母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

bb女個pat pat已經紅到損,穿晒一個個窿窿,試勻晒所有方法都唔見效,老公覺得問題根源係人奶,因為bb痾得太密太稀,所以暗示我停人奶......
係咪停人奶就可以好番? 如果真係,我唔想bb再受苦......

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

原帖由 jess647 於 10-8-31 14:18 發表
bb女個pat pat已經紅到損,穿晒一個個窿窿,試勻晒所有方法都唔見效,老公覺得問題根源係人奶,因為bb痾得太密太稀,所以暗示我停人奶......
係咪停人奶就可以好番? 如果真係,我唔想bb再受苦...... ...

人奶b的便便係稀d架, 我阿b之前都係, 你搽d尿布疹膏 (我就用mustxxla, 幾好用), 但唔好搽太厚, 搽得太厚都唔得架 (我個fd就係搽太厚, patpat紅晒), 跟住記得等patpat乾晒先好包尿片, 濕住包都會令patpat發紅

我認為唔關人奶事, 千其唔好因為咁而放棄呀

男爵府

醒目開學勳章

嘩!!!穿窿咁嚴重,去睇醫生啦...
睇o下醫生點講啦....
我都認為唔關人奶事...

大宅

我覺得係尿片問題, 同埋佢每次便便後, 你同佢洗下個patpat, 印乾水, 再塗凡事林, 睇下會唔會好d, 我個bb餵左半年, 日日都仲有4-5次便便, 放心la, 一定唔關人奶事

禁止訪問

公爵府

原帖由 jess647 於 10-8-31 14:18 發表
係咪停人奶就可以好番? 如果真係,我唔想bb再受苦...... ...

人奶屎一定好水的, 我bb一日痾n次, pat pat 都有d紅, 你換片時給bb唔用片片一陣, 每日都係, 好快好返, 千奇唔好放棄
或者bb對某片片敏感, 我女兒用h牌就紅多d, 用p牌就好d, 而且發覺用濕紙巾敏感, 現在改用思思樂綿花+水

大宅

用vaseline 啦~~ 會好好多架..

別墅

痾咗ngng之後唔好用濕紙巾抺, 直頭開盆水洗, 之後印乾, 減少磨擦bb個patpat, 應該好好多...

水晶宮

穿晒一個個窿窿>>

試下唔好俾佢著片片,通下氣先;

注意唔好俾佢POO POO “UP” 住,最好佢一POO 完即同佢換片,即是要分分鐘留意住佢有冇POO;

洗用紗巾濕清水先,輕輕力,唔好卒,聽到你咁講都覺得痛...

試下啦,我都覺得唔關人奶事,加油。
我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

男爵府

大廚勳章

Jess,

又係我呀... 我都覺得係護理方面問題.

不過醫生都有講過, 若BB食得多前奶, 疴出黎既便便都會比較有酸性. 所以你餵奶時, 要餵盡一邊至好俾佢食另一邊.

護理方面, 就真係要靠你好好照顧. 因為我個B都係試過紅完無幾耐又紅. 又紅又痛, 仲有甩皮. 見到都心痛. 唯有多D用清水同佢洗pat pat, 之後用尿布印乾至包好. 佢一放屁就即刻同佢換片. 一個星期會好返. BB皮膚好得好快架.

大宅

我每次同囡囡抺完pat pat, 一定會用張紙巾印乾水氣,至包返張尿片。So far咁耐,只有一次肛門附近有些紅,搽左幾次Mxxtla & vaseline, 就好啦!

伯爵府

睇醫生搽藥膏好快d 的. 但要找個support 人奶的.

但我都覺得唔關人奶事, 你估奶 粉就唔駛開大? 到時有奶粉敏感你仲擔心呀.

濕紙巾敏感的機會好大, 初生bb 皮膚真係只可以用清水+棉花, 濕紙巾好多化學野架. 我有兩個朋友bb 都係咁而爛pat pat.

人奶媽唔好咁易俾誤導呀, 唔係咩都要入人奶數的. 奶粉亦都不是仙丹可以解決問題囉.......

大宅

我覺得唔關人奶事, 試下密d換片片同唔好用濕紙巾抺pat pat,如要清潔,用清水洗或加棉花抺,清潔後,最好用毛巾印乾先著片片,而家都好似幾嚴重,睇醫生先啦...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊