婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有冇腎科醫生介紹

我上

複式洋房

Re: 有冇腎科醫生介紹

心心媽媽
食類固諄雖然好多副作用,但在目前應該係最好既方法,因我妹妹同你一樣,佢都有抽過腎組織驗過係腎炎,你係唔係最初驗小便時發現有蛋白先呢?佢當時要食好大量既類固諄,所以搞到個人肥腫難分,而且成日抽筋,d骨又有事,所以佢當時唔肯再食藥,仲到處去找醫生睇,無論係西醫中醫又或者係有咩祖傳秘方既神醫都睇,駛左唔少錢,結果係醫左3年就要洗腎,
最後去返醫院度d醫生話佢如果食類固諄可以捱到十幾年,佢話好後悔冇聽醫生話,我不是有意潑你冷水,只係想將我知既告訴你,請原諒!不過你睇多幾個醫生,聽多些意見都好,不過就唔好太盡信d中醫,因到目前為止,中醫係冇辦法令腎功能回復正常架

大宅

其實想問吓, 點樣發現個腎有事ga? ?-(

伯爵府

[quote]
心心媽媽. 寫道:
我上

大宅

Dr Vincent Tam is one of the top 腎科醫生, his office is located in Central.

侯爵府

好媽媽勳章

Rabbitlee,

驗小便驗下睇下有無蛋白,有無血&驗腎功能就知啦!!
仲有腰痛,發燒!!
Rabbitlee 寫道:
其實想問吓, 點樣發現個腎有事ga? ?-(
YOYO囡~~17/11/05沙田威爾斯醫院出世....重0.82kg係早產bb~~ Cindy BB~13/11/06 PWH出世...重3.1kg~~

侯爵府

好媽媽勳章

心心媽媽,

你係睇私家醫生發現有腎炎?
我都係有腎炎既,不過我係由急性變慢性腎炎的,你係急性腎炎嗎?點解醫生唔寫紙叫你入醫院醫呀?我早3年都係經常忍小便先攪到急性腎炎,入左醫院醫左4-5日先出院,不過我就又嚟過再入醫院醫,出左院都係小便有血,係醫生幫我轉介政府腎科的,佢地話我係急性醫唔好變左慢性腎炎,而家我要經常返醫院覆診驗小便check住腎功能唔比佢變差,因為醫生話腎功能傷害左係無得返轉頭,只可以唔比佢再差落去,如果唔係腎功能嚴重就要洗腎,所以真係要好好保護個腎啦,我就係唔多飲水&工作衰忍尿所以攪到咁!

你有腎炎就真係要介口啦,飲多D水,介咸野唔好食咁咸都係對你個腎好呀,我聽醫生講我都介晒啦,我連屋企D豉油都換晒低salt,食少D咸野真係好D架!
YOYO囡~~17/11/05沙田威爾斯醫院出世....重0.82kg係早產bb~~ Cindy BB~13/11/06 PWH出世...重3.1kg~~

複式洋房

多謝各位媽咪關心

sandy2008

我睇政府.我都唔知急性定慢性.醫生講係腎炎.我係有bb先之有蛋白尿.生完之後蛋白尿小

複式洋房

私家醫生都係比類固醇你食咋=.=

大宅

sandy2008,

我有時小便時有d白色0野"or"咗出0黎, 果d會唔會係蛋白呢? ?-( 同埋我呢排時常要"or"夜尿, (其實我夜晚己經好少飲水), 咁個腎會唔會開始有問題呢?

侯爵府

好媽媽勳章

Rabbitlee,

驗尿就知有無蛋白尿架啦,通常蛋白尿係驗小便先知有無既,你知啦,女性陰道同尿道都好接近,有可能你講果D白色野去小便時係陰道柯出嚟D分泌都未定!!

你呢排時常柯夜尿,個腎已經開始作怪啦,你睇普通醫生check清楚好D,如果你無驗過小便,腎功能,最好唔好慳啦,驗下佢無事都心安理得呀,你試下搵個好D既中醫睇,中醫一打脈就知個腎係咪弱,佢會幫你醫架啦,有咩問題,襯小問題就好攪啦!

侯爵府

好媽媽勳章

心心媽媽,

我一路睇政府係無藥食架,淨係返去覆診見醫生&驗尿,佢到一段時間就會叫我埋驗血咁咋,我記得我睇我個家庭醫生係無開過類固醇,因為我係由尿道炎引起的,D菌走左上個腎到,所以我係入院吊抗生素同打針,不過我記得後期醫生轉介個泌尿科醫生睇(我係由尿道炎引起,仲試過幾次,所以就轉介比我),佢就有開類固醇比我食,我食左半個月就無再睇佢啦,我食左係過後先暴肥肥左40磅&攪到內分泌失調,後尾到我睇政府醫生
佢地話係類固醇D副作用喎!我之前睇個私家醫生好,不過佢唔係香港啦,佢返左英國再進修,唔返嚟啦!

你不妨睇多個醫生,攞多個意見,如果醫生話類固醇可以殺左D菌,你都係聽下醫生講照食好,同埋真係架,食少D咸野係對個腎好架! :lol:

大宅

sandy2008,

我會去搵醫生睇, 謝謝你!

民房

Dr Ho Chung Ping Tel-27711366
Jordan MTR - Exit A
Champion Building
Nathan road

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

原文章由 MONICEKO 於 05-6-22 15:16 發表
Dr Ho Chung Ping Tel-27711366
Jordan MTR - Exit A
Champion Building
Nathan road

我媽媽以前睇過去, E 個醫生好冇品。

大宅

吳國強醫生
電話:23913429
旺角中心1810室

首頁

尾頁

跳至