識講出來表達自己, 又怕他們有危險(唔敢睡得咁"臨"), 而且又成日要抱, 但慢慢你習慣BB的休息時間, 點解哭, 清楚她的吃奶時間就會好點.

別墅

萬事起頭難, 我自己兩年半前和你情況差唔多, 由乜都唔識,變做而家上了軌道. 我的貼士就係, bb訓覺時, 你都要抽點時間午睡, 無睡意都要休息一下, 如果唔係頂唔到夜晚.

我無工人架, 鐘點都無, 覺得留番D錢俾仔仔讀書好過.

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 @kaka 於 10-8-10 09:27 發表
謝謝你們的鼓勵.我都預左做全職媽媽吾易,但這3個幾星期照顧 bb的日子, 實在令我懷疑自己的能力.bb成日吾訓, 放底落床又喊,成日要抱,行都行吾開,令我好支力..不過我會努力 ...

都係嫁 ,,
湊BB真係要好多精神,,時間,,耐性,,EQ
加油~!!
我有兩隻大小魔怪""

大宅

原帖由 shootingstar 於 10-8-10 11:45 發表
我的貼士就係, bb訓覺時, 你都要抽點時間午睡, 無睡意都要休息一下, 如果唔係頂唔到夜晚.

-->strongly agree

首頁

尾頁

跳至