自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

老公椎間盤突出(無撞過)都唔知點解無端端咁! ,痛到行都行唔到,座係到都好痛,前幾日頂唔住入左急症,MRI(磁力共震)做埋,report又唔係咁嚴重,但點解會痛到咁西利架!行都成問題呀,醫生只係話做物理治療,

嗚……好突發,星期三一訓醒就話痛到死,行都行唔到即call白車入院! 而家仲住緊醫院,都仲係咁痛!

想問問除左keep住物理治療同針"究",仲有乜幫到我我老公呀!

我知椎間盤突出係無得醫,只要keep住唔好比佢惡化,要好好保護先得!

嗚…見到老公痛到咁,真係好心痛!

公爵府

我唔知講咩好 希望你老公快d無事 做完物理治療就無事, 加油呀

原帖由 hudsonchui 於 10-8-21 11:39 發表
老公椎間盤突出,痛到行都行唔到,座係到都好痛,前幾日頂唔住入左急症,MRI做埋,report又唔係咁嚴重,但點解會痛到咁西利架!行都成問題呀,醫生只係話做物理治療,

嗚……好突發,星期三一訓醒就話痛到死,行都行唔到即call白車入院!

...

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我老公試過, 物理治療, 拉骨同針灸都幫唔到, 之後每日去游水, 只可游自由式, 唔好游蛙式, 3個月之後好番哂. 可以叫你老公試下, 唔駛擔心.

,

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 LMCK 於 21/8/2010 11:58 發表
我老公試過, 物理治療, 拉骨同針灸都幫唔到, 之後每日去游水, 只可游自由式, 唔好游蛙式, 3個月之後好番哂. 可以叫你老公試下, 唔駛擔心.

希望樓主老公快d試吓啦~~

一家人,最緊要開心,快樂~~~老公,收入大增~~~

禁止訪問

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

原帖由 LMCK 於 10-8-21 11:58 發表

真既?但我老公而家痛到連行都成問題,都唔知佢游唔游到水!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

我都有椎間盤脫出, 骨科已經好清楚表明無得醫, 所以依家係唔使再 follow up, 醫生講左真係好痛就去急症, 之後會上病房.

我 05 年整到, 放左四個月病假, 到 06 年翻發, 要即時離職休息.

依家我行得走得玩得全靠游水, 游水後可以講無再點痛, 少量既痛同麻痺係會有, 但唔會再係痛到行唔郁兼喊晒......

依家你先生可以做到既係游水, 唔游得就係水度行, 開頭會有 d 辛苦, 適應左就會無事.

好多唔知我條腰有事既人見我乜都玩 (打波 / 跑步 / 行山) 完全唔似整親架.

針灸只可暫時止痛, 呢筆錢你可以慳返.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

原帖由 LMCK 於 10-8-21 11:58 發表

呢三樣野係幫唔到, 所以我慳返唔少

我只可以游蛙式, 自由式游游下會抽筋, 只可以間唔中游下.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

翡翠宮

+3金熱血 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我都系早前試過...住咗三日院...做咗幾次物理治療...隻腳可以行到...暫時止到痛既(不過條腰好易痛番同無力)...所以要好小心彎腰攞重野同埋坐姿...因為會好易再整親....醫生話游水都會有幫助架..可以試試
祝你丈夫早日康復~

王國長老

我出院後去買左張有時間掣既電熱墊, 最主要係幫助條腰放鬆, 等自己可以訓得好 d, 呢個方法等於醫院做既熱敷, 等痛處放鬆.

珊瑚宮

原帖由 miriam 於 10-8-21 12:28 發表
我都有椎間盤脫出, 骨科已經好清楚表明無得醫, 所以依家係唔使再 follow up, 醫生講左真係好痛就去急症, 之後會上病房.

我 05 年整到, 放左四個月病假, 到 06 年翻發, 要即時離職休息.

依家我行得走得玩得全靠游水 ...

咁如果游水要keep住游幾耐先有成效?其間你有冇配合到物理治療?

我講左比老公知喇,如果佢好番小小,我就會迫佢去游水,最慘係佢而家連行都行唔到!

王國長老

我媽教左我一個古老偏方, 就係用醋熱敷, 你想知既我

王國長老

原帖由 hudsonchui 於 10-8-21 12:35 發表

咁如果游水要keep住游幾耐先有成效?其間你有冇配合到物理治療?

我講左比老公知喇,如果佢好番小小,我就會迫佢去游水,最慘係佢而家連行都行唔到! ...

我係舊年先正式去游返水, 之前係間唔中游, 初時游返真係好辛苦, 心理上覺得條腰有事, 會就住就住, 跟住條腰硬晒咁, 之後就先行水, 行完一輪舒服左先游, 游左幾日已經無咁痛.
物理治療係 05 年做左半年左右, 跟住醫院既物理治療師話會 close file, 因為佢清楚表明係無大幫助, 要好要唔惡化要靠自己~~~游水, 所以之後係無再做.

珊瑚宮

原帖由 miriam 於 10-8-21 12:36 發表
我媽教左我一個古老偏方, 就係用醋熱敷, 你想知既我

check pm

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆 12# miriam 的文章

可否pm給我

子爵府

醒目開學勳章

我冇呢方面經驗, 冇得分享,但祝福你老公快D好番,你唔好咁擔心呀!

原帖由 hudsonchui 於 10-8-21 11:39 發表
老公椎間盤突出(無撞過)都唔知點解無端端咁! ,痛到行都行唔到,座係到都好痛,前幾日頂唔住入左急症,MRI(磁力共震)做埋,report又唔係咁嚴重,但點解會痛到咁西利架!行都成問題呀,醫生只係話做物理治療,

嗚……好突發,星期三 ...
[img align=left]http://www.msndoll.com/uploads/imdoll-8134.gif[/img]

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 miriam 於 10-8-21 12:34 發表
我出院後去買左張有時間掣既電熱墊, 最主要係幫助條腰放鬆, 等自己可以訓得好 d, 呢個方法等於醫院做既熱敷, 等痛處放鬆.

me 2 ! also cannot move as sever sharp pain ! i know it is becoz my workload !
T7 and T8 hv little bit dislocate !
go to A&E and take injection!
after back home is take rest and use hot pad !let the musclke relax

珊瑚宮

原帖由 Onlok 於 10-8-21 13:07 發表

me 2 ! also cannot move as sever sharp paln ! i know it is becoz my workload !
T7 and T8 hv little bit dislocate !
go to A&E and take injection!
after back home is take rest and use hot pad ! ...

ok thanks everyone advice,我會試下

子爵府

熱血勳章

我同你老公一樣,做了六個月物理治療,完全唔得,行都行唔到,日日食止痛葯,又要返工,終於做了手術,現在完全唔痛了,不過做手術的決定都想了很久。

珊瑚宮

原帖由 winniekws 於 10-8-21 14:15 發表
我同你老公一樣,做了六個月物理治療,完全唔得,行都行唔到,日日食止痛葯,又要返工,終於做了手術,現在完全唔痛了,不過做手術的決定都想了很久。 ...

個醫生又無講到話要手術,手術如無必要真係要慎重考慮考慮! 你係政府做定私家?

首頁

尾頁

跳至