論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

由四月尾前工人要resign開始。 我已立刻找新工人。而她亦應承我,幫手至六月尾為止。

期間,我請了前、後兩個新印姐。都分別比入境處reject 咗。 mouth:

好啦! 於是我轉agent兼轉埋請菲姐和入境處幫助抵下,個簽証好快批了。但在visa批了後,由於菲姐在training期間失了踪,所以要expect多四星期才可到港。 於是,我只有無耐地等.......

今早,Agent打嚟。 話菲姐決定唔嚟香港了,亦即是話,我要再由頭開始等過.......

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

登記多幾間agent幫手,希望你好快找到個好工人啦!

原帖由 ballballmum 於 10-8-11 11:05 發表
由四月尾前工人要resign開始。 我已立刻找新工人。而她亦應承我,幫手至六月尾為止。

期間,我請了前、後兩個新印姐。都分別比入境處reject 咗。 mouth:mouth:" />

好啦! 於是我轉agent兼轉埋請菲姐和入境處幫助抵下,個簽 ...

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

請問入境處咩理由reject你 ?? 我都申請緊..都擔心會唔會 reject...

原帖由 ballballmum 於 10-8-11 11:05 發表

期間,我請了前、後兩個新印姐。都分別比入境處reject 咗。 mouth:

好啦! 於是我轉agent兼轉埋請菲姐和入境處幫助抵下,個簽 ...

別墅

原帖由 hotsing 於 10-8-11 12:51 發表
登記多幾間agent幫手,希望你好快找到個好工人啦!

This one is my new agent already. If I find the other one, I have to pay agent free again....

別墅

原帖由 xeniayuen 於 10-8-11 13:10 發表
請問入境處咩理由reject你 ?? 我都申請緊..都擔心會唔會 reject...

入境處話私穩條例,唔講得。問番工人,就話。

第一個工人: 比人發現在僱主店鋪
第二個工人: 之前在HK做過,但imm找不到紀錄。再找舊僱主名,發現工人的名曾改過,Date of Birth又唔同。工人又話old passport不見了,HKID又不見了,又話自己從來冇改過名/DOB. imm再找回舊資料,發現是有問題的,唔可能批visa的。

第三個:在training school 期間曾失踪,後來自己返回去。到昨天,又話唔嚟。

我都唔知自己好唔好彩。

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

如果真係預好晒時間等工人到..入境處先唔批..真係好無助喎..

原帖由 ballballmum 於 10-8-11 13:24 發表

入境處話私穩條例,唔講得。問番工人,就話。

第一個工人: 比人發現在僱主店鋪
第二個工人: 之前在HK做過,但imm找不到紀錄。再找舊僱主名,發現工人的名曾改過,Date of Birth又唔同。工人又話old passport不見了,HKID ...

男爵府

其實又唔係黑得哂嘅,如果真係比以上是旦一位阿姐入到你間屋做野,你都未必有好日子過啦,個個都好似古古怪怪,有D問題咁!三件怪胎過門而不入,你應覺得好彩至啱呀!
正所謂一不離二,二不離三!你過哂三關...應該第四次會揾到件好嘅!....good luck

大宅

畀面勳章

其實看好的方面睇, 我覺得你係好彩請不到這三個工人, especially 第1, 2個, 我估佢地可能個record係有問題, 入境處先唔批. 你想下, 佢地點解唔清唔楚, 好有可能係身有c. 所以如果佢地來到你屋企, 好大可能都不是好野來架, 到時你又要side了agent錢+回程機票錢送佢地走!

大宅

mouth:

期間,我請了前、後兩個新印姐。都分別比入境處reject 咗。 mouth:mouth:" />

大宅

好媽媽勳章

你 e d 叫執返身彩 la, 如果是但一件入到你門, 你嘔哂血 tim ar!!!
樓主, add oil !
瓜瓜哇哇哇

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

我唔覺你黑仔, 係好彩至真. 亦慶幸入境處冇放果d有問題外僱入黎, 入咗黎就真係大煲...

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

四月尾至宜家八月,都還未有人到。妳真係几唔好彩。不過上面d媽媽講得岩,頭两個好彩有入境処把一把關,你才不至於請着害人精回家。

我也有阻滯。家中廢柴死老賓只做了3个月,七月頭發老皮話唔撈,明知佢廢都拖佢拖到八月一先話接受佢一个月通知辭工,九月一走。以為揾左人穏穏陣陣等到前几日批埋visa啦,十拿九穏一定接到勒啩!!!点知A盡作天又話个亞賓姐筆A盡費用比家人搶左去,冇錢來喎。个亞姐仲放埋飛机唔再覆電話,無左音訊。我宜家又要重頭再簽第二个,又由頭再等過。唉…。我真係比佢地玩殘!!我地前世唔知欠佢地d乜!!!

d亞姐靠得住,豬乸都会上樹呀!!

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 pollyw 於 10-8-11 22:57 發表
四月尾至宜家八月,都還未有人到。妳真係几唔好彩。不過上面d媽媽講得岩,頭两個好彩有入境処把一把關,你才不至於請着害人精回家。

我也有阻滯。家中廢柴死老賓只做了3个月,七月頭發老皮話唔撈,明知佢廢都拖佢拖到八 ...

普洱姐:

您折哀順變吧!明天會更好!

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 saiwanho 於 10-8-12 00:04 發表

普洱姐:

您折哀順變吧!明天會更好!
多謝西妹安慰。唯有比多d耐性等。我既耐性已超乎我所想像。但仍不夠。我還須多点儲備耐性以備面對d野生動物時用。因為一日要請,一日都不会怎樣好,莫講話会“更好”。

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

我也有阻滯。家中廢柴死老賓只做了3个月,七月頭發老皮話唔撈,明知佢廢都拖佢拖到八 ...

普洱姐....................o.........

9月還要開學啦wor.............

明天會更好.......

別墅

回覆 12# ballballmum 的文章

poor u. and so do I. I once hired a maid who said she's single but in fact she's married and one strange thing is, she gave birth during her last contract in Kuwait!!! another maid also took a month to come to HK after her visa is ready and, she refused to take body check! both fired after a short while. wasted us a lot of money!!!

珍珠宮

乜咁慘呀? 佢地一d責任感都無, 佢拍吓個大籮柚就走咗去, 害死人呀.

快手搵過第2個, 希望真空期唔係好耐.

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

鉗鉗,kiusha,係呀,開學唔会有人接到勒。不過,女女九月就上小學,我不像之前咁日日都要返協康一、兩場陪上堂,会多返d時間出黎做家務。預左会有真空期,不過希望唔会太長啦。亦不排除哩几日“距地餵豬乸”,叫宜家條中女留多幾个星期。我估以佢條件,宜家應未搵到工,加上佢哩排唔知做乜勤力、主動左同瞄嘴少左。連我隻佬平時唔多理佢既都好覺。

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 pollyw 於 10-8-12 17:11 發表
鉗鉗,kiusha,係呀,開學唔会有人接到勒。不過,女女九月就上小學,我不像之前咁日日都要返協康一、兩場陪上堂,会多返d時間出黎做家務。預左会有真空期,不過希望唔会太長啦。亦不排除哩几日“距地餵豬乸”,叫宜家條中女 ...

普洱,
女女小學係全日定半日, 全日的話就更多時間做屋企野, 不過辛苦d囉, 因為女女剛上小一要重新適應...
家務上睇下有冇家務助理可以幫手, 真空期好快就過架喇

首頁

尾頁

跳至