母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

子爵府

熱血金章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

我有十幾包冰奶bb飲唔哂,唔想浪費,係唔係可以送比人?

大宅

好媽媽勳章

嘩~~你好富有啊~~

最好唔好喇~~接收 / 轉贈人奶係要好小心~~
又如果~又萬一其他BB食左如果有D咩事~~(可能根本唔關D奶事~~啱啱遇著剛剛囉~~)大家都唔開心.

好事變壞事

你俾BB沖涼喇~~

子爵府

just dont want to waste them ...
i heard that can donate to some organizatio

版主

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 育兒性格勳章 2016畫展勳章

我之前冰箱有四十幾包三個月泵定嘅奶,因依家要處理阿B食嘅餸,所以要清
......最後我迫住用哂黎幫阿B沖涼~

見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!
所以......你估我唔到!

大宅

我都塞到冰格爆哂呀, 就快唔駛返工, d奶一定浪費......用黎俾阿b沖涼? 想問下你點坐熱呀? 一次要用好多包奶喎??

原帖由 FrankieFUNG 於 10-9-1 14:01 發表
我之前冰箱有四十幾包三個月泵定嘅奶,因依家要處理阿B食嘅餸,所以要清
......最後我迫住用哂黎幫阿B沖涼~

子爵府

原帖由 dnbb2006 於 10-9-1 15:24 發表
我都塞到冰格爆哂呀, 就快唔駛返工, d奶一定浪費......用黎俾阿b沖涼? 想問下你點坐熱呀? 一次要用好多包奶喎??

唔係全部都係奶 , 溝落 d 水度啫 , 一次用一包 , 幾安咁囉 ~

別墅

除左同BB沖涼,我都試過攞黎自己做面膜,好似真係會滑啲....

版主

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 育兒性格勳章 2016畫展勳章

原帖由 dnbb2006 於 10-9-1 15:24 發表

我會之前果晚放下間溶冰,之後係沖涼先好似平時咁開一盤水,之後加埋已溶果一包奶落去~
見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!
所以......你估我唔到!

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 netbieshan 於 10-9-1 13:45 發表
just dont want to waste them ...
i heard that can donate to some organizatio

據我現時所知, 香港是尚未有機構做母乳捐贈的處理服務.
母乳多於bb的需求, 多出來的請不要轉贈他人. 請一如大家的建議作其他用途.

bb沐浴、媽咪敷面、做肥皂、療瘀傷之用......
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

水晶宮

我識有人做肥皂
我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

子爵府

how to make 肥皂?

水晶宮

[quote]原帖由 netbieshan 於 10-9-2 08:08 發表
how to make 肥皂? [/quote/]

用人奶做, 詳細步驟我唔識呀, 我個friend 識咋. 佢有幫人做既. 有興趣可pm 我

我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

別墅

我都想知點做肥皂.....

公爵府

原帖由 netbieshan 於 10-9-1 10:11 發表

可以送比d相熟的朋友bb, 另上星期日睇亞記的中藥節目話人奶可以醫病, 但內容唔記得了, 你上atv網睇下有冇得返睇, 唔好浪費, 這兒有好多窮奶媽的, 我自己曾經是窮奶媽一名

子爵府

yes yes, really not want to waste

原帖由 Cammy3007 於 10-9-2 11:48 發表

可以送比d相熟的朋友bb, 另上星期日睇亞記的中藥節目話人奶可以醫病, 但內容唔記得了, 你上atv網睇下有冇得返睇, 唔好浪費, 這兒有好多窮奶媽的, 我自己曾經是窮奶媽一名 ...

大宅

I agree with you. Don't want to waste any breast milk. I just gave some frozen milk to a friend's baby. You can ask around if anyone wants them. It is better to give to someone you know. I don't want to give them to stranger as you don't know what they are going to do with the milk.

原帖由 netbieshan 於 10-9-2 17:31 發表
yes yes, really not want to waste

子爵府

but none of my friend is breasting

大宅

原帖由 netbieshan 於 10-9-1 10:11 發表

我哋果邊應有媽媽要.

我的小寶貝: 關雅憬
有了妳, 我的人生變得更充實、更美滿  -*o^-

版主

奶水也是體液的一種,在母奶哺育極為普遍的國家,母奶的給予是要和捐血一樣的謹慎,需要經過層層關卡的篩檢才能給『最適合』的被給予者,因為奶水和血一樣是可能傳染疾病的

捐奶就像捐血一樣,媽媽用自己的奶水餵養自己的寶寶大多數都沒有問題,但是如果是捐給其他的寶寶,尤其是早產兒或者是生病的寶寶,就需要特別注意母乳中可能含有的一些病菌(自己的寶寶會有媽媽給的抗體,所以不會有問題),因此國外的母乳庫在徵求奶水時就像血庫的做法一樣,需要非常嚴謹的篩檢及處理

以上資料出處:
http://www.babysgarden.org/web.php?webid=65
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

版主

必看: 贈送/接受別人母乳

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=747102

請把多出的母乳自用於外用, 或作為母親自己的飲品, 對自己的身體是很好和有益的.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊