自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

好希望呢度既daddy mammy可以比下意見我...
好長篇...

我係一個大專學生...
係兩年前我接左個補習..補P.1 $60/hr
冇耐之後,個媽咪要求我教埋個大既(P.3)
咁我又答應左..
之後因為自己返學關係,改左幾次補習d時數同日子
個媽咪都好好咁就左我
但改下改下個價錢去到$105/2hrs
(而家P.5&.3了..)

係半年前,
大女個同學既媽咪要求我幫佢個女補..
其實我拒絕過,但後尾佢去妹妹個屋企度等我落堂同我傾..
最尾我都係接左佢..$60/hr
呢個女教左半年,d成績都唔錯..
佢媽咪都好好,耐唔耐都比利是我又煮野我食..
(我唔係太好意思收..但佢係都要比)
直到最近...呢個媽咪話另一個呀媽都要搵我補..
(半年前都有搵我..不過拒絕左)
又係上到門等我黎同我傾..
我都係拒絕左..但個媽咪求晒我咁要我再考慮..
我唯有話..我盡量睇下時間安唔安排到..

我真係好亂..
1. 其實我呢排係想加下補習費,特別$105..因為我咁耐都冇要求過加,同埋真係太低..我d朋友都叫我搵過份,但我睇住兩個一年一年咁生性...有d唔捨得..但我又唔知點講出口要求加...(加到$140/2hrs 係咪但太過份?,另外$60加到$70呢?)

2. 有朋友叫我唔好補$105呢兩位個,因為教極都唔識又勞氣 (另外搵我個兩個聽教聽話),叫我接左最近搵我個個..(但問題就黎...3個呀媽都識架.../___\)

因為我學校開始忙,我又打算報大學考IELTS
補太多個我真係會好辛苦..
我都唔知點算好..好亂好煩..

各位比D意見我..=[

男爵府

幫我個仔補習位miss都係大學大專生..我仔f.2開始比佢補$150一個鐘,細女 f.1請左個f.6生幫佢補$75.我問大仔個補習miss學歷越高價錢越貴架..我仔個miss大學大專生收小學生都100一個鐘and我女個miss今年9月上大學我都加左個miss$5=80一個鐘...其實妳e+先加幾十元都唔係過份..因為妳係補2個除開就唔算多了!!
:-xhttp://hk.photos.yahoo.com/debby1292000 :oops: :oops: :oops: :oops:唔經唔覺我已經2歲啦........ :-) :-) :-)

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

好簡單啫, 依照現在時薪, 向3個媽咪提出加薪要求, 同一個時間開始加同一個RATE, 不再議價, 最公道。唔肯加的就BYE BYE。

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

我問過朋友d 上門補習 P5 都要 $ 85 ...
樓主可以直接同佢地媽咪傾 !

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

樓主, 你想加價咪同d mami 傾下, 睇佢地接唔接受到

我以前幫人補, 都係50蚊1個鐘, 有個p2既學生(我同佢補左3年), 我收佢500蚊1個月, 星期1-5, 晚上9點補到11點

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你真係收得平!
我幾年前學生黎我到補都俾$100/hr,
我上門收$120/hr,
如果自己work load大又要讀書,
咁梗係為自己著想行先!

別墅

多謝你地幾位意見..
我係個好易比人食住既人..
我驚自己唔識講..比d呀媽食返住..

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

因為佢地3個互識, 加幅唔同, 就好難同佢地交待, 得罪邊個都唔好囉。

男爵府

畀面勳章

咁你就要學吓企硬,你自己唔係好得閒,價錢又唔係好吸引,你心軟最終辛苦嗰個係你自己。

原帖由 elza1224 於 10-9-11 23:24 發表
多謝你地幾位意見..
我係個好易比人食住既人..
我驚自己唔識講..比d呀媽食返住..

男爵府

你唔洗擔心啦。開聲同佢地開價。70又好80又好。
佢地NO。你又NO囉。呢度大把媽咪要搵補習呀。你驚無人要咩!
[img align=right]http://mud.mm-a7.yimg.com/image/3857997831[/img]

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

如果你想加學費,就要3個家庭劃一加價,接受就繼續補,唔接受就88,千其要企硬,唔好比任何DISCOUNT一家,免得自己難做,你冇欠佢地,亦冇得罪任何一家,但我相信第一家($105/2)會覺得加太多而唔繼續補,但如果3家都接受加價,你就真係要諗諗點分配時間啦,人家媽咪同你講價既話,咪話:唔好意思,唔得…

另外有個方法,唔知通唔通:你可以打份通告,通知各家長學費由幾時幾日作出調整,不便之處,敬請見諒,叫家長簽返回條比你,睇下得唔得…祝好運

大宅

如果你收HK$70/位價錢都OK, 但如果自己時間就唔到一定以自己為主, 如果補左咁耐加價都無可厚非, 你自己補唔到, 可以睇下有無同學可以REFER俾佢, 我都想搵人幫個女(p.2)補, 但唔知去邊度搵個好既老師....

大宅

其實我會考慮..第三個一定唔接(因為自己太忙同埋已經唔係市價既工資了),而向第一二個提出二三個月後離職,理由是自己太忙又要用錢.想找一份夜間兼職..佢地出幾多留你你都唔好口快快答實..
而萬一出了亂子, 重新找過另一份可以收返正常價既可能仲好.

大宅

依我看,樓主讀書教書都有返咁上下,不過處理世事問題就欠經驗又怕出事所以才會煩..似乎呢一次就正好幫你訓練呢方面技巧.

別墅

其實由始至終第3個我咩detail都冇問過...
幾錢/時間/補幾多日..etc

但我見到第3家個媽咪搵左我3次..我3次都拒絕,佢都唔死心, 我話我就算得都好夜(夜晚9點幾),讀書好忙,佢都話冇問題,會就晒我...我都唔知點拒絕好...

我係驚第1家個媽咪唔鐘意我加&可能唔要我(因為佢兩件除左數學爆燈,其他都差...唔肯學)如果呢個moment我接第3家...我覺得比人感覺我特登趕客咁...

別墅

至於refer比朋友我都有諗過...
但個價偏低,我d朋友山卡啦咁去補又係委屈佢地...

大宅

原帖由 elza1224 於 10-9-12 01:23 發表
其實由始至終第3個我咩detail都冇問過...
幾錢/時間/補幾多日..etc

但我見到第3家個媽咪搵左我3次..我3次都拒絕,佢都唔死心, 我話我就算得都好夜(夜晚9點幾),讀書好忙,佢都話冇問題,會就曬我...我都唔知點拒絕好...

...

樓主已經有三個要補,返學又咁忙,個人認為真係唔好再接了.影響自己同人地小朋友都唔好,呢個理由照講就ok.雖然聽你說幾個媽米對你都好好,不過一單還一單,個費用真係比市價低左好多個%了,呢個你真係要搞返合理少少,而如果一個識做既媽米,我估佢都知市場咩價的,所以由你開口加價或用三個月後離職方案..都唔過份啊.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

妳左怕右怕,點幫妳呀,比封信通知未得囉,叫佢地睇左就通知妳仲補唔補~~~
一家人,最緊要開心,快樂~~~老公,收入大增~~~

大宅

原帖由 elza1224 於 10-9-12 01:28 發表
至於refer比朋友我都有諗過...
但個價偏低,我d朋友山卡啦咁去補又係委屈佢地...

自己打工姐,離職後老闆請咩人由佢地決定啊.唔好做媒人..一般佢地一做比較,一係就數你唔掂,一係就話你唔知介紹咩人來..對你同你朋友都沒好結果.

大宅

原帖由 jo2901chan 於 10-9-12 01:34 發表
妳左怕右怕,點幫妳呀,比封信通知未得囉,叫佢地睇左就通知妳仲補唔補~~~

咁佢人生經驗小,所以才會好煩,就係要我地呢的見慣大場面既媽米/c6 幫佢出下提議姐.

首頁

尾頁

跳至