跳至

首頁

尾頁

別墅

如題, 其實有咩係孕婦唔食得架呢??

我上網搵資料, 有d食物, 有d人話食得, 有d人又話唔食得喎....搞到都唔知食唔食得呀!!不過有d野就一直都係話唔食得架喇, 例如:西瓜同香蕉....原來仲有魚肝油呀, 我尋日去見醫生, 醫生話唔飲得魚肝油架....因為裡而有太多維他命, 有d維他命食得多係唔好架....特別係維他命A呀....會影響胎兒架.....

呢到有D係有經驗嘅媽媽, 想問下你地有咩係可以食架, 又有咩係唔可以食呀??

伯爵府

唔好食mango, 生冷食物.

伯爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

豬肝都話唔好
仲有木瓜

大宅

[孕婦戒口清單]

西瓜, 木瓜, 香蕉, 芒果, 荔枝, 榴槤, 豆腐, 豆槳, 雪糕, 中藥材湯,
涼茶, 燕窩, 雪蛤膏, 冬瓜, 白菜, 花生, 雞, 叉燒, 燒肉, 燒鵝, 三文魚,
生蠔, 蝦, 蟹, 蜆, 咸魚, 咸菜, 咸蛋, 梅菜, 腐乳, 臘腸, 火腿, 腸仔, 荀,
花生醬, 酒類, 煎炸食物, 生冷食物.

我都係唔知邊到搵到的~~
睇完好似覺得乜都唔食得咁~~

民房

燕窩都唔食得??

大宅

豆腐都唔得? 我好鐘意飲豆腐番茄魚湯呀
原帖由 ^^汶 於 10-8-19 18:37 發表
[孕婦戒口清單]

西瓜, 木瓜, 香蕉, 芒果, 荔枝, 榴槤, 豆腐, 豆槳, 雪糕, 中藥材湯,
涼茶, 燕窩, 雪蛤膏, 冬瓜, 白菜, 花生, 雞, 叉燒, 燒肉, 燒鵝, 三文魚,
生蠔, 蝦, 蟹, 蜆, 咸魚, 咸菜, 咸蛋, 梅菜, 腐乳, 臘 ...

別墅

聽完真係令人....
我都想知食燕窩都唔好架?

大宅

我諗樣樣唔食多~~應該冇影響的~~
可以戒到咪戒咯~~

大宅

三文魚都唔得? Omega 3 喎??

伯爵府

雞, 叉燒, 燒肉, 三文魚, 火腿, 腸仔 都唔食得?
我昨晚先買左三文魚來煮...

大宅

豆腐, 豆槳都唔得?
但D人唔係話如果孕婦受唔到奶可以用豆槳代替咩?
我仲諗住今晚煲豆付蕃茄湯tim....

燕窩我覺得間中食可以, D人係話怕子宮如果有咩惡細胞, 燕窩會令佢惡化咁je..

原帖由 ^^汶 於 10-8-19 18:37 發表
[孕婦戒口清單]

生蠔, 蝦, 蟹, 蜆, 咸魚, 咸菜, 咸蛋, 梅菜, 腐乳, 臘 ...

男爵府

好媽媽勳章

雞係食得架喎,我見中醫都俾我食,而三文魚我估係生既生文魚姐,熟既應該無問題既。
豆腐, 豆槳呢d我聽過話係涼,懷孕初期唔建議食,但後期好似係ok架
生冷野中醫話一定唔得,所以凍飲呢d唔可以囉。

原帖由 ^^汶 於 10-8-19 06:37 PM 發表
[孕婦戒口清單]

別墅

咁奇異果同火龍果呢??

別墅

好媽媽勳章

咁多嘢唔食得, 我今次嘜都 食喎

大宅

我睇中醫就話燥熱的野唔好食住~~
豆漿就唔好飲住喎~~
而睇西醫反而話生冷野唔好食住~~
雞蛋都唔好食咁多喎~~西醫話可以防止BB過敏~~

大宅

燕窩雖然蛋白質豐富,但有雌激素,特別如果係男BB就唔好食,但一次半次應該冇問題,我生仔仔時醫生叮囑唔好食. . .
原帖由 popingchui 於 10-8-19 19:33 發表
燕窩都唔食得??

大宅

我上一胎戒口戒得好清,今胎都會盡量戒,因為如果亞B有咩事,自己都會歸咎於食錯野度,為左亞B,忍一忍,
若果真係忍唔到,例如好想飲可樂,咪唯有飲一兩啖,滿足就算啦!
我因為今日先知自己有o左,所以過去呢兩個星期食過
(1) 什果涼粉
(2) 香蕉
(3) 雪糕
(4) 可樂
(5) 咖啡
(6) 魚生、壽司
不知者不罪! 不過,由聽日開始,會戒!戒!戒!

原帖由 katiemumum 於 10-8-20 19:05 發表
咁多嘢唔食得, 我今次嘜都 食喎

大宅

如果你冇對奇異果敏感,應該冇問題,因為奇異果比橙多好多維他命C,不過若果唔放心,就唔好食,可以有其他生果取替. . . 最安全就係食蘋果.
原帖由 小嬌媽 於 10-8-20 17:59 發表
咁奇異果同火龍果呢??

別墅

弊, 今晚食左好多白菜仔.........

大宅

點解食蘋果安全的???
唔知點解我呢幾問食左夜晚食個人好唔舒服咁呀!!
早午餐食粉麵又冇問題喎!!!
請問你地有冇咁的問題呀??
原帖由 IanBB09 於 10-8-20 22:50 發表
如果你冇對奇異果敏感,應該冇問題,因為奇異果比橙多好多維他命C,不過若果唔放心,就唔好食,可以有其他生果取替. . . 最安全就係食蘋果.

首頁

尾頁

跳至