懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我現在陀的bb已差不多20週了,
但這個月來受到濕疹困擾;
(其實我近幾年都無再出過濕疹,出時情況亦不太嚴重)
本來只係生在大小腿,
但近來除左面之外濕疹幾乎漫延到全身,
睇過好多西醫都只是給我類固醇藥糕,
我怕有負作用會影響呀b,所以都死忍唔用;
我真的很苦惱,
痕到就快癲!
請各有經驗媽媽教路我點先可以根治呀~

別墅

醫生知你有咗都開俾你既, 你就用啦, 應該冇問題既, 濕疹唔係咁易好返架, 唔好搞到越來越多。

最緊要係要知道點解有濕疹, 係食錯野定搽錯野, 唔係番發就煩喇。

民房

以我所知都係無辦法斷尾, 聽朋友講都有, 但有啲人生完會好番好多...我自己都有, 不過之前已有.
用溫和啲沖涼液, 如seba, 或其它好一點的. 留意一卞食完咩野會特別差, 食少點. 多休息.
塗藥膏, 你話明俾醫生知你有bb, 佢會知點開俾你. 可以查,無問題.

唯有忍下...

原帖由 Shoeibb 於 10-8-12 11:53 發表
我現在陀的bb已差不多20週了,
但這個月來受到濕疹困擾;
(其實我近幾年都無再出過濕疹,出時情況亦不太嚴重)
本來只係生在大小腿,
但近來除左面之外濕疹幾乎漫延到全身,
睇過好多西醫都只是給我類固醇藥糕,
我怕有負作用會 ...

大宅

我以前都冇濕疹的問題. 係有左之後就有的, 依家同你差唔多, 都係20周左右.
我都係全身都會出, 但比較多係手手腳腳度. 有時會痕到我訓唔到覺. 我去左睇皮膚科醫生, 講明我有左BB. 咁個醫生就開左好多藥膏我去擦唔同的地方. 分開有手, 腳, 身. 另外, 仲有專門的沖涼液. 醫生講左話呢d藥膏係大肚婆都擦得, 咁我就用得好放心.
用左會好少少, 不過, 當然唔會話斷晒尾囉. 因為都係荷爾蒙的影響, 所以要等生完再慢慢處理, 希望到時可以好返晒啦!

別墅

唔好用類固醇藥膏呀, 對bb唔好ga, 我都係有左之後d濕疹發得好勁, 要睇中醫先搞掂, 但依家冇食到中藥又發番, 個肚比我r 都損哂, 都冇計啦, 唯有忍一忍

複式洋房

可以試下中醫, 我試過OK, 不過要一段時間才見效.

大宅

BK Milk勳章

有人教用金銀花煲水搽身
對於我就一時時, 我之前都好似你咁堅持唔搽藥膏, 得我陀仔時不斷出, 都未好哂又出, 痕到癲咁滯....所以都係照搽

別墅

我個時係搽olive oil,對我work ga! 不妨試下, watsons有得賣.

禁止訪問

大宅

我未生之前係無濕疹, 去年大肚臨到38週開始個肚同成隻腳都生一點點紅疹, 皮膚專科話係孕婦濕疹, 足足痕左2星期, 痕到想c, 夜晚訓著都不自覺地R左, R到痛醒左

姑娘教用"豬油膏"沖涼同補濕, 記得要忍手不要R, 我生完個晚即刻無晒, 人地話呢d係胎毒

大宅

原帖由 taniko 於 10-8-12 14:41 發表
可以試下中醫, 我試過OK, 不過要一段時間才見效.

大肚食中藥,會唔會唔係咁好?請問你有無介紹呀?

大宅

原帖由 venicaso 於 10-8-12 16:24 發表
我個時係搽olive oil,對我work ga! 不妨試下, watsons有得賣.

可唔可以講我知,咩brand呀,幾$$到?thanks

大宅

原帖由 bb8886 於 10-8-12 13:42 發表
我以前都冇濕疹的問題. 係有左之後就有的, 依家同你差唔多, 都係20周左右.
我都係全身都會出, 但比較多係手手腳腳度. 有時會痕到我訓唔到覺. 我去左睇皮膚科醫生, 講明我有左BB. 咁個醫生就開左好多藥膏我去擦唔同 ...

可否介紹你皮膚科醫生資料參考?thanks

大宅

原帖由 Shoeibb 於 10-8-12 17:36 發表

可否介紹你皮膚科醫生資料參考?thanks

你PM我啦!

複式洋房

吾好意思, 我不在香港生BB, 所以我看的中醫也不在香港. 不過中醫真係幫到我, 西藥有副作用.

原帖由 Shoeibb 於 10-8-12 17:33 發表

大肚食中藥,會唔會唔係咁好?請問你有無介紹呀?

男爵府

好媽媽勳章

我兩年冇出濕疹,有咗約16周開始番發。醫生畀類固醇我用,我到真係頂唔住先搽,但其實都冇乜效。

去到20周左右,愈來愈嚴重,痕到夜晚瞓唔到,搞到情緒好差,睇另一個醫生,佢開咗一種叫menthol 2% in aqueous 0既cream我用,話係佢以前0係產婦科工作見時到0既濕疹常用藥。

我上網查過,呢隻cream多數係畀曬傷0既人止痛同修補皮膚,但因為有薄荷,對我0黎講真係好止痕好有效。之後0個兩個月,我每日交替咁用普通保濕cream同隻menthol cream,0的濕疹就謝晒,當然,亦有可能係荷爾蒙轉變影響所以先冇事。

因為我住外國,所以介紹唔到我個醫生畀你,先講聲唔好意思。但我估你可以試下問問你醫生隻menthol cream 如何,我都知濕疹好困擾,所以好希望隻cream對你都有幫助。

大宅

擦類固醇藥膏唔係咁好, 有左就最好唔好擦.

男爵府

用片糖沖涼,如果平時痕就用白米醋洗一洗(消毒)
效果都好好架~

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我由細到大都冇濕疹,係26w果時就冇啦啦有濕疹,成個肚都係,我都照搽類固醇,食止痕藥,唔用熱水沖涼,勁搽保濕cream,生完之後就冇再發過濕疹
感激遇上你~

複式洋房

我大肚時無 但我生完先發濕疹 中醫話我坐月食錯野
飲太多谷奶湯 ( 花生章魚 ) 話我只可飲魚湯
衣家都未好番 塗中藥好D 但未好晒

首頁

尾頁

跳至