自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

學校老師推薦了小兒(小二)參加了今年朗誦節,過去未參加過,想問一問家長應該怎樣幫助小孩子呢,老師方面暫時沒有行動?十分謝謝你的指教
當耶穌死在十架時, 他承擔了我們的罪和恥辱; 他把公義賞賜給我們, 這是他給我們的一份禮物。耶穌愛你,你呢? :-P

王國長老

月餅勳章 王國長老

老師遲下會教佢地技巧同訓練佢地架啦,家長可以之後聽下佢地GEI 表現睇下有無改善空間。

子爵府

朋友個囡經過舊年既經驗....今年都唔想俾小朋友參加
點知老師話唔得...
唉!

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 abu_cheung 於 10-9-10 22:50 發表
點知老師話唔得...
唉!

即係點 ???

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

係囉, 究竟發生咩事 ? 令到佢唔想再參加呢 ? 可否分享吓? 因為小女今年老師叫佢參加咗.

原帖由 abu_cheung 於 10-9-10 22:50 發表
點知老師話唔得...
唉!

大宅

如果想拿獎,除多練習外,可留意以下兩點:
1.同一項目會有很多組別,比賽日期、時間、評判也不同,上網查清楚後,前往觀賽,知己知彼。若沒有時間聽畢全場,可選擇後半段,因比賽完結,評判會講一下演說技巧及讀音,這部分很重要,如是同一評判則更佳,因可知道他的要求。
2.香港電台的網站有過往得獎者的表演,可上網觀賞一下。
3.據過往經驗,大部分得獎者的演繹方式都像唱戲般,所以要取勝,不可怕「肉麻」。
4.取得誦材後,定時練習,千萬勿臨急抱佛腳,但一定要先弄清楚內容及讀音,若日後才更正,那會很困難。
原帖由 tcally 於 10-9-10 17:12 發表
學校老師推薦了小兒(小二)參加了今年朗誦節,過去未參加過,想問一問家長應該怎樣幫助小孩子呢,老師方面暫時沒有行動?十分謝謝你的指教

子爵府

原帖由 Mrsleaf 於 10-9-10 23:06 發表
係囉, 究竟發生咩事 ? 令到佢唔想再參加呢 ? 可否分享吓? 因為小女今年老師叫佢參加咗.

那天比賽.小朋友早上如常上課
lunch 後就到由家長帶到表演場地

結果到成個比賽完既時候已經係晚上8點幾
小朋友已經好想睡
回到家又要趕住做功課仲要一邊食飯
所以小朋友好唔想參加....
而且今次好多字...........朋友個囡都冇心機去記

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

嘩, 咁真係時間太長啦 ! 當你3pm 開始, 至8pm, 成5個鐘, 中場唔比離開嗎 ? 急尿點算, 希望我個女會好彩d, 唔使搞咁耐就好啦 !

我唔知往年篇文長唔長, 我女今年參加詩詞朗誦果篇都有成1~行, 句句都差唔多, 成日撈亂, 希望佢臨比賽前搞掂啦, 真擔心, 真係好矛盾, 又想佢參加吓呢類活動, 練吓個膽, 但係又驚佢太大壓力搞唔掂.

原帖由 abu_cheung 於 10-9-12 01:42 發表

那天比賽.小朋友早上如常上課
lunch 後就到由家長帶到表演場地

結果到成個比賽完既時候已經係晚上8點幾
小朋友已經好想睡
回到家又要趕住做功課仲要一邊食飯
所以小朋友好唔想參加....
而且今次好多字........ ...

男爵府

醒目開學勳章

中場可以離開既~(我讀中學時差不多年年參加~哈哈)
但係通常我就會係一個參加者與另一參加者之間離開]
會係一個參加者完左先入番會場
如果唔係好唔respect個場/同埋參賽者..仲會d門聲影響到

另外,講真,每間學校既老師對於訓練小朋友有唔同方法,其實無話邊個方法一定win
因為朗誦係好主觀既野,要睇評判鐘唔鐘意‧
在中學時有一年,有個參賽者好多動作,佢拎左第一,個評判話佢動作盈
在第二年,又係遇到佢..佢一樣甘多動作,
但係只得第三...個評判(第二個黎架)話太多動作唔好,只可拎第三。所以,真係好睇評判既
敢夢。想飛。談何容易?
終於我選擇豁然一試。
有得有失,又可否一直堅持?
<教養孩童,使他走當行的道
  就是到老他也不偏離>

首頁

尾頁

跳至