在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

入入入入入入入入入入入入入入入入入入入v

大宅

push

複式洋房

我都想進修,無奈.......我唔係萬能,阿囡個老豆又半廢,希望下年我阿囡讀k1時我可以好似你咁去進修啦!!

大宅

唔駛緊張...一定ok的, 開始時可能有點唔慣, 但一個月後你就會好好多..

我現時返工, 一星期返兩日學, 有兩個小朋友, 都係幼稚園, 屋企無工人, 所以平時(除左返學)一放工就回家幫手湊b, 爸爸現正待業中, 故佢平日負責買餸, 煮飯.睇功課, 我就負責同佢地沖澡, 送碗..等佢地訓左就一齊摺衫掠衫.星期六日就我負責煮飯..有時精神的話, 我仲會上youtube 煲劇..減下壓...

^o^

我覺得你每件事都唔好覺得係苦差, 咁做起來都開心點, 好似進修咁, 係你想讀的科目嘛, 可以去' 完成理想' ..唔係人人都可以有呢個機會...湊小朋友的話. 雖然放工係累, 但佢地係你精神食糧呀...要好好享受同佢地一齊的時間. 我覺進修後我真的更珍惜與她們一齊的時間呀

複式洋房

很羡慕你呢!!

大宅

大宅

是呀..煮到埋來就得的了, 一定得的,

你姐姐做左幾耐呀..點唔掂呀
我之前請過工人..我都明..有時好鬼擔心..
佢仲俾黑面我, 我都唔敢俾黑面我老細啦..

現時雖然忙, 但開心過之前呀..

大宅

原帖由 Freak 於 10-8-20 16:22 發表
是呀..煮到埋來就得的了, 一定得的,

你姐姐做左幾耐呀..點唔掂呀
我之前請過工人..我都明..有時好鬼擔心..
佢仲俾黑面我, 我都唔敢俾黑面我老細啦..

現時雖然忙, 但開心過之前呀.. ...

大宅

原帖由 清潔monkey仔 於 10-8-20 16:15 發表
很羡慕你呢!!

羡慕的咩

大宅

原帖由 清潔monkey仔 於 10-8-20 15:55 發表
我都想進修,無奈.......我唔係萬能,阿囡個老豆又半廢,希望下年我阿囡讀k1時我可以好似你咁去進修啦!!

係呀
襯佢K班未有咁多功課要跟,
你都快快脆報啦~
把握最好時機.....
做左人地媽媽之後日日都真係忙到

男爵府

我9月做媽咪喇~~諗住餵1年人奶之後都會進修呀~~本來plan好讀埋個pro dip架~但有左就延遲左喇~~

你要加油呀!!

大宅

原帖由 tarot_elle 於 10-8-24 11:07 發表
我9月做媽咪喇~~諗住餵1年人奶之後都會進修呀~~本來plan好讀埋個pro dip架~但有左就延遲左喇~~

你要加油呀!!

知道!
我之前都係有左而延遲架..
一推就兩年多勒

侯爵府

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

哈...原來我變左萬能俠??

我係又返工又讀書..degree最後一年,一定要加油.(其實我拖拖拉拉都讀左好多年)

我有2個小朋友啦,一個9歲升小四,一個14個月.

返工加讀書真係忙死...有時一個week要返足5日,好彩有我媽咪可以睇住,唔係我真係唔知點.

有時返工又要睇大仔功課,又要陪下大,細仔玩下.真係要考試既時間,就要偷時間溫書,如車上溫,lunch溫甘..真係好辛苦.

不過我知我唔努力唔得,同埋家人支持,我先可以咋!

大宅

原帖由 nono76 於 10-8-24 17:31 發表

我係又返工又讀書..degree最後一年,一定要加油.(其實我拖拖拉拉都讀左好多年)

返工加讀書真係忙死...有時一個week要返足5日,好彩有我媽咪可 ...

哦,好勁呀你
咁有無d咩我要留意架mouth:

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

加油呀...
我係大肚時進修, 到bb六個月大就畢業, 繼而再報左個兩年多的course... 趁個小朋友仲係一舊飯時就讀埋佢, 不過去到佢歲幾兩歲就麻煩d, 因為佢要我同佢玩... 宜家睇番, 我覺得能夠完成到就係好神奇, 當然我有工人同老公幫手先成功啦..

男爵府

原帖由 nono76 於 10-8-24 17:31 發表

返工加讀書真係忙死...有時一個week要返足5日,好彩有我媽咪可 ...

Hi nono76, 想問你讀邊間呀 ? 知唔知香港公開大學 (open learning) 難唔難讀 ? 可唔可以俾啲意見. 另外, hkma prime 又好唔好 ? 但佢地啲課程無入到資歷架構. 都唔知揀唔揀好.

大宅

我都好煩, 我自己係第x日語讀日文, 又要準備考n4能力試, 又要準備考政府工, 放工又要湊1yr8m囝, 又要湊6yr囝, 又要返工, 又要揾工, 又要做家務, 真係人都癲, 有時真係會怨自己做咩唔揾個有錢d的老公, 咁就唔駛咁辛苦, 起碼可以做全職媽咪, 或者有工人
我無自由, 我失自由

公爵府

I blame my mum not educated me well when I was young (just kidding)

原帖由 01234361D 於 10-9-8 15:37 發表
我都好煩, 我自己係第x日語讀日文, 又要準備考n4能力試, 又要準備考政府工, 放工又要湊1yr8m囝, 又要湊6yr囝, 又要返工, 又要揾工, 又要做家務, 真係人都癲, 有時真係會怨自己做咩唔揾個有錢d的老公, 咁就唔駛咁辛苦 ...
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

大宅

我生完bb半年, 讀咗個short course半年. 唉! 仲有半年先完成! 我係全職媽媽, 無工人, 一手一腳湊仔, 返學要晚上同星期六下午. 暫托都唔開.

我亞媽70歲, 應承我睇bb一陣, 等到我老公7點鐘返屋企就ok, 我5點交bb俾佢, 2個鐘啫! 佢都成日放飛機 都只係1星期1或2天. 返學在於我真係好奢侈.

後來, 6299過來幫我先可以勉強完成. 但6299換片餵奶都唔識, 係屋企都可以唔見咗我個仔 , bb爬咗入房, 自己關埋門. bb同我唔舒服就最慘! 無人幫到手!

講番讀書, 我個course都好多野讀, 真係以前從來都無備課, 每晚10點, 攪掂bb bed time, 就開波到12點. 依家睇番都覺得勁! bb唔瞓, 根本讀吾到.

依家個仔1.5yr, 走來走去, 佢3個老人家真係唔可能幫我睇佢. 所以好羨驀你地有人湊b, 可以讀下書

大宅

原帖由 tybrand 於 10-9-12 19:07 發表
我生完bb半年, 讀咗個short course半年. 唉! 仲有半年先完成! 我係全職媽媽, 無工人, 一手一腳湊仔, 返學要晚上同星期六下午. 暫托都唔開.

我亞媽70歲, 應承我睇bb一陣, 等到我老公7點鐘返屋企就ok, 我5點交bb ...

我明啦
之前我都無請工人架
我知道會超唔得閒
係阿仔要上K1先請咋
到佢trouble 2 ( 兩歲) 你仲金呀
不如你請鐘點啦
或者樓上樓下d 姨姨,比少少錢換d free time囉
無自由既生活我都過過

首頁

尾頁

跳至