意見反饋
義工
[2010年] BB 5個月大... 食奶問題~

大宅

國民生產總值:2945

我個女而家4個鐘食一餐, 每次食170左右, 大約時間係:

6:30am
10:30am
14:30pm
18:30pm

問題係佢飲完最後一餐, 玩多一陣9pm左右訓教, 之後就算11pm叫醒佢都唔肯飲, 直到第二朝. 我地有諗過小過4個鐘餵一次, 但佢唔係好肯飲. 而家飲奶量太少啦, 有冇辨法?

王國熱話
新來做左兩星期話走,救命
遇上假面人,覺得自己好蠢
請了一個只有幼稚園能力的姐姐回來, 我和...
工人仲有約但因現僱主待佢差,佢想自己...
BELIEVE!

複式洋房

國民生產總值:232

咁佢體重會唔會過輕先? 如果生長線合比例就不要太擔心,我呀女有時都係食4餐,瞓得多長肉補番!! 成日變的,可能下個月會每餐食到200ml 呢!!

別墅

國民生產總值:622

我女都系食4—5餐,但系呢排每餐食90—120有时5小时都唔肯食奶,另到我好担心呀
中午一餐食米糊
但系都食唔多少
有没有其他妈咪地B都系架样呀

別墅

國民生產總值:712

我個囝都係一日4餐奶220ml,佢都好早訓,我冇叫佢起身飲奶的,由佢訓,早上起身時間都由佢,有時6點多,多數8點,9點都試過,keep住4個鐘咁上下餵佢囉!
我個人認為唔係太瘦都ok,肚餓就自然會食架la!

大宅

國民生產總值:1010

Mine 2, my son now has milk hesitation again, just can feed max 180ml, sometime 120 or even 90, b4 I feed him 5 times/day, but now the last meal at 10pm, he don't want to eat, cry when see the milk bottle.....

大宅

國民生產總值:2945

原來好多BB都有呢個問題... 我個女既重量算係中間囉, 不過同其他B比較, 硬係冇人地咁肥o都o都..
我見佢食得少過以前先擔心...
BELIEVE!

大宅

國民生產總值:1710

我仲KEEP住俾個女飲5餐, 150~170ML/餐, 最後個餐瞓住飲..有時都唔肯飲ga, 要"tum"一陣囉...飲4餐一來驚佢飲得少, 二來驚佢半夜肚餓要起身飲番...

大宅

國民生產總值:1616

順其自然啦!

我個B一日五餐,兩個月時食9安奶一餐,而家五個月只食5安一餐。我反而因為佢食小咗可以全人奶。

係肥慢咗,但D肉實得得好得意。
----------------

3.36 born 3.4kg
15 days 3.85kg
4.79 1 month 4.65kg
5.97 2 months 6.12kg (height 59.5cm)
6.75 4 months 7.94kg (height 65 cm)
6.5 months 8.9kg

---------------------------------------------
15 week 6 144g           20 week 5 404g
22 week 6 540g           26 week 6 1111g
28 week 2 1364g
7   week     0.66cm      8  week 6  2.06cm      
9   week 6  3.03cm    12  week 6  7.05cm

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.