自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

醒目開學勳章

昨天帶媽媽去香港盲人輔導會看眼科醫生, 結果是媽媽2眼都有白內障, 現在考慮做手術, 請問有人在這接受過有關手術嗎? 還有其他別的地方可安排做這方面的手術嗎?

別墅

白內障手術依家已好普遍, 好多私家眼科都有得做, 價錢大約要萬幾蚊, 可去政府申請津貼
"香港盲人輔導會看眼科"我朋友有睇開(唔係白內障), 佢話果到d醫生同藥物都比政府好, 當然價錢貴過政府, 但如經濟負擔到, 是可選擇的

公爵府

我老豆係政府眼科醫院做完無幾耐, 不過排期排好耐

原帖由 didi_0121 於 10-8-11 10:13 發表
昨天帶媽媽去香港盲人輔導會看眼科醫生, 結果是媽媽2眼都有白內障, 現在考慮做手術, 請問有人在這接受過有關手術嗎? 還有其他別的地方可安排做這方面的手術嗎? ...

大宅

醒目開學勳章

香港盲人輔導會做一隻$10,900,
但媽媽怕死, 死都話唔去做...我比佢激死:;pppp:

大宅

醒目開學勳章

請問怎樣去申請政府津貼呢?

原帖由 connie_chung123 於 10-8-11 10:22 發表
白內障手術依家已好普遍, 好多私家眼科都有得做, 價錢大約要萬幾蚊, 可去政府申請津貼
"香港盲人輔導會看眼科"我朋友有睇開(唔係白內障), 佢話果到d醫生同藥物都比政府好, 當然價錢貴過政府, 但如經濟負擔到, 是可選 ...

別墅

原帖由 didi_0121 於 10-8-11 11:23 發表
請問怎樣去申請政府津貼呢?

去政府眼科到做檢查同排期做手術先, 當然係排勁耐啦, 話唔想等就可以囉申請表 (政府都想你出去做, 減小資源)
但唔記得 $5000定$8000

大宅

Thanks Connie!
Very useful info !

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

我62都有,去聖母醫院醫生話好似$5000/隻,好快有得做

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

我媽咪岩岩先左右眼做完白內障手術, 佢因為可以 claim 保險, 所以去左私家做, 一隻 $18000, 一隻 $14000, 當中包埋三次覆診.

因為兩隻眼用既晶片唔同, 所以價錢都唔同.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

大宅

原帖由 didi_0121 於 10-8-11 11:20 發表
香港盲人輔導會做一隻$10,900,
但媽媽怕死, 死都話唔去做...我比佢激死:;pppp:

叫媽媽不用怕, 我爸爸連滴眼藥水都驚, 但佢都剛剛做了, 佢係政府做. 至於我老爺也做了不久, 係私家, 差不多要萬五/隻包睛片, 做完吉吉地, 後來復診先知要拆線, 拆完好好了, 不過我們會叫他帶太陽鏡出街保護眼睛會好一點...

大宅

醒目開學勳章

岩岩打左去聖母醫院眼科, 每隻眼$9000, 醫生檢查另計.

原帖由 B媽-Blue 於 10-8-11 15:00 發表
我62都有,去聖母醫院醫生話好似$5000/隻,好快有得做

大宅

醒目開學勳章

問左喇~ 如你所說, 係要去政府眼科檢查同排期做手術先再可申請去私家做津貼$5000, 不過果位聽電話既小姐同我講, 而家先邀請緊2008年政府排緊期既病人, 嘩!!!

今日我媽同我講, 佢今年年頭去排期睇政府眼科, 都要排到出年先有期, 我諗見得醫生黎, 再排得手術黎都好多年啦.

我幫呀媽排期香港盲人輔導會見醫生就排期排左3個幾月, $130+$25藥水.

原帖由 connie_chung123 於 10-8-11 14:25 發表

去政府眼科到做檢查同排期做手術先, 當然係排勁耐啦, 話唔想等就可以囉申請表 (政府都想你出去做, 減小資源)
但唔記得 $5000定$8000

子爵府

原帖由 didi_0121 於 10-8-11 16:58 發表
問左喇~ 如你所說, 係要去政府眼科檢查同排期做手術先再可申請去私家做津貼$5000, 不過果位聽電話既小姐同我講, 而家先邀請緊2008年政府排緊期既病人, 嘩!!!

今日我媽同我講, 佢今年年頭去排期睇政府眼科, 都要排 ...

係呀,政府資助的白內障手術是 by invitation 的,叫「耀眼行動」。問題係就算你去咗睇,都要佢排你去白內障「手術」個條隊至得,佢話 ge 2008 年病人,其實係再早幾年已經係果樹睇緊架啦。

手術好簡單.....真係唔駛怕。

盲人中心我自己都有睇,但好唔滿意,不過做手術就唔知。

子爵府

原帖由 miriam 於 10-8-11 15:47 發表
我媽咪岩岩先左右眼做完白內障手術, 佢因為可以 claim 保險, 所以去左私家做, 一隻 $18000, 一隻 $14000, 當中包埋三次覆診.

因為兩隻眼用既晶片唔同, 所以價錢都唔同. ...

咁好有得claim ge,可以透露哪家 insurer 嗎,等我未雨綢繆。

大宅

醒目開學勳章

所以都係搵私家好了.

呀媽睇盲人中心果時, 因為唔係好明醫生講既野. 所以問多幾句, 個醫生有小小唔耐煩..

不過我同個女係果到驗眼就ok.

原帖由 BingJing 於 10-8-11 19:43 發表

係呀,政府資助的白內障手術是 by invitation 的,叫「耀眼行動」。問題係就算你去咗睇,都要佢排你去白內障「手術」個條隊至得,佢話 ge 2008 年病人,其實係再早幾年已經係果樹睇緊架啦。

手術好簡單.....真係唔駛怕。

...

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

唔使怕,手術十零分鐘便做完!

子爵府

原帖由 didi_0121 於 10-8-11 20:36 發表
所以都係搵私家好了.

呀媽睇盲人中心果時, 因為唔係好明醫生講既野. 所以問多幾句, 個醫生有小小唔耐煩..

不過我同個女係果到驗眼就ok.

係果度,我連驗眼都覺得好唔 ok 囉。

大宅

醒目開學勳章

咁誇張 為什麼呢?

咁我應該同呀媽去邊做好呢?

聖母醫院眼科唔知好唔好呢?
ps:我諗住氹呀媽去做一隻先咋

原帖由 BingJing 於 10-8-11 21:02 發表

係果度,我連驗眼都覺得好唔 ok 囉。

首頁

尾頁

跳至