自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

小朋友眼皮有白色, 西醫話白蝕, 唔知大家有無秘方介紹?

我朋友個小朋友近排眼皮上有白色一細撻, 睇了西醫話白蝕, 比o左一些含類固醇的藥膏搽, 我朋友唔知比唔比個小朋友搽好.......

大家有無好秘方好介紹?? 或有無方法防止白蝕擴大? 睇中醫有無效?

謝謝報料!
Hei-Hei

大宅

Re: 小朋友眼皮有白色, 西醫話白蝕, 唔知大家有無秘方介紹?

?
Hei-Hei

大宅

Re: 小朋友眼皮有白色, 西醫話白蝕, 唔知大家有無秘方介紹?

My nephew has 白蝕 when he was 4 year age old.
D 普通西醫唔識醫; 叫我家姐唔駛理,有佢!???
好在家姐去找皮膚專科, use money and long period (x years). My nephew so handsome and smart now.

大宅

JJHK,

請問可否介紹醫生給我朋友?

謝謝!

Hei-Hei

別墅

你家姐個仔是否查藥膏就好, 是否要很長時間才醫好 ? 他現在幾歲 ?

大宅

仲有無介紹呀?

謝謝!
Hei-Hei

複式洋房

有無多D資料, 我個仔都係, 不過由出生已有.
:-? :-? :wave:

大宅

我沒有醫生介紹,也不知什麼.
但就見過一位很漂亮的妹妹約9歲,眼皮上生了一點白色,過了約半年再見到她,半邊面至頸全白蝕,問她阿媽,她說醫生話冇得醫.
我還有一位親戚四十幾歲,她額頭和半邊面白蝕,在港醫不好,後來她在朋友介紹下上大陸找中醫,醫好了,但我非常少見到這位親戚,而且冇聯略,所以冇辨法問清楚,唔知係唔係中醫好些.

大宅

Form my sister information. My nephew's doctor at 中環德成行 but he retired.
十多年前約數百元一次,主要是照燈.
But my sister said need to visit many different doctors to ensure it is 白蝕.
Because the mechine is 類固醇, 亂用就唔好.
My sister said you can check 中環德成行大廈, 那裡有很多專科.
Hope to help you.

大宅

白蝕基本上係搽類固醇藥膏, 照燈要好有耐性同時間.
:-( 我都有白蝕, 睇左皮膚料7年以上, 有d地方係有番膚色, 但好似脫色情況快過出色 , 都唔明why 會有咁情形出現, 全家得我一個係咁咋

民房

我都有白蝕大約十幾年,初期在下身, 因為見唔到所以冇理佢,但後來發現在面上有幾小處白蝕,初期都以為冇得醫, 因為多過醫生都係禁講,電視都做過話冇得醫. 後來朋友介紹o左個皮膚料醫生比我, 所以去o左試. 佢話白蝕唔一定冇得醫, 我大約睇o左一年就幸運地有番膚色(面上). 佢仲叫我唔駛覆診. 現在我d朋友近睇都話唔覺. 但我自己就睇到有d淺色. 佢主要叫我搽類固醇藥膏, 食藥及曬太陽, 但要在晨早及黃昏, 每日十分鐘. 其它時間盡量免曬. 佢話會刺激d細皮生長o咼

複式洋房

係唔係一出生就有
有無多D資料,但西醫唔係白蝕,但唔知係什麼
:cry: :cry:

別墅

你可否比你醫生的資料我, 我女兒也有白蝕, Thanks you !

民房

西醫葉祺焜 Tel2417 3883 必須預約 要排好耐嫁.

複式洋房

skw,

由出生已有一撻白色野,同皮膚一樣唔(鞋),在耳邊附近

男爵府

我想問是否一出世就有, 因小女在一個月前游完水, 因曬過太陽, 之後便見到在面上有一小撻白色, 是否這截皮膚唔上色呢? 有冇人知呀!

子爵府

Ritalo,
呢d應該係汗班, 唔係白蝕呀~ :-P

伯爵府

好媽媽勳章

哎呀 !我最近也發現小女面上有一撻白多野..唔知是咩來..
仲以為乾燥,仲有小小"孩"唔知係咪..
好擔心呀 :-( :-(
請大家比d 意見..要點處理好 :-( :-(
我家有一隻似狗的貓b ,一隻寄居狗b ~
日日貓狗大戰^^

首頁

尾頁

跳至